Antena Meniu Search
x

Video Se împlinesc 78 de ani de la atacul atomic de la Hiroshima. Pe 6 august 1945, SUA a trimis o bombă nucleară în Japonia care a ucis zeci de mii de oameni

În contextul în care marii lideri ai lumii ameninţă cu atacuri nucleare, omenirea încă îşi plânge victimele din 1945. 

de Redactia Observator

la 06.08.2023, 12:10

Vezi și

Astăzi se împlinesc 78 de ani de la dezastrul atomic de la Hiroshima. Bombardarea oraşului japonez a fost primul atac nuclear din istorie, lansat de Statele Unite ale Americii împotriva Japoniei în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Totul, cu scopul de a forţa Japonia să capituleze şi să pună capăt războiului. Explozia a distrus aproape totul într-un diametru de 1,6 kilometri şi a provocat incendii care au ars aproape 11 kilometri pătraţi. Aproximativ 70.000 de oameni au murit pe loc, iar alţi zeci de mii au murit mai târziu din cauza radiaţiilor. 

După trei zile, pe 9 august 1945, a urmat un al doilea atac nuclear asupra oraşului Nagasaki, care a ucis alte zeci de mii de oameni. 

Supravieţuitori au participat la comemorare

Pe acelaşi subiect

Duminică, un clopot al păcii a bătut la 8.15 a.m., ora la care a fost lansată bomba. Aproximativ 50.000 de participanți, inclusiv supraviețuitori în vârstă, au ținut un moment de reculegere.

„Liderii din întreaga lume trebuie să se confrunte cu realitatea că amenințările nucleare exprimate acum de anumiți factori de decizie politică dezvăluie nebunia teoriei descurajării nucleare", a declarat primarul din Hiroshima, Kazumi Matsui, în cadrul ceremoniei.

Mesaje asemănătoare au transmis prim-ministrul japonez și secretarul general al Organizației Națiunilor Unite.Comemorarea din Japonia a avut loc în contextul în care rușii au amenințat cu folosirea armelor nucleare în războiul din Ucraina.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Stiri externe » Se împlinesc 78 de ani de la atacul atomic de la Hiroshima. Pe 6 august 1945, SUA a trimis o bombă nucleară în Japonia care a ucis zeci de mii de oameni