Antena Meniu Search
x

Foto Şi-au cumpărat case care "ţin 150 de ani" şi acum dau bani grei să le demoleze. Drama localnicilor unui sat din Anglia

Un sătuc din Norfolk e pe cale să dispară cu totul. Localnicii din Happisburgh se trezesc în fiecare zi cu spaima că aceea ar putea fi ziua în care casele lor se vor prăvăli în mare. Teama lor nu este deloc nejustificată, iar povestea ţine de ceva vreme. În ultimii 20 de ani, 34 de locuinţe au fost înghiţite de ape, din cauza eroziunii coastei. 

de Ioana Petcu

la 31.12.2022, 17:23

Nicola Bayless, o localnică din satul pe cale de dispariţie, a povestit pentru BBC că ideea că acestea ar putea fi ultimele sărbători de iarnă petrecute acolo o îngrozeşte. "Sunt furioasă şi cu inima frântă. Copiii mei au crescut aici, soţul meu a murit în această casă, iar părinţii mei au trăit aici până în ceasul lor cel din urmă. Mă întristează teribil că lucrurile au ajuns aici", spune femeia, o asistentă medicală în vârstă de 47 de ani.

Casele care "rezistau 150 de ani" dispar, rând pe rând

Când Nicola, care lucrează şi ca instructor de fitness, s-a mutat aici cu 18 ani în urmă, casa ei cu trei dormitoare era poziţionată relativ central. Însă vremea şi schimbările climatice au muşcat, la propriu, din coasta britanică, iar acum locuinţa sa a ajuns la marginea prăpastiei.

Vecinii ei au fost nevoiţi să-şi abandoneze casele şi să le privească, neputincioşi, cum dispar rând pe rând. Nicola ştie că e doar o chestiune de timp până ce va veni şi rândul ei. Nu se mai întreabă de mult dacă nenorocirea se va întâmpla, ci mai degrabă când. "Ies din casă şi văd stânca. Este înfricoşător", adaugă ea. Părinţii femeii au cumpărat locuinţa în anul 2000, cu 76.000 de lire sterline. Agentul imobiliar i-a asigurat că vor trece cel puţin 150 de ani până ce roca se va fărâma.

Pe acelaşi subiect

Localnicii dau bani grei ca să-şi demoleze casele

Nicola, mamă a doi copii, va plăti însă 2.000 de lire sterline ca să demoleze casa. Locuinţa vecină valora doar o liră sterlină înainte să fie pusă la pământ. Spera să le lase moştenire copiilor săi imobilul cumpărat de părinţi. "Am vorbit cu fiicele mele despre opţiunea să ne mutăm, iar mezina mi-a spus că nu o deranjează unde plecăm, atât timp cât vor fi în siguranţă", mărturiseşte femeia.

Aproximativ 1.100 de oameni locuiesc în Happisburgh, însă forţa naturii e mai puternică decât orice măsuri ar mai putea fi luate în prezent. Autorităţile ridică din umeri şi susţin că au încercat tot ce le stătea în putere. Oficialii au declarat că Happisburgh "nu poate fi protejat de eroziunea coastei". În schimb, localnicii vor fi ajutaţi să se mute în zone lipsite de riscuri.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Stiri externe » Şi-au cumpărat case care "ţin 150 de ani" şi acum dau bani grei să le demoleze. Drama localnicilor unui sat din Anglia