Soluția de avarie la care poate apela Joe Biden pentru a ajuta Ucraina fără a mai aștepta ca Congresul să deblocheze activitatea guvernului SUA
Război în Ucraina. Administraţia Biden ia în considerare să folosească un program de granturi al Departamentului de Stat pentru a trimite ajutor militar suplimentar Ucrainei, a afirmat joi un oficial american, transmite Agerpres.
![Joe Biden, președintele Statelor Unite ale Americii Joe Biden, președintele Statelor Unite ale Americii](https://img.observatornews.ro/0/2023/10/6/544017/profimedia-0811251163-9f1e6813.webp?w=430&f=2&v=2)
Departamentul de Stat poate furniza asistenţă unor guverne străine pentru a achiziţiona echipament şi instruire militare americane, în baza programului de Vânzări Militare Străine (Foreign Military Sales) oferind Finanţare Militară Străină (Foreign Military Financing, FMF). Acesta este un program de granturi sau împrumuturi menit să dea un impuls capacităţilor de achiziţii de securitate ale ţărilor aliate şi partenere ale SUA.
Site-ul Politico a fost cel care a scris primul despre această iniţiativă exploratorie joi, citând doi oficiali americani aflaţi la curent cu discuţiile. Conform unui document al Departamentului de Stat, datat 21 septembrie, din alocarea FMF de 4,65 miliarde de dolari pentru Ucraina şi ţări afectate de conflict au rămas circa 650 milioane de dolari.
Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a refuzat să comenteze pe marginea articolului din Politico. FMF este folosită pe larg. În august, administraţia preşedintelui Joe Biden a aprobat un transfer militar către Taiwan în baza programului de Finanţare Militară Străină, folosit în mod normal pentru state suverane.
Resursele UE, insufieciente pentru a sprijini Ucraina în acest război
- Zelenski: "Teroriştii ruşi au dat o lovitură care nici măcar nu poate fi numită animalică. Ar fi o insultă la...
- Olaf Scholz a promis Ucrainei încă un sistem de rachete Patriot. O singură baterie costă peste 1 miliard de dolari
- Rusia luptă în Ucraina "pentru a construi o nouă lume", susține Putin: "Nu noi am început aşa-numitul război....
- Nicușor Dan le cere lui Bolojan şi Hurezeanu să obţină un loc la summitul convocat de Macron
- Mesaj puternic venit de la Kremlin: "Pacea, nu războiul, este acum prioritatea pentru Rusia"
Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, Josep Borrell, a subliniat joi că Europa nu poate înlocui sprijinul american pentru Ucraina, în timp ce criza politică de la Washington ridică semne de întrebare cu privire la continuarea ajutorului american, relatează AFP.
Luptele interne de la Washington care au pus sub semnul întrebării continuarea sprijinului pentru Ucraina sunt nişte "veşti proaste", a afirmat Borrell, exprimându-şi speranţa că aceasta nu este încă poziţia finală a SUA, notează agenţia de presă Reuters.
"Evident, Europa nu poate înlocui SUA", a declarat Borrell la sosirea la summitul Comunităţii Politice Europene (CPE) în Granada (sudul Spaniei), un forum destinat să promoveze cooperarea între aproape 50 de ţări înfiinţat după invazia Rusiei din Ucraina.
În acest context, el a subliniat că UE studiază crearea unui fond de 20 de miliarde de euro pe o perioadă de patru ani pentru a continua să sprijine armata ucraineană. De asemenea, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat joi că este "foarte încrezătoare" că SUA îşi vor menţine sprijinul pentru Ucraina, în pofida luptelor interne în rândul republicanilor pe această temă, ceea ce a suscitat preocupare în privinţa continuării ajutorului.
Se aşteaptă ca liderii europeni reuniţi la Granada să-l asigure pe Zelenski - care participă la summitul CPE - de sprijin pe termen lung, după ce preşedintele american Joe Biden şi-a exprimat temerile că luptele interne ale republicanilor din Congres ar putea afecta politica SUA privind continuarea ajutorului acordat Kievului.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰