Antena Meniu Search
x

SUA se retrage din OMS și sancționează China

Preşedintele Donald Trump a anunţat că va sancţiona China pentru impunerea noii legi care, în opinia sa, încalcă autonomia oraşului Hong Kong.

de Redactia Observator

la 30.05.2020, 13:50

Vezi și
  • Donald Trump şi-a reluat acuzaţiile la adresa Chinei.
  • Statele Unite vor înceta finanţarea organizaţiei.

De fapt, sancţiunile privesc chiar fosta colonie britanică: firmele din Hong Kong îşi vor pierde statutul special în relaţiile comerciale cu Statele Unite. Cu aceeaşi ocazie, Trump a făcut un alt anunţ şoc: Statele Unite pun capăt relaţiilor cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii, pe care o consideră controlată de China.

Donald Trump şi-a reluat acuzaţiile la adresa Chinei care, în opinia sa, a încercat să ascundă epidemia. El a adăugat că Organizaţia Mondială a Sănătăţii a cedat presiunilor Chinei şi nu şi-a îndeplinit obligaţiile faţă de comunitatea internaţională. Prin urmare, Statele Unite vor înceta finanţarea organizaţiei, care era deja suspendată din acelaşi motiv.

Donald Trump: Lumea întreagă suferă acum ca urmare a faptelor rele ale guvernului chinez! Oficialităţile chineze au ignorat obligaţia lor faţă de OMS şi au făcut presiuni asupra OMS ca să înşele întreaga lume, la început, când virusul a fost descoperit de autorităţile chineze.

Trump a condamnat China şi pentru politica faţă de Hong Kong. Conducerea de la Beijing şi-a anunţat intenţia de a prelua controlul total asupra fostei colonii britanice care, oficial, beneficiază de autonomie.

În oraş va fi aplicată o lege privind apărarea securităţii naţionale, care ar putea permite reprimarea severă a manifestaţiilor pentru democraţie.

În aceste condiţii, Statele Unite consideră că Hong Kong a încetat să fie un teritoriu autonom şi îi vor retrage o serie de avantaje comerciale care nu sunt acordate şi restului Chinei.

Donald Trump: Hong Kong nu mai este suficient de autonom pentru a beneficia de tratamentul special pe care l-am acordat acestui teritoriu de la retrocedare. China a înlocuit formula pe care a promis-o: "o ţară, două sisteme", cu "o ţară, un singur sistem".

Preşedintele nu a precizat când vor fi aplicate sancţiunile.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » SUA se retrage din OMS și sancționează China