Antena Meniu Search
x

Stenograma convorbirii telefonice dintre Donald Trump și Președintele Ucrainei, publicată de Casa Albă

Stenograma convorbirii telefonice dintre Donald Trump și Președintele Ucrainei a fost publicată de Casa Albă. Documentul confirmă că Președintele SUA a cerut omologului său, Volodimir Zelenski, să facă o anchetă cu privire la fostul Vicepreședinte american Joe Biden.

Cristian Toteştean
de Cristian Toteştean

la 25.09.2019, 18:48

Stenograma convorbirii telefonice dintre Donald Trump și Președintele Ucrainei a fost publicată de Casa Albă. Documentul confirmă că Președintele SUA a cerut omologului său, Volodimir Zelenski, să facă o anchetă cu privire la fostul Vicepreședinte american Joe Biden, unul dintre candidații democrați la alegerile prezidențiale din 2020. Convorbirea telefonică din 25 iulie a fost motivul declanșării procedurii de destituire a lui Donald Trump, în Camera Reprezentanților.

Textul convorbirii telefonice a fost făcut public de Casa Albă în jurul orei 17.00, ora României (ora 10.00 la Washington). "Așa cum Președintele Trump a promis, iată transcrierea neredactată a convorbirii sale telefonice cu Președintele ucrainean", a transmis Casa Albă pe Twitter.

Stenograma confirmă că Donald Trump i-a cerut lui Volodimir Zelenski să-l ancheteze pe fostul Vicepreședinte Joe Biden, al cărui fiu a fost în consiliul director al unei companii ucrainene de gaz. Joe Biden e acum unul dintre candidații democrați la alegerile prezidențiale de anul viitor și unul dintre potențialii rivali ai lui Donald Trump la fotoliul de la Casa Albă.

Stenograma convorbirii telefonice dintre Trump și Zelenski

Conform datelor din document, convorbirea a avut loc în dimineața de 25 iulie, între orele 09.03 - 09.33 (16:03 - 16:33 ora României). Donald Trump se afla în Situation Room, numită și Camera de Conferințe John F. Kennedy, din Casa Albă. 

Iată transcrierea convorbirii:

Donald Trump: Felicitări pentru această mare victorie. Am urmărit cu toții din Statele Unite și ați făcut o treabă excelentă. Modul în care ați venit din spate - un om căruia nu i se dădeau mari șanse - și ați câștigat cu ușurință. E o realizare fantastică. Felicitări.

Volodimir Zelenski: Aveți absolută dreptate, domnule președinte. Am câștigat în stil mare și am muncit mult pentru asta. Am muncit mult dar aș vrea să mărturisesc că am avut oportunitatea de a învăța de la dvs. Am folosit ceva din îndemânarea și înțelepciunea dvs. și am putut să le folosim ca exemplu în alegerile noastre - și, da, e adevărat, acestea au fost alegeri unice. Am fost într-o situație unică și am obținut un succes unic. Pot să vă spun următoarele - prima oară când m-ați sunat să mă felicitați, când am câștigat alegerile prezidențiale, iar acum, a doua oară, când partidul meu a câștigat alegerile parlamentare. Cred că ar trebui să candidez mai des că să mă puteți suna mai des și să vorbim la telefon.

Donald Trump: (râde) E o idee foarte bună. Cred că țara dumneavoastră e foarte fericită pentru asta.

Volodimir Zelenski: Da, ca să spun adevărul, muncit foarte mult pentru că am vrut să golim mlaștina aici în țara noastră. Am adus mulți, mulți oameni noi. Nu politicieni vechi, nu politicieni tipici, pentru că am vrut să avem un nou format și un nou tip de guvern. Ați fost un mare învățător pentru noi.

Donald Trump: E foarte drăguț din partea dvs. să spuneți asta. Pot zice că vom face multe pentru Ucraina. Vom depune mult efort și timp. Mai mult decât fac țările europene și sper că vă va ajuta. Germania nu face nimic pentru voi. Tot ce fac e să vorbească și cred că ar trebui să îi întrebați. Când am vorbit cu Angela Merkel ea zice de Ucraina, dar nu face nimic. Multe țări europene sunt la fel, cred că e ceva ce ar trebui să vă intereseze, dar Statele Unite au fost foarte, foarte bune cu Ucraina. Nu aș zice că e reciproc, în mod necesar, pentru că lucrurile care se întâmplă nu sunt bune, dar Statele Unite au fost foarte, foarte bune cu Ucraina. 

Volodimir Zelenski: Aveți absolută dreptate. Nu doar 100%, ci 1000% vă pot spune următoarele: Am vorbit cu Angela Merkel și m-am întâlnit cu ea. M-am întâlnit și am vorbit și cu Macron și i-am spus că nu fac așa de multe precum ar fie nevoie în ceea ce privește sancțiunile. Ei nu întăresc aceste sancțiuni. Nu lucrează cât ar trebui pentru Ucraina. Se pare că, deși logic Uniunea Europeană ar trebui să fie cel mai mare partener, tehnic Statele Unite este un partener mai mare decât Uniunea Europeană - vă sunt recunoscător pentru că SUA fac destul de multe pentru Ucraina. Mult mai multe decât Uniunea Europeană în special când vorbim de sancțiunile împotriva Federației Ruse. Aș vrea de asemenea să vă mulțumesc pentru ajutorul din domeniul apărării. Suntem pregătiți să continuăm cooperarea pentru următorii pași, mai exact sunt aproape pregătiți să cumpărăm mai multe rachete Javelin de la Statele Unite în scopul apărării.

Donald Trump: Aș vrea să vă cer o favoare totuși pentru că țara noastră a trecut prin multe și Ucraina știe despre asta. As vrea să aflați ce s-a întâmplat cu toată situația din Ucraina, cu Crowdstrike... Bănuiesc că aveți unul dintre cei mai bogați oameni... Serverul, ei zic că e în Ucraina. Sunt multe lucruri care s-au întâmplat, întreaga situație... Cred că sunteți înconjurat de aceiași oameni. Aș vrea ca Procurorul General să vă sune sau să sune oamenii dvs. și să ajungem la ce s-a întâmplat. Așa cum ați zis ieri, totul s-a sfârșit cu o performanță slabă a unui om numit Robert Muller, o performanță incapabilă, dar ei zic că multe au început din Ucraina. Orice puteți face, este important să o faceți dacă este posibil.

Prima pagină a textului convorbirii dintre Trump și Zelenski

Volodimir Zelenski: Da, este foarte important pentru mine tot ce ați menționat anterior. Pentru mine ca președinte este foarte important și suntem deschiși pentru orice cooperare viitoare. Suntem pregătiți să deschidem o nouă pagină a cooperării în relațiile dintre Statele Unite și Ucraina. Pentru asta am propus, am rechemat ambasadorul nostru din SUA și va fi înlocuit de un ambasador foarte competent și foarte experimentat care va lucra din greu pentru a se asigura că țările noastre se apropie. Mi-ar plăcea de asemenea și sper să văd că va avea încrederea dvs și o relație personală cu dvs. pentru a coopera și mai mult. Vă spun personal că unul dintre asistenții mei a discutat recent cu domnul Giuliani și sperăm că Giuliani va putea să vină în Ucraina și să ne întâlnim. Am vrut să vă asigur încă o dată că nu aveți decât prieteni în noi. Mă voi asigura că mă voi înconjura cu cei mai buni și experimentați oameni. Am vrut să vă spun că suntem prieteni. Suntem buni prieteni și dvs. domnule președinte aveți prieteni în țara noastră și putem continua parteneriatul nostru strategic. Și eu plănuiesc să mă înconjur de oameni buni și în plus pe lângă investigația noastră vă garantez ca președinte al Ucrainei că toate investigațiile vor fi deschise și oneste.

Donald Trump: Bun pentru că am auzit că ați avut un anchetator care a fost foarte bun și a fost adus la tăcere și e nedrept. Mulți oameni vorbesc despre asta, că au adus la tăcere acest anchetator bun de-al dvs. și ați avut oameni răi implicați. Domnul Giuliani este un om foarte respectat. A fost primar în New York, un mare primar, și aș vrea să vă sune. Îi voi cere să vă sune alături de Procurorul General. Rudy știe foarte multe despre ce se întâmplă și este un tip foarte capabil. Dacă ați putea vorbi cu el ar fi minunat. Fostul ambasador din Statele Unite, femeia, aducea știri rele și oamenii cu care avea de-a face în SUA erau răi și am vrut să știți asta. Altceva. Se vorbește foarte mult despre fiul lui Biden, că ar fi oprit anchetarea și mulți oameni vor să afle despre asta așa că orice puteți face cu Procurorul General ar fi minunat. Biden se lăuda că a oprit ancheta și dacă puteți afla asta... Sună teribil pentru mine. 

Volodimir Zelenski: Am vrut să vă spun despre anchetator. În primul rând înțeleg și stiu despre situație. De când am câștigat în Parlament, următorul Procuror General va fi 100% omul meu, candidatul meu, care va fi aprobat de parlament și vom porni cu un nou procuror în septembrie. El sau ea se va interesa de situație, în mod specific de compania pe care ați menționat-o pe acest subiect. Problema cu investigația este de a ne asigura că restabilește adevărul și vor avea grijă de asta și vom investiga. Pe lângă asta, aș vrea să vă rog dacă aveți informații adiționale pe care ni le puteți oferi, ar fi de mare ajutor, pentru investigație, să ne asigurăm că facem dreptate în țara noastră cu privire la Ambasadorul în Statele Unite, dacă îmi aduc aminte bine numele ei era Ivanovici. A fost bine că ați fost primul care mi-a zis că a fost un ambasador rău pentru că sunt de acord 100% cu dvs. Atitudinea ei în privința mea a fost departe de cea bună pentru că îl admira pe fostul președinte și era de partea lui. Nu mă accepta ca noul președinte.

Donald Trump: Ei bine, va avea de-a face cu unele lucruri. Îl voi pune pe domnul Giuliani să vă sună și de asemenea voi discuta cu Procurorul General Barr să vă sune și vor afla ce s-a întâmplat. Sunt sigur că ne vom da seama. Am auzit că anchetatorul a fost tratat foarte rău și era un anchetator foarte bun așa că vă doresc succes. Prezic că economia voastră va deveni din ce în ce mai bună. Aveți multe bunuri. E o țară minunată. Am mulți prieteni ucrainieni, sunt oameni incredibili. 

Volodimir Zelenski: Aș vrea să vă mai spun că și eu am câțiva prieteni ucrainieni care trăiesc în Statele Unite. De fapt ultima oară când am călătorit în SUA am stat în New York, lângă Central Park, și am stat la Trump Tower. Am vorbit cu ei și sper să ne vedem curând. Aș vrea de asemenea să vă mulțumesc pentru invitația de a vizita Statele Unite, în mod specific Washington DC. Pe de altă parte, vrea să vă asigur că vor fi foarte serioși în privința cazului și vom lucra la investigație. Cât despre economie, este mult potențial între țările noastre și unul dintre lucrurile importante pentru Ucraina este independența energetică. Cred că putem avea mult succes și să cooperăm la independența energetică cu SUA. Deja lucrăm la cooperare. Cumpărăm petrol american dar sunt încrezător la o întâlnire viitoare. Vom avea mai mult timp și mai multe oportunități pentru a discuta aceste oportunități și pentru a ne cunoaște mai bine. Vreau să vă mulțumesc foarte mult pentru ajutorul dumneavoastră.

Donald Trump: Bine. Vă mulțumesc foarte mult și apreciez. Îi voi spune lui Rudy și Procurorului General Barr să vă sune. Mulțumesc. Când doriți să veniți la Casa Albă să dați un telefon. Dați-ne o dată și o vom rezolva. Aștept să vă întâlnesc!

Volodimir Zelenski: Vă mulțumesc foarte mult. Aș fi foarte fericit să vin și să vă întâlnesc personal și să vă cunosc mai bine. Aștept întâlnirea noastră și aș vrea să vă invit să vizitați Ucraina și să veniți în Kiev, care este un oraș frumos. Avem o țară frumoasă care v-ar primi. Pe de altă parte, cred că pe 1 septembrie vor fi în Polonia și poate ne putem vedea în Polonia. De altfel, ar fi o idee foarte bună să veniți în Ucraina. Putem lua avionul meu și să mergem în Ucraina sau avionul dvs, care este probabil mult mai bun decât al meu.

Donald Trump: OK, vom vedea atunci. Aștept să vă văd în Washington și poate în Polonia pentru că cred că vom fi acolo în acelați timp. 

Volodimir Zelenski: Vă mulțumesc tare mult, domnule președinte!

Donald Trump: Felicitări pentru treaba fantastică pe care ați făcut-o. Toată lumea s-a uitat. Nu cred că au fost atât de multe supărări precum felicitări!

Volodimir Zelenski: Vă mulțumesc, domnule președinte, la revedere!

Anchetă pentru demiterea lui Donald Trump

Convorbirea telefonică, despre care s-a aflat în presa americană abia pe 18 septembrie, este motivul pentru care a fost demarată procedura de demitere a lui Donald Trump. Astfel, într-o fază preliminară, o anchetă pentru destituirea Președintelui SUA a fost declanșată în Camera Reprezentanților. Șase comisii ale Camerei vor investiga acest caz și vor trimite rezultatele către Comisia Juridică a forului, care va decide dacă trebuie să se treacă la votul de impeachment în Camera Reprezentanților.

Această convorbire telefonică a putut deveni publică datorită denunțului făcut în luna august de către un membru al Serviciilor americane de Informații. Plângerea sa a fost considerată credibilă de către Inspectorul General al Comunității Serviciilor de Informații. Casa Albă și Secretarul Justiției în SUA au blocat însă accesul la denunț pentru membrii Congresului SUA.

Deși textul plângerii nu este cunoscut, democrații acuză că, înaintea acestei convorbiri telefonice, Donald Trump a oprit furnizarea ajutorului militar pentru Ucraina, de peste 391 de milioane de dolari, tocmai în scopul de a face presiuni asupra lui Volodimir Zelensky pentru a face o anchetă în cazul lui Joe Biden.

Donald Trump și cercuri republicane l-au acuzat pe Joe Biden că, pe vremea când era Vicepreședinte a intervenit pentru demiterea Procurorului General al Ucrainei, în 2016, pentru a nu-l ancheta pe fiul său, Hunter Biden și pe firma de gaz ucraineană din a cărei consiliu director acesta făcea parte. Însă, deși procurorul a fost înlăturat, nu a putut fi dovedită nicio legătură cu vreo eventuală anchetă asupra companiei de gaz.

Donald Trump a negat faptul că a oprit ajutorul pentru Ucraina și că ar fi făcut vreo presiune asupra lui Volodimir Zelenski, pentru a-l ancheta pe Joe Biden. Astfel, el a anunțat că va da publicității, ca dovadă, stenograma convorbirii telefonice din 25 iuilie, cu Președintele Ucrainei.

- Acest articol a fost actualizat -

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri externe » Stenograma convorbirii telefonice dintre Donald Trump și Președintele Ucrainei, publicată de Casa Albă