Antena Meniu Search
x

AstraZeneca anunță că nu a găsit nicio o dovadă privind riscul crescut de tromboză, după vaccinarea a 17 milioane de persoane

Compania AstraZeneca anunță că analiza datelor disponibile privind siguranța de la peste 17 milioane de persoane vaccinate în Uniunea Europeană (UE) și Marea Britanie nu a evidențiat un risc crescut de embolie pulmonară, tromboză venoasă profundă (TVP) sau trombocitopenie.

Ana Maria Ghiarasim
de Ana Maria Ghiarasim

la 14.03.2021, 23:03

AstraZeneca anunță că nu a găsit nicio o dovadă privind riscul crescut de tromboză, după vaccinarea a 17 milioane de persoane
AstraZeneca anunță că nu a găsit nicio o dovadă privind riscul crescut de tromboză, după vaccinarea a 17 milioane de persoane - Hepta

Compania AstraZeneca a redactat un comunicat de presă prin care dorește să ofere reasigurarea cu privire la siguranța vaccinului COVID-19, pe baza dovezilor clare științifice.

Potrivit companiei, o analiză atentă a tuturor datelor disponibile privind siguranța de la peste 17 milioane de persoane vaccinate în Uniunea Europeană (UE) și Marea Britanie cu vaccin COVID-19 AstraZeneca nu a evidențiat un risc crescut de embolie pulmonară, tromboză venoasă profundă (TVP) sau trombocitopenie, în niciun grup definit de vârstă, sex, lot sau o anumită țară.

15 cazuri de tromboză venoasă profundă și 22 de emobolii pulmonare în UE și UK

Statisticile prezentate de AstraZeneca arată că până în prezent în UE și Marea Britanie, au existat 15 evenimente de TVP și 22 de evenimente de embolie pulmonară raportate în rândul persoanelor cărora li s-a administrat vaccinul, conform numărului de cazuri pe care Compania le-a primit pana la 8 martie, scrie Mediafax.

Specialiștii AstraZeneca susțin că acestea reprezintă un număr mult mai mic decât cel așteptat să se întâmple în mod natural la o populație generală de această dimensiune și este similar cu cel înregistrat în cazul altor vaccinuri COVID-19 autorizate.

Raportul de siguranță va fi publicat pe site-ul Agenției Europene pentru Medicamente

Raportul lunar de siguranță va fi făcut public pe site-ul Agenției Europene pentru Medicamente în săptămâna următoare, în conformitate cu măsuri excepționale de transparență (exceptional transparency measures) pentru COVID-19.

Mai mult, în studiile clinice, chiar dacă numărul evenimentelor trombotice înregistrate a fost mic, acestea au fost mai mici în grupul vaccinat. De asemenea, nu au existat dovezi de creștere a sângerării la peste 60.000 de participanți înrolați, susțin reprezentanții companiei.

„Aproximativ 17 milioane de persoane din UE și Marea Britanie au primit pana acum vaccinul nostru, iar numărul cazurilor de rapoarte de cheaguri de sânge în acest grup este mai mic decât sutele de cazuri așteptate in populația generală. Natura pandemiei a condus la o atenție sporită a fiecărui caz individual raportat și mergem dincolo de practicile standard pentru monitorizarea siguranței medicamentelor autorizate în raportarea evenimentelor de vaccinare, pentru a asigura siguranța publică”, a declarat Ann Taylor, reprezentantul AstraZeneca.

Compania mai susține că, în ceea ce privește calitatea, nu există probleme confirmate legate de niciun lot de vaccin utilizat în toată Europa sau în restul lumii.

Testare suplimentară a fost și este efectuată de companie dar și independent de către autoritățile sanitare europene și niciuna dintre aceste re-testări nu au arătat motive de îngrijorare, precizează AstraZeneca.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Evenimente » AstraZeneca anunță că nu a găsit nicio o dovadă privind riscul crescut de tromboză, după vaccinarea a 17 milioane de persoane