Antena Meniu Search
x

Și Rusia, şi Ucraina au torturat prizonieri de război, susţine ONU

Numeroşi prizonieri de război, luaţi atât de către forţele ruse, cât şi de către forţele ucrainene, sunt torturaţi şi supuşi unor rele tratamente, anunţă marţi ONU, care pune în gardă Moscova şi Kievul cu privire la tratamentul prizonierilor după ce forţele ruse au părăsit Hersonul. 

de Iris Duţescu

la 15.11.2022, 14:59

Prizonieri
Peste 100 de foşti prizonieri au fost intervievaţi de ONU, după eliberarea lor - Profimedia

Biroul de Resurse Umane al ONU a declarat marţi că atât Ucraina, cât şi Rusia au torturat prizonieri de război pe parcursul celor nouă luni de conflict, printre metode numărându-se electrocutarea şi nuditatea forţată, potrivit Reuters.

Echipa de Supraveghere ONU cu bazele în Ucraina a realizat interviuri cu peste 100 de prizonieri de război, din ambele tabere. Discuţiile au avut loc după ce oamenii au fost eliberaţi, pentru că Rusia nu a permis accesul persoanelor din exterior în locurile de detenţie.

Electrocutarea şi violenţa sexuală, printre metodele de tortură

Lidera Misiunii ONU de Supravegehre a Drepturilor Omului în Ucraina, Matilda Bogner, a spus că "marea majoritate" a prizonierilor ucraineni pe care i-a intervievat au declarat că au experimentat rele tratamente şi tortură. Ei au dat ca exemple atacurile cu câini, electrocutarea şi violenţa sexuală. Tratamentele aveau scopul de a-i intimida şi a-i umili pe prizonieri. 

Pe acelaşi subiect

"Mi-au ataşat fire de nas şi de organele genitale şi apoi m-au electrocutat. Au făcut-o doar din distracţie, nu erau interesaţi de răspunsurile mele la întrebări", a declarat un bărbat aflat într-o colonie penitenciară din apropierea oraşului ucrainean Olenikva.

"Interzicerea torturii şi a relelor tratamente este esenţială, chiar - şi mai ales - în perioada conflictului armat", a subliniat Matilda Bogner.

Rusia neagă toate acuzaţiile de tortură şi de maltratare a prizonierilor. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Și Rusia, şi Ucraina au torturat prizonieri de război, susţine ONU