Şeful diplomaţiei europene, discurs surprinzător: Prosperitatea UE a fost bazată pe China și Rusia. E nevoie de restructurare puternică
Şeful diplomaţiei Uniunii Europene, Josep Borrell, a avut un discurs considerat surprinzător de sincer cu privire la prosperitatea UE, la Conferinţei de Securitate şi Apărare Europeană care s-a desfăşurat marţi la Bruxelles. "Prosperitatea noastră a fost bazată pe China și Rusia - în privința energiei și a pieței de desfacere", a precizat Borell, adăugând că UE şi-a delegat securitatea către SUA până acum.
"Prosperitatea noastră s-a bazat pe China și Rusia – energie și piață. În mod clar, astăzi, trebuie să găsim noi căi pentru energie din interiorul Uniunii Europene, pe cât putem, pentru că nu ar trebui să schimbăm o dependență cu alta. Cea mai bună energie este cea pe care o produci acasă", a declarat Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe, Josep Borrell, la conferinţa desfăşurată marţi la Bruxelles.
Acest lucru va produce o restructurare puternică a economiei europene, crede Borell. Faptul că "Rusia și China nu mai sunt ce au fost pentru dezvoltarea economică a UE, va necesita o restructurare puternică", a continuat politicianul spaniol.
Josep Borell: "Ce s-ar fi întâmplat dacă, în loc de Biden, ar fi fost Trump sau cineva ca el la Casa Albă?"
Deși Borell cataloghează cooperarea cu administrația Biden ca fiind una excelentă, el se consideră îngrijorat de posibilitatea ca relaţiile să se schimbe, pe viitor. "Cine știe ce se va întâmpla peste doi ani sau chiar în noiembrie? Ce s-ar fi întâmplat dacă, în loc de Biden, ar fi fost Trump sau cineva ca el la Casa Albă? Care ar fi fost răspunsul Statelor Unite la războiul din Ucraina? Care ar fi fost răspunsul nostru într-o altă situație?", a explicat Josep Borell.
Politicianul spaniol a susţinut şi că cea mai urgentă provocare este reaprovizionarea Celor 27 cu echipament de apărare, pentru că a venit momentul să se acţioneze pentru consolidarea apărării europene. În plus, Borrell a adăugat că, dat fiind că valorile şi securitatea UE sunt ''în joc'', cooperarea în domeniul apărării între cei 27 ''nu este un lux, ci o datorie''. ''Este cheia pentru a supravieţui, despre aceasta este vorba'', a subliniat el.
"Cea mai urgentă provocare a noastră acum este să refacem echipamentul militar şi să ne reaprovizionăm pentru a continua să sprijinim Ucraina, pentru a acoperi breşele critice şi a da un impuls bazei tehnologice şi industriale de apărare şi, pentru a avea succes şi a fi eficienţi, este nevoie să facem toate astea împreună, ca europeni'', a apreciat şeful diplomaţiei europene.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰