Antena Meniu Search
x

Șeful autoproclamat al securităţii de la Kabul, pe lista neagră a teroriștilor. SUA a pus o recompensă de 5 milioane de dolari pe capul lui

Khalil Ur-Rahman Haqqani, lider taliban autoproclamat șef al securității din Kabul, a fost inclus de guvernul american pe lista de teroriști vânați de SUA în urmă cu 10 ani și în prezent există o recompensă de 5 milioane de dolari pentru informațiile care pot duce la capturarea sa.

Ana Maria Ghiarasim
de Ana Maria Ghiarasim

la 28.08.2021, 16:30

Khalil Ur-Rahman Haqqani a declarat pentru Al Jazeera, într-un interviu publicat duminică, că talibanii lucrează la restabilirea ordinii în Afganistan. ”Dacă putem învinge superputerile, cu siguranță putem oferi siguranță poporului afgan", a spus el. Aceste asigurări sunt acum puse sub semnul întrebării, după atacul sinucigaș de pe aeroportul din Kabul, soldat cu peste 100 de morți, printre care soldați americani și civili afgani și britanici.

În efortul lor de a prelua puterea în Afganistan, talibanii au destabilizat și mai mult securitatea oricum precară prin eliberarea prizonierilor din închisori - inclusiv luptători de temut închiși la baza aeriană Bagram, au recunoscut oficialii talibani pentru NBC News.

Talibanii au eliberat din închisori luptători periculoși, inclusiv fabricanți de bombe

Potrivit NBC News, doi lideri talibani au declarat într-un interviu că cea mai mare gafă a lor a fost „eliberarea a mii de prizonieri, printre care comandanți și fabricanți de bombe. Erau oameni foarte pregătiți și se organizează acum”.

Pe acelaşi subiect

Talibanii înșiși nu au fost niciodată desemnați de guvernul SUA drept organizație teroristă, dar rețeaua Haqqani, care are legături strânse cu Al Qaeda și cu serviciile de informații pakistaneze, deține de mult această distincție.

Khalil Haqqani, legături strânse cu liderii Al Qaeda

Rețeaua Haqqani, despre care oficialii spun că funcționează ca o familie de crimă organizată, a fost acuzată de răpirea mai multor americani pentru care s-a cerut răscumpărare.

Khalil Haqqani a ocupat funcția de șef de operațiuni al grupului, a spus Doug London, care a condus operațiunile antiteroriste ale CIA în Afganistan înainte de a se retrage în 2018. În acest rol, Haqqani a aprobat atentatele sinucigașe împotriva forțelor SUA și a civililor afgani, a mai spus acesta. 

”Khalil Ur-Rahman Haqqani a fost principalul emisar al conducerii Al Qaeda și principalul intermediar al serviciilor de informații pakistaneze”, a mai spus fostul oficial CIA.

Șeful autoproclamat al securităţii de la Kabul are o recompensă de 5 milioane de dolari pe capul lui

Profimedia Images/CIA

Nepotul său, Sirajuddin Haqqani, se află de asemenea pe lista teroriştilor căutaţi de SUA. Și pe capul acestuia, americanii au pus o recompensă de cinci milioane de dolari americani.  

Raidurile aeriene ale CIA în Pakistan i-a vizat adesea pe militanţii Haqqani.   

În 2011, fost şef al Statului Major american, amiralul Mike Mullen spunea în Congresul american că reţeaua Haqqani este „o veritabilă aripă” a ISI, principalele servicii de spionaj din Pakistan.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Șeful autoproclamat al securităţii de la Kabul, pe lista neagră a teroriștilor. SUA a pus o recompensă de 5 milioane de dolari pe capul lui