Șeful Pentagonului sugerează reducerea prezenței militare americane în Europa: "Nu vom fi aici pentru totdeauna"
Secretarul american al Apărării, Pete Hegseth, a sugerat vineri la o conferință de presă de la Varșovia, o reducere a trupelor americane din Europa. El a avertizat că prezența militară a SUA pe continent nu va fi "pentru totdeauna".
![Şeful Pentagonului sugerează reducerea trupelor americane din Europa: Nu vom fi aici pentru totdeauna Şeful Pentagonului sugerează reducerea trupelor americane din Europa: Nu vom fi aici pentru totdeauna](https://img.observatornews.ro/0/2025/2/14/610093/secretarul-american-al-apararii-pete-hegseth-la-o-44cc0b98.webp?w=430&f=2&v=2)
Întrebat dacă Statele Unite ar lua în considerare reducerea prezenței sale militare în Europa de Est sau renunțarea la prezența permanentă din Polonia în cadrul negocierilor cu Rusia pentru încetarea războiului din Ucraina, Pepe Hegseth a reafirmat angajamentul SUA față de NATO, dar a lăsat de înțeles că viitoarea strategie militară americană în Europa va depinde de mai mulți factori.
"Numărul militarilor americani de pe continent este important. Ceea ce se va întâmpla în 5, 10 sau 15 ani face parte dintr-o discuție mai amplă, care reflectă nivelul de amenințare, poziţia Americii și nevoile noastre la nivel global", a explicat şeful Pentagonului.
"De aceea, mesajul nostru pentru aliații europeni este clar: acum este momentul să investim în apărare. Nu puteți presupune că prezența Americii va fi pentru totdeauna", a avertizat el.
Hegseth a subliniat că SUA trebuie să aloce resurse și pentru contracararea altor amenințări globale, precum China, ceea ce înseamnă că "țări precum Polonia și altele vor trebui să își asume un rol mai activ în Europa".
- Ucraina a înmânat SUA un proiect de parteneriat privind resursele de minerale strategice: "Nu este neapărat o...
- Putin îi răspunde lui Trump că nu vrea înapoi în G7: "Și-a pierdut din relevanţă"
- Amenințările cu sancțiuni și acțiuni militare făcute de JD Vance înfurie Kremlinul: "Nu le auzisem înainte....
- Macron: "Capitularea Ucrainei ar fi o veste proastă pentru toţi". Ce spune despre trimiterea a 200.000 de soldați...
- Kievul, afectat de noua abordare a lui Donald Trump în ceea ce privește negocierile de pace. Dmitro Kuleba:...
- Trump vrea să-i convingă pe Putin și Xi Jinping să reducă cheltuielile militare la jumătate
Secretarul american al Apărării a mai adăugat că a fost impresionat de primirea călduroasă din Polonia, afirmând că "mă face să vreau să trimit mai multe trupe americane aici", dar a clarificat rapid că aceasta este "o opinie personală, nu o declarație de politică oficială".
Ucraina l-a împiedicat pe Putin să-și atingă obiectivul: "Își dorea toată Ucraina"
Hegseth a mai declarat că Ucraina și aliații săi au reușit să-l împiedice pe președintele rus, Vladimir Putin, să-și atingă obiectivul principal - ocuparea întregii Ucraine.
Întrebat dacă Putin ar fi "încurajat" de un acord de pace negociat prin care ar primi teritoriul ucrainean ocupat, Hegseth a spus că liderul rus "va declara victoria indiferent de situație", însă nu și-a îndeplinit obiectivele militare inițiale.
"Din fericire, curajul ucrainenilor și sprijinul aliaților lor, în special la începutul războiului, l-au descurajat și l-au împiedicat pe Vladimir Putin să obțină ceea ce își dorea – întreaga Ucraină", a declarat Hegseth, vineri, în Polonia.
Dacă Putin va fi sau nu încurajat de un acord negociat depinde de reacția NATO, a mai spus Hegseth. "Dacă răspunsul NATO va fi o creștere semnificativă a capacităților, a contribuțiilor și a cheltuielilor militare, gândind mai mult ca Polonia și țările baltice, care sunt mai aproape de amenințare, atunci nu cred că Putin va fi încurajat de acest rezultat", a explicat el.
"Va fi o recunoaștere a faptului că puterea colectivă a Occidentului l-a descurajat cu adevărat", a adăugat secretarul american al Apărării.
Şeful Pentagonului: "Orice este posibil"
Întrebat iar în Polonia dacă Ucraina ar putea reveni la granițele sale de dinainte de 2022, Hegseth a spus: "Orice este posibil".
"Rolul meu astăzi și la Bruxelles a fost să introduc realismul în conversație, realitatea că revenirea la granițele din 2014, ca parte a unui acord negociat, este puțin probabilă. Realitatea trupelor americane în Ucraina este puțin probabilă. Realitatea aderării Ucrainei la NATO ca parte a unui acord negociat este puțin probabilă", a explicat Hegseth.
El a subliniat că susține comentariile făcute la Bruxelles, dar a adăugat că nu va impune restricții privind ceea ce președintele SUA ar putea negocia cu liderii suverani ai Rusiei și Ucrainei.
Pete Hegseth a declarat miercuri, la Bruxelles, că nu este "realist" ca Ucraina să se poată întoarce la graniţele sale de dinainte de 2014, când Rusia a început să îi ocupe din teritoriu, şi nici să poată intra în NATO ca urmare a unui acord de pace. Ulterior a fost criticat pentru ceea ce păreau a fi concesii făcute Moscovei înainte de începerea negocierilor.
Prin graniţele de dinainte de 2014, ucrainenii se referă la Crimeea, iar prin cele de dinainte de 2022, se referă la o mare porţiune din Donbas (Doneţk şi Lugansk) şi la bucăţi din Harkov, Zaporojie şi Herson.
Până în februarie 2025, Rusia controlează aproximativ 20% din teritoriul Ucrainei. În regiunea Donețk, forțele ruse controlează peste 60% din teritoriu. În regiunea Lugansk, Rusia deține controlul asupra a 98,5% din teritoriu. În regiunile Herson și Zaporojie, Ucraina controlează câte aproximativ 60%, respectiv 70%, iar din Harkov a ocupat mai puţin de 1% (278 de km pătraţi).
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰