Antena Meniu Search
x

SUA, mesaj clar pentru Zelenski. Casa Alba anunţă că Ucraina "nu se va alătura NATO" la finalul summitului de la Vilnius

Ucraina "nu se va alătura NATO" la finalul summitului de la Vilnius, preconizat pentru săptămâna viitoare, a declarat vineri consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan, potrivit AFP, citat de Agerpres.

de Redactia Observator

la 08.07.2023, 06:46

SUA, mesaj clar pentru Zelenski. Casa Alba anunţă că Ucraina "nu se va alătura NATO" la finalul summitului de la Vilnius
- Profimedia

Această declaraţie intervine într-un moment în care preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski efectuează un turneu internaţional vizând în special să obţină mai mult sprijin pentru ambiţia Kievului de a se alătura NATO, înaintea unui summit al Alianţei în 11 şi 12 iulie, la Vilnius, în Lituania. Totodată, SUA au confirma că vor furniza muniţii cu fragmentaţie Ucrainei, depăşind în un prag important în ceea ce priveşte tipurile de armament oferite Kievului pentru a se apăra împotriva Rusiei.

"Este o decizie dificilă. O amânasem pentru o vreme", a declarat presei Sullivan, adăugând în acelaşi timp că este "ceea ce trebuia făcut". SUA urmau să anunţe vineri trimiterea către Ucraina a unor muniţii cu fragmentaţie, interzise în numeroase ţări, în cadrul unui pachet de securitate în valoare de 800 milioane de dolari, decizie care, potrivit Kievului, va avea un "impact psiho-emoţional extraordinar" asupra forţelor de ocupaţie ruse, transmite Reuters.

Ucraina "merită" să adere la NATO, afirmă preşedintele Erdogan

Ucraina "merită să adere la NATO", a declarat vineri preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, după o întâlnire la Istanbul cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, notează AFP. Kievul vrea să adere la Alianţa Nord-Atlantică, dar Statele Unite au avertizat vineri că Ucraina "nu se va alătura NATO" la finalul summitului Alianţei prevăzut marţi şi miercuri la Vilnius.

Şeful statului turc, care a anunţat vizita preşedintelui rus, Vladimir Putin, "luna viitoare", a fost de părere, pe de altă parte, că Rusia şi Ucraina "ar trebui să revină la negocierile de pace". Erdogan, care a luat cuvântul alături de preşedintele Zelenski, şi-a exprimat, de asemenea, dorinţa ca acordul privind exportul de cereale ucrainene, încheiat în iulie 2022 sub egida Naţiunilor Unite şi Turciei, să fie prelungit.

"Sperăm că acordul va fi prelungit", a spus Erdogan, în timp ce Rusia a declarat că nu vede niciun motiv să-l prelungească la expirarea sa pe 17 iulie.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Stiri externe » SUA, mesaj clar pentru Zelenski. Casa Alba anunţă că Ucraina "nu se va alătura NATO" la finalul summitului de la Vilnius