Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Special! Isaac Asimov, profetul scriitor şi om de ştiinţă

Orbiţi de flama profeţiilor, nu vedem de multe ori adevăraţii profeţi ai viitorului. Un astfel de om este Isaac Asimov.

de Redactia Observator

la 03.01.2014 , 22:03

Celebru scriitor şi om de ştiinţă, Asimov a făcut în urmă cu jumătate de secol o serie de predicţii pentru anul în care tocmai am intrat.

Majoritatea chiar s-au întâmplat. E de înţeles, dacă stăm să ne gândim că previziunile au venit de la acelaşi om care a anticipat apariţia Internetului cu două decenii mai devreme.

Când Jules Verne a scris despre submarine sau nave capabile să zboare precum păsările, întreaga suflare a spus că are de-a face cu încă un nebun vizionar. Nimeni nu şi-a imaginat că există şi oameni care gândesc cu mult înainte vremurilor în care trăiesc. De altfel, aici este cheia progresului uman. Fără vizionari ca da Vinci, Guttemberg sau Newton, alta ar fi fost realitatea de astăzi.

Vezi și

Aproape de fiecare dată, omenirea şi-a privit adevăraţii profeţi ca pe nişte ciudaţi. Deşi era un om de ştiinţă renumit, Asimov a devenit faimos datorită romanelor science fiction. Vorbea de roboţi şi de călătorii spaţiale în vremea în care cel mai performant computer ocupa o hală de câteva sute de metri pătraţi. În ochii contemporanilor săi părea cel mult excentric. Nicidecum vizionar.

Pe acelaşi subiect

La Târgul Mondial din 1964, Asimov a făcut o serie de predicţii pentru următorii 50 de ani. Abia astăzi ne dăm seama de puterea de viziune a omului care a scris peste 500 de lucrări de ficţiune şi ştiinţă în timpul vieţii.

Iată care sunt cele mai importante.

În 1964, Isaac Asimov a spus că în 2014 vom avea expediţii spre Planeta Roşie. Vor fi lansate doar nave fără echipaj uman. De altfel, anul trecut, robotul Curiosity a transmis constant imagini în premieră de pe Marte. În aceeaşi predicţie, scriitorul spunea că planurile de colonizare ale planetei vor fi avansate. E suficient să ne aducem aminte de proiectul Mars One ca să ne dăm seama câtă dreptate a avut.

În aceeaşi listă, autorul îşi imagina că bucătăriile lui 2014 vor avea posibilitatea să pregătească singure mesele pentru oameni. Vă vine sau nu să credeţi, Asimov a prevăzut inclusiv filtrele de cafea fără de care mulţi nu-şi pot începe ziua.

Maşina autonomă dezvoltată de cei de la Google pentru proiectul Google Earth nu este atât de nouă pe cât pare. Asimov şi-a imaginat că în 2014 se va lucra la maşini autonome, care se pot conduce singure. Şi nu mai are rost să vă spune că, şi de această dată, a avut dreptate.

Previziunile nu s-au oprit doar la ştiinţă şi tehnologie. Acum jumătate de secol, scriitorul a estimat că în 2014 vor exista aproxiamtiv 6,5 miliarde de fiinţe umane. Dacă stăm să ne gândim că astăzi suntem 7 miliarde pe această planetă, putem spune cu siguranţă că Asimov a fost un vizionar.

Tot acum jumătate de secol, Asimov credea că mijloacele de transport în comun convenţionale nu vor mai da randament. Iar omenirea va căuta alte metode prin care călătoria să fie mai sigură şi mai rapidă. Atunci, trenurile cu levitaţie magnetică păreau de-a dreptul imposibile. Astăzi sunt cea mai rapidă formă de călătorie pe uscat.

Roboţii, pasiunea de-o viaţă a autorului, sunt şi ei prezenţi în predicţii. În 1964 Asimov ştia că roboţii nu vor ajunge la nivelul imaginat de el, dar că vor fi o constantă a vieţii noastre. Iar evoluţia lor abia începe. Dacă ne gândim că avem roboţi antrenaţi să recunoscă feţe şi capabili de gândire critică, nu mai are rost să spunem că şi de această dată a avut dreptate.

Previziunile lui nu s-au oprit atunci. Acum 20 de ani a prevăzut că Internetul va deveni un mod uşor de comunicare şi de informare.

Odată ce vom avea borne de ieşire pentru computere, în fiecare casă, fiecare dintre ele legate la biblioteci enorme, unde oricine va putea pune orice întrebare şi va putea primi răspunsuri, spunea geniul.

E evindent pentru noi că predicţiile lui se referă la două dintre cele mai accesate pagini de internet. Google şi Wikipedia.

Ultima serie de predicţii făcute de Asimov au venit în 1992, cu puţin timp înainte ca cel considerat părintele science-fiction-ului să se stingă. Urmează să vedem câtă dreptate a avut. Dar doar timpul va spune asta.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Înapoi la Homepage
Comentarii


Întrebarea zilei
Aţi fost vreodată victima unei înşelătorii pe WhatsApp?
Observator » Ştiri externe » Special! Isaac Asimov, profetul scriitor şi om de ştiinţă