Antena Meniu Search
x

Șeful Agenției Internaționale pentru Energie: Lumea se află în "prima criză energetică cu adevărat globală"

Problemele de pe piața de gaze naturale lichefiate (GNL) la nivel mondial și reducerea ofertei de petrol au pus lumea în mijlocul "primei crize energetice cu adevărat globale", a declarat marți Fatih Birol, șeful Agenției Internaționale pentru Energie (IEA), citat de Reuters.

de Redactia Observator

la 25.10.2022, 09:15

Fatih Birol, director executiv la Agenția Internațională de Energie
Șeful Agenției Internaționale a Energiei - Profimedia

Creșterea importurilor de GNL în Europa pe fondul crizei din Ucraina și o potențială revenire a apetitului chinez pentru combustibil vor restrânge piața, deoarece numai 20 miliarde de metri cubi de capacitate nouă de GNL vor fi tranzacționate pe piață anul viitor, a declarat directorul executiv al IEA, Fatih Birol, în cadrul Săptămânii Internaționale a Energiei din Singapore.

Reducerea producției de petrol de către statele OPEC+, riscantă

În același timp, recenta decizie a Organizației țărilor exportatoare de petrol (OPEC) și a aliaților săi, OPEC+, de a reduce cu două milioane de barili pe zi producția este o decizie "riscantă", în condițiile în care IEA estimează o creștere a cererii globale de petrol de aproape 2 de milioane de barili pe zi în acest an, a adăugat Birol.

"Este deosebit de riscant, deoarece mai multe economii din întreaga lume sunt în pragul unei recesiuni, dacă vorbim despre recesiunea globală ... cred că această decizie este nepotrivită", a adăugat oficialul.

Birol a mai spus că actuala criză energetică ar putea fi un punct de cotitură și că ar putea duce la accelerarea dezvoltării surselor de energie curată și la crearea unui sistem energetic durabil și securizat. "Securitatea energetică este motorul numărul unu (n.r. al tranziției energetice)", a subliniat acesta.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Șeful Agenției Internaționale pentru Energie: Lumea se află în "prima criză energetică cu adevărat globală"