Antena Meniu Search
x

Video Sicriul Reginei Elisabeta a II-a, depus în cea mai veche încăpere a Palatului Westminster. Sceptrul şi coroana imperială, aşezate deasupra lui

A fost ultima noapte la palatul Buckingham pentru regina Elisabeta a doua. Sicriul cu trupul suveranei a fost transportat azi la Palatul Parlamentului din Londra, într-o procesiune plină de emoţie, la care a luat parte familia regală. Iar pe străzile oraşului, oamenii au stat ore întregi, aşteptând să-şi ia adio de la cea care le-a fost regină mai bine de 70 de ani. 

Mădălina Iacob
de Mădălina Iacob

la 14.09.2022, 19:16

Vezi și

Pentru ultima oară, regina Elisabeta a II-a a ieşit pe porţile palatului Buckingham, care i-a fost reşedinţă timp de 70 de ani, unde a primit lideri din toată lumea, şi unde oamenii veneau să o vadă în fiecare an de ziua ei. Le zâmbea din celebrul balcon al palatului, iar oamenii aplaudau. 

Mădălina Iacob, reporter Observator: O gardă de onoare formată din trei ofițeri și militari din Marina regală, Infanterie și Aviație, precum și ansamblul muzical al Marinei Regale au deschis procesiunea regală. 

În spatele sicriului, au mers pe jos cei patru copii ai reginei, regele Charles, prinţesa regală Anne şi prinţii Andrew şi Edward, urmaţi de nepoţii suveranei, prinţii William şi Harry, care în ciuda divergenţelor, au stat azi unul lângă altul.

Toţi în uniforme militare, cu excepţia lui Harry care nu o mai poate purta după ce a renunţat la îndatoririle regale, şi a unchiului său, prinţul Andrew căruia i s-au retras titlurile militare din cauza unui scandal sexual. 

Pe acelaşi subiect

Ultima reverenţă pentru Regină, în faţa Palatului Buckingham

Regina Consoartă Camilla, Kate, Prinţesa de Walles, Meghan Markel, ducesă de Sussex, şi alţi membri ai familiei regale au urmat cortegiul funerar din maşini. Un drum de 38 de minute, care de la Palatul Buckingham a trecut pe celebrul bulevard, The Mall, prin dreptul The Horse Guarde Parade, locul unde regina a participat la atâtea parade şi ceremonii de-a lungul domniei sale, Downing Street, unde îşi au reşedinţa premierii britanici şi Cenotaful din Londra, monument care îi omagiază pe cei căzuţi în luptă în timpul războaielor mondiale, până la Westminster Hall.  

Reporter: Cum a fost acest moment?

Britanici: - M-a lăsat fără cuvinte. 

- Inima îmi bătea atât de repede... A fost un moment foarte frumos.

- Mie încă îmi bate foarte repede. Cred că în acest moment se scrie istoria. Încă tremur. Sunt foarte fericit că pot să particip la aceste momente, deşi sunt momente foarte triste. 

Conform tradiţiei, sicriul a fost pus pe un afet de tun. Este acoperit cu drapelul regal, iar pe el au fost puse coroana imperială, sceptrul şi o coroană din florile preferate ale reginei. 

Pe tot acest traseu, mii de oameni au urmărit procesiunea funerară cu ochii în lacrimi. Cei mai mulţi stau aici de zeci de ore.  

Britanică: Sunt aici cu fiica mea. Credem că Regina a fost o prezenţă uimitoare în ţara noastră pentru mulţi ani. Admirăm din suflet lucrurile pentru care a luptat, iar aceasta este o oportunitate să ne arătăm respectul faţă de Majestatea Sa şi să ne gândim la exemplul vieţii sale. 

Britanicii stau la cozi uriaşe pentru a-şi lua rămas bun de la suverană

Sicriul suveranei a fost depus pe un catafalc în clădirea Parlamentului, unde timp de patru zile oamenii îi pot aduce un ultim omagiu. Deja cozile se întind pe câţiva kilometri în jurul palatului Westminster şi peste podurile de pe Tamisa. Autorităţile estimează că oamenii ar putea aştepta peste 30 de ore la coadă.  

Reporter: Pentru cât timp veţi sta aici?

Britanic: Pentru oricât va fi nevoie. Mi-am luat câteva zile libere, mi-am eliberat agenda. Este foarte important să-i mulţumesc Majestăţii Sale pentru tot ceea ce a făcut şi pentru tot ce ne-a dăruit. Este un sacrificiu infim pe care-l dau înapoi.

Sicriul cu trupul suveranei a fost adus aseară la Londra, cu avionul, din Scoţia. A fost cel mai urmărit zbor din istorie, peste cinci milioane de oameni care au văzut cursa online. Zeci de mii de oameni au umplut străzile pe tot traseul pe care a trecut cortegiul. Cei mai mulţi s-au strâns însă în faţa Palatului Buckingham. 

Mădălina Iacob, reporter Observator: Regina Elisabeta a II-a intră pentru ultima dată în Palatul Buckingham. Toţi oamenii de aici o aplaudă.

Britanici: - A fost extrem de emoţionant. Mereu mi-am dorit să o cunosc pe Regină, deci a fost cel mai bun lucru pe care puteam să îl fac.

Aseară, a fost şi ultimul şansă pentru membrii familiei regale să-şi ia adio, departe de ochii publicului, de la cea care le-a fost mamă, bunică sau soacră. Uniţi în durere, au lăsat deoparte neînţelegerile din ultimii ani şi au luat cina împreună. Au stat la aceeaşi masă, pentru prima dată mult timp, regele Charles, regina Consoartă Camila, prinţii William şi Harry şi soţiile lor.  

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » Sicriul Reginei Elisabeta a II-a, depus în cea mai veche încăpere a Palatului Westminster. Sceptrul şi coroana imperială, aşezate deasupra lui