Antena Meniu Search
x

Şefii spionajului rusesc acuză Ucraina, SUA şi Marea Britanie că au plănuit atacul terorist din Rusia, executat de islamişti

Şefii spionajului rusesc, Aleksandr Bortnikov, directorul FSB şi Nikolai Patruşev, secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, șeful tuturor serviciilor secrete ale Rusiei, au declarat marţi că ei cred că Ucraina a fost implicată direct în atacul asupra sălii de concerte Crocus City Hall de la Moscova, iar serviciile occidentale, în special americane şi britanice, sunt la rândul lor, în spatele atentatului terorist. Cei doi sunt aliaţi-cheie ai lui Vladimir Putin. Ucraina şi SUA au negat orice implicare în atentat. Rusia nu a prezentat nicio dovadă pentru acuzaţiile făcute. 

de Redactia Observator

la 26.03.2024, 17:12

Directorul Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB, fostul KGB), Aleksandr Bortnikov, a declarat marţi că SUA, Marea Britanie şi Ucraina se află în spatele atacului de la sala de concerte Crocus City Hall de lângă Moscova. Mai exact, Bortnikov a acuzat serviciile secrete ucrainene şi occidentale că au înlesnit atentatul, soldat cu 139 de morţi şi revendicat de gruparea jihadistă Stat Islamic.

"Credem că acţiunea a fost pregătită atât de islamiştii radicali înşişi, cât şi, bineînţeles, facilitată de serviciile speciale occidentale, şi că serviciile speciale ucrainene înseşi sunt implicate direct", a declarat Bortnikov, citat de agenţia de presă RIA Novosti. Totodată, Bortnikov a mai declarat că presupuşii autori ai atentatului urmau să fie primiţi "ca nişte eroi" în Ucraina. "Cel care a comandat (atentatul - n.r.) nu a fost încă identificat", a susţinut el.

Ucraina a negat acuzaţiile privind implicarea sa în atac, în timp ce ţările occidentale au declarat că, potrivit informaţiilor de care dispun, ISIS-K, filiala afgană a grupării Stat Islamic, a fost responsabilă de atacul de lângă Moscova.

Şi Nikolai Patruşev, șeful tuturor serviciilor secrete ale Rusiei, acuză Occidentul

Pe acelaşi subiect

La rândul său, canalul de Telegram SHOT a publicat o înregistrare video cu un dialog în care un reporter l-a întrebat pe Nikolai Patruşev, secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, dacă a fost vorba despre "ISIS (Statul Islamic) sau Ucraina?". "Bineînţeles că Ucraina", a răspuns Patruşev. Întrebat ulterior despre această remarcă, el a spus că există "multe" indicii privind implicarea Ucrainei.

Şefii spionajului rusesc acuză Ucraina, SUA şi Marea Britanie că au plănuit atacul terorist din Rusia, executat de islamişti

Profimedia

Putin: Ştim cine a comis atrocitatea. Ceea ce ne interesează este sponsorul

Comentariile lui Patruşev şi Bortnikov arată cum gândeşte vârful elitei de la Kremlin. Putin a declarat sâmbătă, într-un discurs către naţiune, că toţi cei responsabili pentru atacul de la concert vor fi pedepsiţi. Luni, liderul de la Kremlin a admis că islamiştii radicali au comis atacul, dar a precizat că atacatorii încercau să fugă în Ucraina şi s-a întrebat de ce ar vrea islamiştii să atace Rusia în acest moment anume, fără a fi împinşi de alţii să o facă.

"Ştim că (această) crimă a fost comisă de islamişti radicali cu o ideologie împotriva căreia lumea islamică încearcă să lupte de secole", a declarat el în cadrul unei reuniuni guvernamentale, menţionând această legătură pentru prima dată, la trei zile după ce Statul Islamic a revendicat atacul.

"Ştim cine a comis această atrocitate împotriva Rusiei şi a poporului său. Ceea ce ne interesează este sponsorul", a adăugat el.

Liderul de la Kremlin a repetat apoi că atacatorii, după atentatul care s-a soldat cu cel puţin 139 de morţi, potrivit unui nou bilanţ, au încercat să fugă către teritoriul ucrainean înainte de a fi arestaţi. "Este important să răspundem la întrebarea de ce teroriştii, după crima lor, au încercat să plece în Ucraina? Cine îi aştepta acolo? Cei care sprijină regimul de la Kiev nu vor să fie complici ai terorii şi susţinători ai terorismului, însă apar multe întrebări", a mai spus preşedintele rus.

La sfârşitul săptămânii trecute, Putin şi serviciile de securitate ruse (FSB) nu au menţionat implicarea jihadistă, evocând în schimb o pistă ucraineană, acuzaţie negată cu fermitate de Kiev şi Occident. Luni seara, Putin a sugerat totuşi, încă o dată, că atacul ar putea avea o legătura cu Kievul şi susţinătorii săi.

"Imediat, se pune întrebarea, cine beneficiază de pe urma acestui (atac)? Această atrocitate poate fi un nou episod din seria încercărilor care, după 2014, luptă împotriva ţării noastre prin intermediul regimului neonazist de la Kiev", a mai spus el. "Naziştii, se ştie, nu au evitat niciodată să folosească cele mai murdare şi mai inumane metode pentru a-şi atinge obiectivele", a mai spus Putin.

Ucraina: Putin, Bortnikov şi Patruşev mint

Consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak nu a întârziat să răspundă acuzaţiilor Rusiei. "Încă o dată. Acum a devenit cronic. Există fapte irefutabile, un acord comun (în diferite țări) cu privire la cauze și consecințe şi o negare totală chiar și din partea unor țări neutre că există "o pistă ucraineană în atacul terorist din Crocus City Hall". Și totuși, după minciuna lui Putin (nu există altceva care să explice ideea obsesiv-compulsivă a acestui individ, care duce la declarații nepotrivite), minciunile sunt răspândite oficial şi de individul Patruşev, iar după aceea de "șeful FSB" Bortnikov... Întrebare: de ce o astfel de demonstraţie de inadecvare colectivă? Care sunt rezultatele?" a comentat pe X consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » Şefii spionajului rusesc acuză Ucraina, SUA şi Marea Britanie că au plănuit atacul terorist din Rusia, executat de islamişti