Antena Meniu Search
x

Statele Unite și Iran, la un pas de război

Conflictul din Orientul Mijlociu este la un pas să escaladeze într-un război total. Donald Trump a amenintat că va distruge 52 de pozitii şi obiective iraniene în cazul în care Teheranul va ataca personalul american din regiune. Anterior, Iranul a transmis că are 35 de ţinte americane şi israeliene în vizor.

de Redactia Observator

la 05.01.2020, 11:00

Vezi și

Conflictul din Orientul Mijlociu este la un pas să escaladeze într-un război total. Donald Trump a amenintat că va distruge 52 de pozitii şi obiective iraniene în cazul în care Teheranul va ataca personalul american din regiune. Anterior, Iranul a transmis că are 35 de ţinte americane şi israeliene în vizor. Declaraţiile incendiare vin după ce mai multe rachete au fost lansate în Bagdad în apropiere de ambasada Statelor Unite şi de baze militare unde se află soldaţi americani. Nici un militar nu a fost rănit în atacuri, însă mai multe vehicule au fost distruse.

La doar o zi după ce a explicat că şi-a propus să prevină un război cu Iranul prin asasinarea generalului Soleimani, Donald Trump a schimbat tonul şi a lansat noi ameninţări către Teheran.

Într-o postare pe twitter, liderul de la Casa Albă a spus că a identificat 52 de obiective importante pentru naţiunea şi cultura iraniană care vor fi lovite rapid şi dur dară Iranul va continua să atace cetăţeni sau bunuri americane.

Numărul 52 corespunde cu cel al americanilor luaţi ostatici în 1979, în Ambasada SUA din Teheran, unde au fost ţinuţi peste 400 de zile.

Ameninţarea de la Casa Albă vine după ce Garda Revoluţionară Iraniană a anunţat că are în vizor 35 de ţinte americane Orientul Mijlociu şi Israel, pe care le-ar putea elimina la orice moment. Totodată, gruparea Hezbollah a avertizat soldaţii irakieni să stea la cel puţin un kilometru distanţă de orice bază militară americană.

Atac cu rachete asupra bazelor americane din Irak

La câteva ore după aceste avertismente, un general american a confirmat că mai multe rachete au fost lansate asupra a două baze militare irakiene unde sunt găzduite şi trupe americane. Acesta a precizat că nu există nici o victimă în rândul personalului militar, dar că situaţia civililor este necunoscută. O altă rachetă a căzut în zona verde ultrasecurizată din apropierea Ambasadei SUA din Bagdad.

Încidentele au avut loc în timp ce în Irak a fost adus un omagiu fastuos pentru generalul Soleimani şi cei cinci militanţi şiiţi ucişi în atacul cu drone american de lângă aeroport.

Zeci de mii de oameni au condus sicriele cu rămăşitele umane ale celor 6 pe străzile din Bagdad şi ulterior prin locurile sfinte pentru şiiţi din Karbala şi Nasaf.

La Teheran, mii de oameni au ieşit pe străzi pentru a cere răzbunare faţă de Statele Unite.

Între timp, a fost numit şi un succesor, Esmail Ghani, în vârstă de 62 de ani. În 2012, generalul a fost sancţionat de Departamentul de Stat al Trezoreriei după ce a supervizat mai multe tranzacţii cu Hezbollah.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Statele Unite și Iran, la un pas de război