Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Secunda în care racheta israeliană loveşte cu precizie blocul din Beirut. Cum a reuşit un fotograf să surprindă tot traseul

Un fotograf al agenţiei Associated Press a susprins cadru cu cadru momentul exact în care o rachetă israeliană lovește o clădire din Beirut pe 22 octombrie. Fotograful și-a îndreptat camera către un bloc de apartamente situat în cartierul Ghobeiri după ce armata israeliană a avertizat că ţinta respectivă va fi atacată. Când racheta a fost lansată 30 de minute mai târziu, jurnalistul era perfect poziționat pentru a documenta traseul, secundă cu secundă, cadru cu cadru.

de Redactia Observator

la 23.10.2024 , 14:48

Armata israeliană a dat un ordin de evacuare cu aproximativ 30-40 de minute înainte de atac, susținând că în cartierul respectiv se aflau "facilități" aparţinând Hezbollah. Potrivit The Washington Post, Hezbollah a ținut marţi o conferință de presă cu zeci de jurnaliști libanezi și internaționali la aproximativ 800 de metri distanță de blocul respectiv, care s-a încheiat la zece minute după avertismentul armatei israeliene. Astfel că în zonă se aflau mai mulți fotografi care au fost martori la atac.

"Am auzit sunetul rachetei fluierând, m-am îndreptat spre clădire și apoi am început să filmez", a povestit fotograful AP Bilal HusseinImaginile capturate de Hussein cu racheta în zbor spre bloc arată cât de devastator, puternic şi rapid poate fi războiul modern, comentează AP.

Armata israeliană nu a precizat ce a vizat în acest atac, a transmis doar că blocul se afla în apropierea unor "interese și facilități" asociate cu gruparea militantă Hezbollah.

Vezi și

După alerta de evacuare, mulți oameni au fugit din cartierul aglomerat și dens populat, dar alții, inclusiv câțiva jurnaliști, au rămas în urmă. Până la momentul atacului, clădirea respectivă a fost evacuată și nu s-au raportat victime.

Pe acelaşi subiect

Cu câteva minute înainte ca racheta să doboare clădirea, două proiectile mai mici au fost trase spre acoperiș. Potrivit jurnaliștilor AP de la fața locului, armata israeliană se referă adesea la aceste lovituri drept lovituri de avertizare.

Apoi, camera lui Hussein a surprins traseul rachetei principale. Un cadru arată fix secunda în care proiectilul intră printr-un balcon de la etajele inferioare. În imaginile care au urmat, se văd un nor de fum și moloz în timp ce clădirea s-a prăbușit.

Hussein lucrează pentru AP din 2004, a acoperit conflictele ca cele din Irak și Liban şi spune că s-a obișnuit cu sunetul exploziilor. Cu o noapte înainte ca blocul să fie distrus, el a filmat peste 12 atacuri israeliene în apropiere. "Am capacitatea de a-mi controla reacțiile în momentele critice și de a menține stabilitatea cât mai mult posibil", a spus el.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Aţi cere sfatul unui avocat înaintea unei tranzacţii imobiliare?
Observator » Ştiri externe » Secunda în care racheta israeliană loveşte cu precizie blocul din Beirut. Cum a reuşit un fotograf să surprindă tot traseul