Antena Meniu Search
x

Belarus se află sub ocupația Rusiei, acuză șefa opoziției. Aleksandr Lukaşenko "nu controlează prezenţa de trupe ruse" de pe teritoriul țării sale

Opozanta belarusă aflată în exil Svetlana Tihanovskaia a denunţat luni "ocupaţia militară de facto" a ţării sale de către Rusia şi a îndemnat Uniunea Europeană să-şi menţină presiunea asupra regimului lui Aleksandr Lukaşenko, informează AFP. Moscova s-a folosit de Belarus ca de o rampă de lansare a războiului său împotriva Ucrainei vecine şi are desfăşuraţi mii de soldaţi pe teritoriului aliatului său apropiat, în cadrul unei forţe operaţionale comune, notează Agerpres.

de Redactia Observator

la 14.11.2022, 21:37

Aleksandr Lukaşenko, președintele Belarusului
Belarus se află sub ocupația Rusiei, acuză șefa opoziției. Aleksandr Lukaşenko "nu controlează prezenţa de trupe ruse" de pe teritoriul țării sale - Hepta

"Trebuie să spun că Belarus este de facto sub ocupaţie militară" rusă, a declarat Tihanovskaia pentru AFP, după întrevederea pe care a avut-o la Bruxelles cu miniştrii afacerilor externe ai ţărilor din UE.

Lukaşenko "nu controlează prezenţa de trupe ruse", nici staţionarea de echipamente militare ale Moscovei în Belarus, a subliniat ea. "El trebuie pur şi simplu să fie de acord cu tot, pentru că el ştie că fără sprijinul lui (Vladimir) Putin el nu va putea supravieţui politic în Belarus", a susţinut Tihanovskaia.

Anunţul privind o desfăşurare comună de forţe militare ale Rusiei şi Belarus a alimentat temeri că Minskul se pregăteşte să trimită trupe în Ucraina, în condiţiile în care forţele Kremlinului au fost respinse de cele ucrainene pe teren.

Soldații din Belarus s-ar opune războiului început de Rusia

Pe acelaşi subiect

Însă Svetlana Tihanovskaia a insistat asupra faptului că soldaţii belaruşi refuză să se ralieze războiului Moscovei. "Lukaşenko o ştie", a dat ea asigurări.

Până acum, opoziţia "nu a văzut niciun semn" care să indice că arme nucleare ruse au fost introduse în Belarus după ce Moscova a anunţat în iunie că va livra Minskului rachete capabile să transporte focoase nucleare, a subliniat Tihanovskaia.

Svetlana Tihanovskaia trăieşte în exil după ce a fugit în străinătate în faţa represiunii brutale lansate de Aleksandr Lukaşenko, ce a revendicat victoria în urma alegerilor din 2020, considerate "furate" de Occident.

Ea i-a îndemnat pe miniştrii de externe ai ţărilor din UE "să nu neglijeze" represiunea în curs în Belarus, în condiţiile în care atenţia este concentrată asupra Ucrainei, şi să umple lacunele din sancţiunile UE menite să epuizeze resursele lui Lukaşenko.

"Cerem lumii să fie perseverentă, coerentă şi să nu ierte şi nici să uite ceea ce regimul (lui Lukaşenko) a făcut şi continuă să facă", a spus Svetlana Tihanovskaia.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Belarus se află sub ocupația Rusiei, acuză șefa opoziției. Aleksandr Lukaşenko "nu controlează prezenţa de trupe ruse" de pe teritoriul țării sale