Antena Meniu Search
x

SUA, în ultima fază a retragerii din Afganistan: evacuările civile se încheie azi. Talibanii, pregătiţi să preia controlul complet

Statele Unite au intrat în faza finală a retragerii din Afganistan, notează Reuters, care citează surse guvernamentale. Evacuările civile se vor încheia astăzi, 29 august.

de Redactia Observator

la 29.08.2021, 09:56

SUA, în ultima fază a retragerii din Afganistan: evacuările civile se încheie azi. Talibanii, pregătiţi să preia controlul complet
- Profimedia

Armata americană se află în faza finală a retragerii din Afganistan. Din Kabul, mai exact, pe aeroportul din capitală fiind ultimii militari americani Potrivit unui oficial de securitate citat de Reuters, cei puţin peste 1.000 de civili rămaşi în Afganistan vor fi evacuaţi înainte ca soldaţii americani să se retragă complet.

Oficialul american, care a dorit să-şi păstreze anonimatul, a declarat că data şi ora exacte a retragerii militare complete nu au fost stabilite încă. "Vrem să ne asigurăm că fiecare civil şi care sunt supuşi riscului sunt evacuaţi astăzi. Militarii americani vor pleca imediat ce acest proces se va încheia", a declarat acesta pentru Reuters.

Statele Unite şi aliaţii au scos din Afganistan 113.500 de persoane în ultimele două săptămâni

Joe Biden, preşedintele Statelor Unite, a declarat că va respecta termenul limită stabilit în prealabil cu talibanii şi armata americană se va retrage până marţi, 31 august. Retragerea va pune capăt oficial unui război de 20 de ani dus de americani şi de forţele aliate în Afganistan.

De cealaltă parte, talibanii susţin că sunt pregătiţi să preia controlul asupra aeroportului şi al ţării imediat ce toate forţele străine vor pleca din Afganistan. În cadrul unui acord cu Statele Unite, talibanii au declarat că străinii şi afganii care doresc să părăsească ţara sunt liberi să o facă. Statele Unite şi aliaţii au scos din Afganistan 113.500 de persoane în ultimele două săptămâni, dar sunt alte zeci de mii de persoane care vor să iasă din ţară.

John Kirby, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, a declarat sâmbătă, 28 august, că o parte dintre trupele de pe aeroport au fost retrase, fără a preciza însă numărul exact. Un alt înalt oficial care a dorit să-şi păstreze anonimatul a declarat că pe aeroportul din Kabul au rămas în acest moment mai puţin de 4.000 de soldaţi. Iniţial, Joe Biden a trimis în Afganistan, pentru a ajuta procesul de evacuare, 5.800 de militari.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » SUA, în ultima fază a retragerii din Afganistan: evacuările civile se încheie azi. Talibanii, pregătiţi să preia controlul complet