Antena Meniu Search
x

Situatia ramane tensionata in Cipru. Autoritatile fac "eforturi supraomenesti" pentru a redeschide bancile

Autoritatile din Cipru sustin ca fac "eforturi supraomenesti" pentru a redeschide bancile joi, ultimul termen anuntat dupa mai multe amanari. Bancile sunt inchise de pe 16 martie, iar cetatenii si micile intreprinderi sufera din cauza lipsei de lichiditati.

Vezi și

Sediul celei mai mari banci din Cipru a fost ocupat de salariati, ingrijorati ca vor ramane fara serviciu dupa restructurarea ceruta de finantatorii internationali. Ei au asediat, apoi, Banca Centrala, unde au cerut demisia guvernatorului, acuzat ca a cedat in fata pretentiilor strainatatii.

Spiritele s-au incins, iar cei cativa politisti care aparau cladirea i-au stapanit cu greu pe functionarii disperati.

Bancile raman inchise pentru ca oamenii, cuprinsi de panica, sa nu se grabeasca sa-si retraga banii, dupa ce s-a aflat ca depozitele de peste 100.000 de euro vor fi taxate cu pana la 40%. Desi, deocamdata, au scapat cu fondurile intacte, micii depunatori se tem ca, pana la urma, vor avea si ei de platit. Multi ciprioti dau vina, pentru problemele tarii, pe Uniunea Europeana si mai ales pe cancelarul german Angela Merkel.

Guvernul spune, insa, ca sacrificiile sunt necesare pentru a salva Ciprul, care se afla "in pragul dezastrului". Criza de pe insula a provocat ingrijorare in toata Europa: cetatenii altor tari cu probleme financiare se tem ca li se vor taxa si lor depunerile din banci, dupa modelul cipriot. Liderii europeni se straduiesc sa-i asigure ca nici nu poate fi vorba de asa ceva.

Deocamdata, multi ciprioti incearca sa-si continue viata normala, in speranta ca vor trece cu bine prin criza. Dar protestele iau amploare iar viitorul nu arata bine: reformele impuse de finantatorii internationali vor aduce, inevitabil, recesiune si cresterea somajului.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri externe » Situatia ramane tensionata in Cipru. Autoritatile fac "eforturi supraomenesti" pentru a redeschide bancile