Antena Meniu Search
x

Soția lui El Chapo, fostă regină a frumuseții, a fost arestată pe un aeroport din SUA

Soția celebrului lord al drogurilor Joaquin "El Chapo" Guzmán a fost arestată în Statele Unite ale Americii, sub suspiciunea de trafic de droguri. Emma Coronel Aispuro, în vârstă de 31 de ani, a fost reținută pe Aeroportul Internațional Dulles din Washington DC.

Iulia Iancu
de Iulia Iancu

la 23.02.2021, 08:59

Vezi și
  • Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1

Fosta regină a frumuseții este acuzată că a fost implicată în spectaculoasele evadări soțului și pentru trafic de cocaină, metamfetamină, heroină și marijuana, potrivit BBC.  Experţii cred că arestarea ei poate fi un mijloc de presiune asupra lui El Chapo, pentru a face noi dezvăluiri anchetatorilor.

Guzmán execută în prezent o condamnare pe viață într-un penitenciar din New York pentru trafic de droguri și spălare de bani. Bărbatul în vârstă de 63 de ani este fostul lider al cartelului Sinaloa, despre care oficialii spun că a fost cel mai mare furnizor de droguri către SUA.

În timpul procesului său din 2019 au ieșit la iveală fapte atroce comise de lordul drogurilor, de la abuzuri până la uciderea cu sânge rece a foștilor membri ai cartelului și rivali ai lui El Chapo.

Cine este Emma Coronel Aispuro

Emma Coronel Aispuro are dublă cetăţenie SUA-Mexic. A participat zilnic la procesul soţului ei din New York, și i-a în rămas loială, spunând la sfârşitul procesului: „Nu-l cunosc pe soţul meu ca persoana pe care încearcă să-l prezinte autoritățile, ci mai degrabă îl admir ca fiinţa umană pe care am cunoscut-o şi cea cu care m-am căsătorit.”

Emma Coronel s-a născut în Santa Clara, California și este fiica lui Ines Coronel Barreras, unul dintre locotenenții lui El Chapo. A crescut în „Triunghiul de Aur” din Sierra Madre din Mexic și s-ar fi întâlnit cu Guzmán la un festival local. Pe atunci avea 17 ani, iar Guzmán 51, scrie The Guardian.

Cuplul are două fiice gemene în vârstă de 9 ani.

Cofondator al cartelului Sinaloa, «El Chapo» a fost considerat drept cel mai puternic narcotraficant din lume. În iulie 2019, el a fost condamnat la închisoare pe viaţă de un tribunal din Brooklyn pentru că a adus în SUA cel puţin 1.200 de tone de cocaină, de-a lungul unui sfert de secol.

"El Chapo" a fost găsit vinovat de zece capete de inculpare, în urma unui proces de trei luni care a permis să se afle un pic mai mult despre amploarea traficului pe care-l conducerea între Mexic şi Statele Unite. 

Evadările lordului drogurilor

Arestat în două rânduri în Mexic, Joaquin "El Chapo" Guzman a evadat de fiecare dată, în condiţii ”rocamboleşti”.

În urma celei de a treia arestări, în 2016, la şase luni după o evadare spectaculoasă, printr-un tunel, dintr-o închisoare de înaltă securitate, el a fost extrădat, în ianuarie 2017, către Statele Unite.

Potrivit unui martor cooperant, fost membru al cartelului, Coronel Aispuro a ajutat la organizarea construcţiei tunelului sub închisoarea Altiplano, care avea ventilaţie, trepte şi o motocicletă pe şine. 

După ce Guzmán a fost prins şase luni mai târziu şi trimis înapoi la Altiplano, Coronel Aispuro l-ar fi plătit cu 1 milion de dolari pe fostul membru al cartelului să ajute la organizarea unei alte evadări.

Când Guzmán a fost mutat la o altă închisoare, ea i-ar fi spus că a mituit cu 2 milioane de dolari un oficial mexican din sistemul penitenciar pentru a-l transfera înapoi la Altiplano.

El Chapo este ţinut de atunci la izolare, la Metropolitan Correctional Center, o închisoare-fortăreaţă, la Manhattan, în condiţii pe care le-a comparat miercuri cu o ”tortură psihologică” şi un ”tratament crud şi inuman”.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » Soția lui El Chapo, fostă regină a frumuseții, a fost arestată pe un aeroport din SUA