Antena Meniu Search
x

Spania l-a eliberat "din greşeală" pe liderul unui cartel de droguri. Şeful grupării "Mocro Maffia" plănuia să-i asasineze pe Mark Rutte şi pe prinţesa olandeză

Din cauza unei erori judiciare, Spania l-a eliberat pe din închisoare pe un celebru lider de cartel, care plănuia să-i asasineze pe moștenitoarea tronului olandez și pe premierul Mark Rutte, scrie Politico

Iulia Iancu
de Iulia Iancu

la 24.04.2024, 11:17

Spania l-a eliberat "din greşeală" pe liderul unui cartel al drogurilor. Şeful grupării "Mocro Maffia" plănuia să-l asasineze pe Mark Rutte
Spania l-a eliberat "din greşeală" pe liderul unui cartel al drogurilor. Şeful grupării "Mocro Maffia" plănuia să-l asasineze pe Mark Rutte - Poliţia spaniolă

Liderul "Mocro Maffia", Karim Bouyakhrichan, a fost arestat în Marbella în ianuarie anul trecut în cadrul unei operațiuni de amploare, după o investigație de cinci ani privind spălarea de bani. Autoritățile olandeze au depus o cerere de extrădare la Curtea Națională a Spaniei, solicitând ca liderul cartelului să fie trimis înapoi în Țările de Jos pentru a fi judecat. 

Curtea Națională din Madrid a aprobat cererea, dar Curtea Provincială din Málaga, care are jurisdicție asupra zonei în care Bouyakhrichan a fost arestat, a refuzat să o execute, argumentând că "regele drogurilor" trebuia să răspundă întâi pentru acuzațiile de spălare de bani în Spania.

Autoritățile olandeze au făcut apel, depunând o nouă cerere urgentă, subliniind faptul că șeful cartelului era unul dintre cei mai căutați criminali de către Interpol și că era căutat pentru rolul său într-o "război" al drogurilor, în care zeci de persoane au fost ucise în Belgia, Țările de Jos, Spania și Maroc.

Cum a fost eliberat "regele drogurilor" din Olanda

Pe acelaşi subiect

Potrivit presei spaniole, deși Curtea Națională a acceptat apelul autorităţilor olandeze, a neglijat să emită un mandat de detenţie care ar fi asigurat ca Bouyakhrichan să rămână în spatele gratiilor până când extrădarea era realizată. Când cazul său de spălare de bani a fost programat pentru o audiere preliminară la Curtea Provincială din Málaga luna trecută, judecătorul a fost de acord să-l elibereze pe șeful cartelului în schimbul unei cauțiuni de 50.000 de euro. Bouyakhrichan, un miliardar care deține conturi bancare și proprietăți în întreaga lume, a plătit imediat suma și a plecat din oraș. Autoritățile nu l-au mai văzut de atunci.

În 2022, Prințesa Amalia a trebuit să se retragă din complexul său de locuințe pentru studenți și să se întoarcă la palatul regal după ce poliția a obținut dovezi credibile indicând faptul că Bouyakhrichan plănuia să o răpească sau să o asasineze. Eliberarea șefului cartelului va necesita probabil o consolidare a protocolului de securitate pentru a o proteja, precum și a liderilor politici, inclusiv a prim-ministrului Mark Rutte, despre care a relatat presa olandeză De Telegraaf că ar fi pe lista posibilelor ținte a lui Bouyakhrichan.

Prinţesa Amalia a fugit în Spania în urma unor ameninţări

Prinţesa moştenitoare olandeză Amalia a trăit în Spania pentru a scăpa de ameninţări la adresa securităţii sale, dezvăluie presa locală, în timp ce se pregătea să-şi facă debutul oficial în cadrul unei vizite de stat, miercuri, în Olanda, relatează AFP.

Potrivit NOS, care citează surse regale, tânăra în vârstă de 20 de ani a trăit şi studiat la Madrid timp de peste un an. În octombrie 2022, Amalia a fost nevoită să-şi abandoneze planul de a locuit într-o reşedinţă de studenţi, din cauza temerilor în domeniul securităţii, la doar câteva săptămâni după ce a început să studieze politica, psihologia, dreptul şi economia la Universitatea Amsterdam.

Moştenitoarea tronului a fost fotografiată radiind atunci când şi-a început studiile. Ea anunţa că vrea să locuiască într-o locuinţă pentru studenţi. Însă cuplul regal anunţa, aproximativ o lună mai târziu, că fiica lor a fost nevoită să se întoarcă să locuiască la palat, la Haga şi măsuri de securitate în mod considerabil consolidate. ”Ea nu poate locui la Amsterdam şi nu poate ieşi (...). Acest lucru are consecinţe enorme asupa vieţii sale”, declara atunci emoţionată regina Maxima.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 2 voturi
Întrebarea zilei

Drumul spre casă din vacanţă. Amânaţi întoarcerea pentru a evita aglomeraţia?

Observator » Stiri externe » Spania l-a eliberat "din greşeală" pe liderul unui cartel de droguri. Şeful grupării "Mocro Maffia" plănuia să-i asasineze pe Mark Rutte şi pe prinţesa olandeză