Antena Meniu Search
x

Serbia a acceptat să trimită arme Kievului; Forţe speciale britanice ar acţiona în Ucraina. Noi presupuse dezvăluiri de la Pentagon

Continuă să curgă dezvăluiri din presupusele documente secrete scurse pe internet de la Pentagon. Majoritatea sunt legate de războiul din Ucraina şi oferă detalii despre planurile SUA şi NATO de a consolida ofensiva ucraineană, dar au fost scurse documente de intelligence care dezvăluie detalii despre politica externă a Casei Albe. Nu este clar cine este în spatele scurgerii. Pentagonul a confirmat autenticitatea unor rapoarte, dar altele par a fi modificate de actori pro-ruşi pentru dezinformare. Ucraina susţine că sunt informaţii false, parte a unei operațiuni a serviciilor secrete ruse, dar bloggerii militari pro-Kremlin cred că informaţiile au fost scurse controlat de SUA pentru a păcăli Rusia.

de Redactia Observator

la 12.04.2023, 12:15

Serbia a acceptat să trimită arme Kievului; Forţele speciale britanice au acţionat în Ucraina. Noi presupuse dezvăluiri de la Pentagon
Război în Ucraina - Volodimir Zelenski / Telegram

Potrivit unui presupus document scurs de la Pentagon, forţele speciale britanice au acţionat în Ucraina. Ministerul Apărării de la Londra a avertizat însă că informaţiile secrete americane ajunse pe reţelele de socializare şi preluate de presă nu trebuie luate "ca atare". Un purtător de cuvânt al instituţiei a scris pe Twitter că "scurgerile de presupuse informaţii secrete din SUA, despre care s-a relatat peste tot, au dovedit un nivel ridicat de inexactitate. Cititorii trebuie să fie precauţi faţă de preluarea ca atare a afirmaţiilor care ar putea răspândi dezinformare".

Forţele speciale britanice "au acţionat" în Ucraina. Londra neagă

BBC şi The Guardian au publicat articole conform cărora un document datat 23 martie arată că în Ucraina au fost desfăşuraţi circa 50 de militari din forţele speciale ale Regatului Unit, alături de alte efective occidentale similare. Documentul nu precizează unde se află forţele respective sau cum acţionează.Chris Meager, purtător de cuvânt al Departamentului Apărării SUA, a cerut de asemenea prudenţă la "promovarea sau amplificarea oricărui astfel de document", adăugând că "se pare că imaginile au fost trucate".

Potrivit CNN, documentele au fost publicate iniţial pe un grup de discuţii de pe platforma Discord, populară în rândul amatorilor de jocuri video. După câteva săptămâni în care au trecut neobservate, mesajele au început să circule la scară mai mare în reţelele sociale.

Pe acelaşi subiect

Întrebat luni dacă guvernul Statelor Unite aşteaptă efectiv apariţia pe internet a altor documente secrete, purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate, John Kirby, a răspuns că "adevărul şi răspunsul cinstit la întrebare este: nu ştim. Şi acesta este un motiv de îngrijorare pentru noi? Cum naiba să nu fie?".

Parisul a negat prezența soldaților francezi în Ucraina

Şi Ministerul francez al Apărării a negat prezența soldaților francezi în Ucraina. "Nu există forțe franceze angajate în operațiuni în Ucraina. Documentele citate nu provin de la armata franceză. Nu comentăm documente a căror sursă este incertă" a declarat duminică un purtător de cuvânt al ministerului francez. 

Un presupus document care circula pe Twitter şi Telegram sugerează că un mic contingent de mai puțin de o sută de soldaţi pentru operațiuni speciale din ţări NATO precum Franța, SUA, Marea Britanie și Letonia sunt activi în Ucraina. Potrivit analiștilor militari, documentele au fost modificate în anumite părți de actori pro-ruşi pentru dezinformare. Kievul a spus că documentele scurse conțin "informații fictive". 

Serbia ar fi acceptat să trimită arme Ucrainei

Serbia, singura ţară din Europa care a refuzat să adopte sancţiuni împotriva Rusiei pentru invazia din Ucraina, a acceptat să trimită arme Kievului sau deja le-a trimis, relevă un alt document clasificat al Pentagonului, potrivit Reuters. Documentul, un rezumat al răspunsurilor guvernelor europene la solicitările Ucrainei de instruire militară şi "ajutor letal" sau arme, se numără printre zecile de documente clasificate postate online în ultimele săptămâni, în ceea ce ar putea fi cea mai mare scurgere de informaţii secrete americane din ultimii ani.

Intitulat "Răspunsul Europei la conflictul în desfăşurare dintre Rusia şi Ucraina", documentul listează, sub formă de tabel, poziţiile adoptate de 38 de guverne europene în privinţa răspunsului la solicitările Ucrainei de asistenţă militară. Tabelul arată că Serbia a refuzat să ofere instruire forţelor ucrainene, dar s-a angajat să trimită ajutor letal sau deja a făcut acest lucru. Documentul mai menţionează că Serbia are voinţa politică şi capacitatea militară de a oferi arme Ucrainei în viitor.

Documentul este marcat ca Secret şi NOFORN, ceea ce interzice distribuirea sa către serviciile secrete şi armatele străine. Este datat 2 martie şi conţine ştampila Biroului Şefilor de Stat Major. Reuters precizează că nu a putut verifica în mod independent autenticitatea documentului.

De asemenea, agenţia de presă spune că biroul preşedintelui sârb Aleksandar Vucic şi Ambasada Ucrainei la Belgrad nu au răspuns încă la o solicitare de comentariu. Totodată, nici Pentagonul nu a răspuns deocamdată la întrebările Reuters despre referirile la Serbia din document, iar anterior a refuzat să comenteze orice document secret ajuns online. Guvernul lui Vucic a susţinut neutralitatea în războiul din Ucraina, în ciuda legăturile istorice, economice şi culturale profunde ale ţării sale cu Rusia.

"Dacă documentul este autentic, el arată fie duplicitatea lui Vucic faţă de Rusia, fie faptul că acesta este sub o presiune enormă din partea SUA să livreze arme Ucrainei", a spus Janusz Bugajski, expert în Europa de Est în cadrul Jamestown Foundation, un institut de politică externă. Departamentul de Justiţie al SUA investighează această scurgere de informaţii, în timp ce Pentagonul evaluează daunele produse securităţii naţionale. 

Egiptul dezminte că a cerut producerea de arme pentru Rusia

O sursă oficială egipteană a negat marţi că preşedintele Abdel Fattah al-Sisi a ordonat oficialilor săi guvernamentali să producă peste 40.000 de rachete pentru a le trimite în Rusia, după cum indică documente publicate de ziarul american The Washington Post, a informat canalul de televiziune egiptean Al Qahera News. La rândul său, Rusia a calificat informaţiile apărute în presa americană drept ''o farsă''.

"Ceea ce a publicat ziarul (The Washington Post) este o frivolitate informativă care nu este adevărată", a spus sursa oficială egipteană care are legătură cu statul egiptean şi a cărei identitate nu a fost dezvăluită de Al Qahera News. Sursa a adăugat că "Egiptul urmează o politică echilibrată cu toate părţile de pe scena internaţională ale căror principii sunt pacea, stabilitatea şi dezvoltarea". Declaraţiile au fost preluate şi de cotidianul de stat egiptean Al Ahram.

Până acum, nicio declaraţie oficială a guvernului egiptean nu a fost difuzată ca reacţie la informaţiile publicate de The Washington Post. La rândul său, Kremlinul a calificat marţi drept ''o farsă'' informaţiile privind presupusele planuri ale Egiptului de a furniza rachete Rusiei, transmite EFE.

''Pare o farsă, la fel ca cele care proliferează în zilele noastre. În acest mod trebuie văzută'', a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, în conferinţa de presă zilnică. Potrivit unor documente divulgate luni de cotidianul american The Washington Post, preşedintele Egiptului a ordonat producerea a peste 40.000 de rachete care să fie trimise în Rusia.

Documentele clasificate la care presa americană a avut acces şi care au fost publicate pe platforma socială Discord arată o serie de conversaţii între Al-Sisi şi oficialii săi guvernamentali despre o posibilă vânzare de arme către Rusia. Într-una dintre ele, datată 17 februarie 2023, preşedintele egiptean dă instrucţiuni unui funcţionar de rang înalt să ordone producţia secretă de arme pentru "a evita problemele cu Occidentul", potrivit informaţiilor publicate de ziarul american.

Conform aceluiaşi document, funcţionarul a declarat că va ordona angajaţilor săi să muncească din greu pentru a produce armele, deoarece "măcar atât poate face Egiptul pentru a răsplăti Rusia pentru ajutorul din trecut". Nu se precizează însă la ce tip de ajutor se referă, scrie EFE. O sursă guvernamentală americană a dat asigurări pentru The Washington Post că SUA nu ştiu ca un astfel de acord între Rusia şi Egipt să se fi materializat. La rândul său, Ambasada Egiptului în SUA nu a confirmat pentru ziarul american veridicitatea documentului şi s-a limitat la a da asigurări că regimul Al-Sisi are o poziţie de neintervenţie în ceea ce priveşte războiul din Ucraina. 

SUA nu deţin dovezi că Egiptul ar fi trimis arme în Rusia 

Administraţia SUA a transmis marţi că nu are nicio dovadă că Egiptul ar fi furnizat arme Rusiei şi şi-a reafirmat alianţa cu ţara arabă. "Nu avem nicio dovadă că Egiptul a furnizat Rusiei arme letale", le-a spus John Kirby, unul dintre purtătorii de cuvânt ai Casei Albe, reporterilor de la bordul avionului prezidenţial Air Force One.

Kirby a încercat cu aceste declaraţii să clarifice că nu a avut loc niciun transfer de arme, dar nici nu a confirmat, nici nu a infirmat că Egiptul plănuia să trimită arme în Rusia, aşa cum informase luni The Washington Post, notează EFE. "Egiptul este un aliat important de securitate şi continuă să fie aşa", a subliniat purtătorul de cuvânt al Casei Albe.

Impactul pe care îl vor avea aceste dezvăluiri este greu de evaluat în prezent, dar ar putea fi cel mai grav înregistrat după 2013, când fostul analist Edward Snowden a expus amploarea programelor masive de spionaj pe care le-au lansat Statele Unite după atacurile din 11 septembrie 2001, notează EFE

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » Serbia a acceptat să trimită arme Kievului; Forţe speciale britanice ar acţiona în Ucraina. Noi presupuse dezvăluiri de la Pentagon