Antena Meniu Search
x

Statele Unite dau undă verde aderării Muntenegrului la NATO

Senatul american se pregăteşte să dea undă verde în această săptămână aderării Muntenegrului la NATO, o extindere a alianţei militare în Peninsula Balcanică susţinută de Donald Trump, dar denunţată de Rusia, scrie AFP.

Senatul american se pregăteşte să dea undă verde în această săptămână aderării Muntenegrului la NATO, o extindere a alianţei militare în Peninsula Balcanică susţinută de Donald Trump, dar denunţată de Rusia, scrie AFP.

 Senatorii au fost aproape unanimi, 97 de voturi pentru şi două împotrivă, în susţinerea aderării cu prilejul unui vot de procedură desfăşurat luni. Votul final, care îl va autoriza pe preşedintele Statelor Unite să ratifice tratatul, urmează să aibă loc marţi seară sau miercuri.

Administraţia Trump susţine pe deplin acest proces.

"Este puternic în interesul Statelor Unite ca aderarea Muntenegrului la NATO să fie ratificată", a subliniat secretarul de stat american, Rex Tillerson, într-o scrisoare adresată  liderilor grupurilor politice din Senat.

Pe acelaşi subiect

Până în prezent, 25 din cele 28 de ţări ale NATO au ratificat aderarea Muntenegrului, mică ţară din vestul Balcanilor care speră să poată participa ca membru drepturi depline la viitorul summit al NATO, organizat pe 25 mai la Bruxelles.

Pentru majoritatea parlamentarilor, de la stânga la dreapta, acest vot este dublat de un mesaj adresat Moscovei.

"Trebuie să îi spunem clar lui Vladimir Putin că nu vom accepta stabilirea unei sfere de influenţă ruse în ţări care au dorinţa de a se alia cu comunitatea liberă şi democratică a naţiunilor", a declarat republicanul Marco Rubio.

Republicanul libertarian Rand Paul s-a opus însă, la fel şi colegul său de partid Mike Lee.

"Majoritatea americanilor nu ştiu unde se află Muntenegrul pe hartă. Sunteţi dispuşi să vă trimiteţi copiii să lupte acolo?", a întrebat Rand Paul.

În afară de Statele Unite, două ţări mai trebuie să finalizeze ratificarea: Olanda, unde parlamentul şi-a dat deja acordul, şi Spania, unde dezbaterile continuă, potrivit serviciului de presă al NATO la Bruxelles.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri externe » Statele Unite dau undă verde aderării Muntenegrului la NATO