Antena Meniu Search
x

Semnele unui nou "conflict militar". Sprijinul SUA de partea Taiwanului, pe cale să arunce în aer relaţiile cu China

Ambiţiile Taiwanului în favoarea independenţei riscă să genereze "un conflict militar" între China şi Statele Unite, avertizează ambasadorul chinez la Washington, Qin Gang, acuzând Administraţia SUA de încurajarea liderilor separatişti de la Taipei, informează site-ul Axios.com.

de Redactia Observator

la 28.01.2022, 22:21

- Profimedia

"Dacă liderii din Taiwan continuă să meargă pe drumul independenţei, cel mai probabil acest lucru va conduce la un conflict militar între SUA şi China", a declarat ambasadorul Qin Gang într-un interviu acordat postului public de radio din Statele Unite, NPR. "Taiwanul este cel mai mare factor de izbucnire a unui conflict între China şi Statele Unite", a atras atenţia diplomatul chinez.

Ambasadorul Chinei a remarcat că ambiţiile separatiste ale Taiwanului sunt "încurajate" de Statele Unite prin politica de "ambiguitate strategică".

SUA, implicată în conflictul dintre China şi Taiwan

La sfârşitul lunii decembrie 2021, ministrul chinez de Externe, Wang Yi, a avertizat că Statele Unite riscă să plătească "un preţ insuportabil" pentru susţinerea acordată Taiwanului. "Taiwanul riscă să ajungă într-o situaţie extrem de periculoasă, iar Statele Unite ar putea plăti un preţ insuportabil", a afirmat Wang Yi pe 30 decembrie 2021. Ministrul chinez de Externe a denunţat atitudinea unor naţiuni, precum Statele Unite, de a utiliza "drepturile omului şi democraţia" "pentru a calomnia şi a înconjura China şi alte ţări aflate în dezvoltare". "Statele Unite provoacă în mod constant noi incidente pentru a afecta relaţiile dintre ţări. Prin încurajarea forţelor proindependente din Taiwan şi prin tentativa de distorsionare a principiului «o singură Chină», Statele Unite au încălcat promisiunile făcute atunci când au fost stabilite relaţiile diplomatice între China şi SUA", a acuzat Wang Yi.

Pe acelaşi subiect

China ameninţă cu măsuri severe

Administraţia de la Beijing a avertizat că va trece la acţiuni severe dacă Taiwanul va face manevre în sensul independenţei sau dacă apar ingerinţe străine în 2022. "Dacă forţele separatiste din Taiwan care vor independenţă vor trece la provocări, vor exercita forţă sau vor depăşi vreo linie roşie, vom adopta măsuri drastice", a declarat recent Ma Xiaoguang, purtătorul de cuvânt al Biroului responsabil de Taiwan din cadrul Ministerului de Externe de la Beijing.

China consideră Insula Taiwan, administrată în mod democratic, drept propriul teritoriu, iar în ultimii doi ani a intensificat presiunile militare şi diplomatice pentru afirmarea suveranităţii, generând furie la Taipei şi preocupări la Washington, relatează Mediafax.

Noul plan strategic al Pentagonului

Statele Unite şi Japonia au elaborat planuri militare de urgenţă pentru scenariul unui conflict între armata chineză şi forţele militare din Taiwan. În ultimele luni, armata chineză a intensificat activităţile militare în apropierea Taiwanului. Administraţia de la Taipei susţine că Taiwanul este independent şi avertizează că îşi va apăra democraţia şi libertăţile. Statele Unite nu au relaţii diplomatice formale cu Taiwanul, dar oferă asistenţă militară Administraţiei separatiste de la Taipei. Noul plan strategic al Pentagonului, prevăzut în Legea de autorizare a finanţării pentru apărare (NDAA), prevede invitarea armatei taiwaneze la cel mai mare exerciţiu militar din 2022, în contextul "comportamentului din ce în ce mai coercitiv şi mai agresiv" al Chinei. Casa Albă a invitat Taiwanul la Summitul pentru Democraţie din decembrie 2021. În plus, Washingtonul pledează pentru integrarea Taiwanului în organizaţii internaţionale.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Reuşiţi să ţineţi cel mai aspru şi mai lung post din an, care a început astăzi?

Observator » Stiri externe » Semnele unui nou "conflict militar". Sprijinul SUA de partea Taiwanului, pe cale să arunce în aer relaţiile cu China