Antena Meniu Search
x

Galerie foto "Charles nu este regele meu!" Arestarea mai multor anti-monarhişti pentru proteste stârneşte îngrijorare în UK

În ultimele zile, mai multe persoane au fost arestate pentru că au organizat proteste la evenimentele care au fost organizate în Marea Britanie pentru a marca moartea Reginei Elisabeta a II-a și respectiv proclamarea succesorului ei, regele Charles al III-lea, scrie BBC.

Ovidiu Cojocaru
de Ovidiu Cojocaru

la 14.09.2022, 16:48

Unii, inclusiv grupul de campanie Liberty, și-au exprimat îngrijorarea cu privire la limitarea, în rândul persoanelor care se opun monarhiei. a dreptului de a protesta. BBC explică pe larg de ce au fost arestați protestatarii și ce spune legea despre drepturile lor.

Ceremoniile din Marea Britanie, umbrite de proteste

Duminică, o femeie a fost arestată la Edinburgh, după ce a fost văzută afişând o pancartă cu un mesaj blasfemic, alături de cuvintele „aboliți monarhia”, în timpul ceremoniei de proclamare a noului rege. Ulterior, ea a fost acuzată de încălcarea păcii.

În aceeași zi, Symon Hill a fost arestat sub suspiciunea unei infracțiuni de ordine publică după ce a strigat „cine l-a ales?” în timpul unei ceremonii de proclamare, care a avut loc la Oxford. El a susținut inițial că poliția l-a arestat în temeiul noii legi privind poliția, crima, sentințele și tribunalele. 

Pe acelaşi subiect

Poliția Thames Valley a spus ulterior că a fost arestat în temeiul secțiunii 5 din Legea ordinii publice. Symon Hill a spus că a fost ulterior eliberat de poliția Thames Valley. Reamintind despre incident într-o postare pe blogul personal, Hill a raportat că poliția i-a dat „răspunsuri confuze” atunci când a întrebat din ce motive îl arestează.

Luni, un bărbat a fost arestat după ce se spune că l-ar fi huiduit pe Prințul Andrew, în timp ce cortegiul regal se deplasa de-a lungul Royal Mile din Edinburgh. El a fost acuzat de încălcarea păcii.

Mai târziu tot în acea zi, avocatul Paul Powlesland a scris pe Twitter că un ofițer de poliție i-a spus că va fi arestat dacă ar scrie „Not My King” pe o hârtie goală pe care urma să o afişeze în Piața Parlamentului din Londra.

După ce a postat un videoclip al întâlnirii, Poliția Metropolitană a publicat, luni seară, pe Twitter spunând: „Publicul are absolut dreptul de a protesta și le-am clarificat acest lucru tuturor ofițerilor implicați în operațiunea extraordinară de poliție în desfășurare în prezent”.

Ce spune legea despre proteste?

Toată lumea din Marea Britanie are dreptul de a protesta pașnic. Drepturile la libertatea de exprimare și libertatea de întrunire sunt stabilite în Convenția Europeană a Drepturilor Omului, care a fost încorporată în dreptul britanic în anul 1998 în Legea drepturilor omului.

Cu toate acestea însă există limite ale acestor drepturi ale omului. Anumite legi permit poliției să restrângă libertăți atunci când ar fi necesar și proporțional să facă acest lucru, în special acolo unde ar fi necesar să fie protejată securitatea națională și siguranța publică sau pentru a preveni o crimă. În aceste cazuri, protestatarii pot fi arestați în conformitate cu Legea ordinii publice.

Secțiunea 5 din  Legea ordinii publice conferă poliției din Anglia și Țara Galilor puterea de a aresta pe cineva al cărui comportament poate provoca hărțuire, alarmare sau stres. Protestatarii pot fi amendați dacă sunt acuzați de una dintre aceste infracțiuni.

Ei pot fi arestați și pentru „încălcarea păcii”. Aici se încadrează atunci când comportamentul unei persoane a cauzat sau poate cauza prejudicii altei persoane sau proprietății acesteia. Poliția are puterea de a aresta și reține pe oricine comite, sau despre care cred că ar putea să comită această infracțiune.

Aplicarea legii protestelor

În Anglia și Țara Galilor, încălcarea păcii este un concept vechi care nu a fost transformat într-o infracțiune penală completă și modernă. Dar Serviciul Procuraturii Coroanei (CPS) poate cere în continuare magistraților să impună anumite condiții comportamentului locuitorilor săi.

Experții în drept au pus sub semnul întrebării definiția exactă a încălcării păcii și „prejudiciul” pe care îl poate provoca. Kevin Donoghue, de la Donoghue Solicitors , a spus că în Marea Britanie „este adesea abuzat sau interpretat greșit de către ofițerii de poliție care au arestat”.

În Scoția, încălcarea păcii este o infracțiune și pe această bază au fost făcute arestările din zielel trecute.

Până acum, niciun protestatar anti-monarhie nu a fost arestat în temeiul noii legi privind poliția, criminalitatea, sentințele și tribunalele, care a fost adoptată la începutul acestui an. Printre alte legi pe care le-a introdus, Legea oferă poliției din Anglia și Țara Galilor mai multe puteri pentru a controla protestele.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » "Charles nu este regele meu!" Arestarea mai multor anti-monarhişti pentru proteste stârneşte îngrijorare în UK