Sfârşitul teribil al salvatorului celor 12 copii blocaţi în peştera din Thailanda. Micuţii ar putea rămâne fără oxigen
Peştera din Thailanda unde 12 copii sunt blocaţi de aproape două săptămâni a făcut prima victimă. Un fost scafandru al Marinei thailandeze a murit după ce le-a livrat sinistratilor tuburi de oxigen şi provizii.
- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- Un român de 100 de ani a votat la o secţie din Munchen
Peştera din Thailanda unde 12 copii sunt blocaţi de aproape două săptămâni a făcut prima victimă. Un fost scafandru al Marinei thailandeze a murit după ce le-a livrat sinistratilor tuburi de oxigen şi provizii.
Bărbatul se întorcea spre centrul de comandă, când a rămas fără oxigen. Un coleg a încercat să-l resusciteze, însă nu a reuşit. Saman Kunan avea 38 de ani. Părăsise Marina thailandeză, dar s-a întors să ajute la salvarea celor 12 băieţi şi a antrenorului lor de fotbal. A fost ultima lui misiune.
Arpakorn Yookongkaew, comandantul Marinei thailandeze
Nu şi-a mai revenit după ce a leşinat. A fost adus la suprafaţă, iar medicii au continuat să-i acorde primul ajutor. A fost trimis la spital, dar a rămas fără cunoştinţă.
Moartea lui arată cât de periculoasă este misiunea de salvare.
Copiii şi antrenorul lor sunt la 3,2 kilometri distanţă de intrarea în peşteră. Adâncimea până la locul unde stau acum este între 800 şi 1000 de metri. Traseul este extrem de complicat, este şerpuit, plin cu mâl şi cu locuri inundate de ploi. Cea mai periculoasă zonă este chiar la mijlocul traseului, unde în spaţiul de trecere încape un singur om. Acesta este şi motivul pentru care nimeni nu îşi asumă riscul de a scoate copiii cu costume de scafandri. Şi-n plus, după două săptămâni, sunt deja prea slăbiţi pentru a face faţă. Pentru ca peştera să nu se inunde complet, în fiecare oră, 20 de pompe gigant scot câte un milion de litri de apă. Chiar şi aşa, din cauza nămolului, nu se poate ieşi pe jos.
Până la retragerea apelor, ca traseul să fie practicabil, trebuie să mai treacă 4 luni. Ar fi însă extrem de riscant pentru cei 12 copii şi antrenorul lor.
O soluţie la care se lucrează deja este aceea de a săpa un puţ de 1.000 de metri pentru a îi scoate cu ajutorul unui scripete. Deja au început să sape, dar există riscul de prăbuşire. Aşa că lucrările merg încet. Iar teama cea mai mare a autorităţilor este că, săptămâna viitoare, se anunţă ploi torenţiale. Până acum nu se ştie dacă pompele vor face faţă cantităţilor mari de apă, pentru ca peştera să nu se inunde complet. Dar se depun toate eforturile!
Slăbiţi, dar optimişti, copiii sunt îngrijiţi în permanenţă de un medic. Încercarea de a-i salva s-a transformat în misiune internaţională, 1.300 de oameni participând la operaţiune.
Matt Fitzgerald, scafandru din Australia:
Este, într-adevăr, o provocare. Vizibilitate zero şi spaţiu limitat.
Şi Elon Musk şi-a oferit ajutorul. Miliardarul american va trimite ingineri, dar şi tehnologia necesară pentru intervenția în astfel de cazuri.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰