Antena Meniu Search
x

Video Scandalul documentelor secrete de la Pentagon: Bulgaria și Israelul, "victime colaterale" în urma scurgerii de informații

Mai multe documente clasificate ale Pentagonului s-au scurs pe reţelele de socializare. Este cel mai mare incident de acest gen produs de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, însă, oficial, americanii susţin că verifică, pentru moment, autenticitatea documentelor şi de unde ar fi putut porni scurgerea. Cum dezvăluirile vizează şi informaţii legate de războiul pornit de Rusia în Ucraina, Kievul e nevoit acum să-şi schimbe strategia

de Redactia Observator

la 11.04.2023, 09:00

documente clasificate
Scandalul documentelor secrete de la Pentagon: Bulgaria și Israelul, "victime colaterale" în urma scurgerii de informații - Shutterstock (arhivă)

Incidentul a dat frâu liber speculaţiilor, mai ales că documentele erau doar în posesia Statelor Unite

Marius Pancu: Dacă americanii au făcut o scurgere deliberată ca să inducă in eroare Rusia? 

Marius Ghincea, analist politică externă:  Ar putea fi, desigur. Ar însemna ca Federația Rusă să creadă informațiile conținute în aceste documente. Ar putea există motive tactice și strategice pentru că Statele Unite să facă asta. În special având în vedere că, în săptămânile ce urmează, Ucraina se pregătește de o contraofensivă. 

Unul dintre documente menţionează inclusiv faptul că Washingtonul l-a spionat pe preşedintele Volodimir Zelenski. De asemenea, menţionează respectivul act, Ucraina va rămâne - în curând - fără muniţie pentru sistemele de apărare.

Pe acelaşi subiect

Dmitri Peskov, purtător de cuvânt al Președinției Ruse: Am văzut că scurgerile sunt destul de interesante și sunt studiate, analizate și discutate pe larg. Faptul că Statele Unite au început demult să spioneze diverși șefi de state, în special în capitalele europene, a apărut în mod repetat.

Alţii consideră că la originea scurgerii de informaţii sunt hackerii Kremlinului

Dmitri Peskov, purtător de cuvânt al Președinției Ruse: Știm că aceasta este o înclinație larg răspândită de a da vina pe Rusia pentru tot. (...) Aceasta este o boală comună, prin urmare nu este nimic de comentat.

Casa Albă este îngrijorată de ce ar putea să mai apară, iar Pentagonul lucrează în continuare pentru a afla sursa scurgerilor de informaţii. 

John Kirby, consiliul de securitate Casa Albă: Nu ştim cine este responsabil pentru asta şi nu ştim dacă au mai multe informaţii pe care intenţionează să le publice. Urmărim şi monitorizăm situaţia cât de bine putem. Dar adevărul şi răspunsul sincer la întrebările voastre este că nu ştim.

Ucrainenii modifică planurile de ofensivă, după scurgerea informațiilor secrete

Scurgerea de informaţii a obligat Kievul să-şi modifice planurile pentru ofensiva de primăvară, pentru că - în documente - apăreau mai multe informaţii care pun în pericol acest plan. De asemenea, este neclar dacă - într-adevăr - Ucraina începe să nu mai aibă armamentul necesar obţinerii unei victorii.

Alte documente pretind că CIA ar fi monitorizat inclusiv Israelul, unde ar fi constatat că serviciul secret Mossad a încurajat protestele faţă de modificările legislative iniţiate de premierul Benjamin Netanyahu.

Reuven Azar, ambasadorul Israelului în România: Suntem o democraţie, şi chiar şi oamenii care lucrează pentru Guvern pot participa la demonstraţii în timpul lor liber, dar asta nu înseamnă că serviciile de informaţii propriu zis organizează demonstraţii. 

O altă informaţie riscă să provoace un enorm scandal la Sofia, pentru că - potrivit documentelor clasificate - Bulgaria şi-ar fi declarat disponibilitatea de a oferi Kievului toate cele 16 avioane de vânătoare MIG-29 pe care le deţine. Asta în condiţiile în care preşedintele Rumen Radev, cunoscut ca fiind pro-rus, a anunţat că nu va înarma Kievul.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri externe » Scandalul documentelor secrete de la Pentagon: Bulgaria și Israelul, "victime colaterale" în urma scurgerii de informații