Antena Meniu Search
x

Curs valutar

"Pregătiţi-vă de un impact catastrofal!" Ce este storm surge, fenomenul declanşat de uraganul Milton

Milioane de oameni din Florida sunt îndemnaţi să fugă din calea uraganului Milton care se îndreaptă spre coasta de vest a statului american. Furtuna de categoria 4 este de așteptată să lovească oraşul  Tampa în această seară cu vânturi de până la 270 km/h. "Impactul va fi catastrofal", a avertizat agenția de intervenție pentru situaţii de urgență.

de Redactia Observator

la 09.10.2024 , 18:46

Americanii nici bine nu şi-au revenit de pe urma uraganului Helene că vor fi loviţi la noapte de un alt uragan, Milton. Furtuna de categoria 4 ar urma să atingă uscatul în acest stat din sud-estul SUA, al treilea cel mai populat din ţară, în noaptea de miercuri spre joi, după ce luni a urmărit coasta nordică a peninsulei mexicane Yucatan. Statul Florida a declanşat cel mai mare efort de evacuare din ultimii ani. Vizate sunt oraşele Tampa şi Orlanado. Zona Golfului Tampa are peste trei milioane de locuitori. 

În urmă cu două săptămâni uraganul Helene, de categoria a patru, a ucis cel puțin 225 de persoane în statele Florida, Georgia, Carolina de Sud, Tennessee, Virginia și Carolina de Nord.

Cât de periculos este Uraganul Milton 

Articolul continuă după reclamă

Meteorologii au avertizat că uraganul Milton va aduce la ploi torenţiale, inundaţii rapide, vânturi puternice şi posibile "storm surge" un fenomen care apare atunci când apa se deplasează de pe coastă spre interior. Milton ar putea aduce pe uscat valuri de până la 4,5 m.

Pe acelaşi subiect

Președintele Joe Biden a avertizat că evacuarea este o chestiune de "viaţă și de moarte" şi că ar putea fi cea mai periculoasă furtună care loveşte Florida în ultimul secol. Uraganul Milton va fi catastrofal, a avertizat FEMA, agenția federală de intervenție în situaţii de urgență. Potrivit celei mai recente actualizări, uraganul Milton va aduce o furtună "mortală și catastrofală".

 "Am trăit în Florida toată viața și n-am văzut niciodată nimic de această amploare" a declarat la CNN șefa pompierilor din oraşul Tampa, Barbara Tripp. După ce furtuna va atinge punctul maxim de vânt, personalul de intervenție nu va mai putea ajuta locuitorii care nu s-au evacuat, a avertizat ea. Cei cu afecțiuni medicale trebuie neapărat să meargă la un adăpost.

"Pregătiţi-vă de un impact catastrofal" Ce este storm surge, fenomenul declanşat de uraganul Milton

Ce este storm surge?

Storm surge este o creștere anormală a nivelului mării cauzată de o furtună puternică, explică BBC. Ciclonii tropicali precum uraganele nu aduc doar vânturi puternice și ploi abundente. Cele mai multe daune și amenințări la adresa vieții sunt provocate de  inundațiile extinse ale zonelor de coastă.

Ciclonii tropicali se formează în mare, alimentați de apa caldă. Vânturile puternice se dezvoltă pe măsură ce aerul începe să circule. Apa este împinsă în direcția în care bate vântul, determinând creșterea nivelului mării.

Acest lucru nu este foarte vizibil în larg, dar în apropierea ţărmului, peretele de apă se ridică și este dus pe uscat de vântul puternic. Fenomenul de storm surge este mai grav la flux (maree înaltă) şi este influenţat de direcția, dimensiunea și viteza furtunii, precum şi de presiunea atmosferică și topografia coastei.

Pregătiţi-vă de un impact catastrofal Ce este storm surge, fenomenul declanşat de uraganul Milton

BBC

"Pregătiți-vă pentru un impact catastrofal"

"Pregătiți-vă pentru un impact catastrofal", avertizează oficialii din Florida în timp ce uraganul Milton se apropie de stat.  Guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, a declarat miercuri după masă că statul "este pregătit pentru un impact major", dar rămâne încrezător că "vom trece peste asta". DeSantis spune că 51 de localităţi rămân în stare de urgență, dar autoritățile sunt "pregătite și vom răspunde". 

El adaugă că "mai există speranța" ca Milton să piardă din intensitate înainte de a ajunge în Florida. În cursul zilei a fost retrogradat de la categoria cinci la o furtună de categoria a patru de către Centrul Național pentru Uragane.

Pregătiţi-vă de un impact catastrofal Ce este storm surge, fenomenul declanşat de uraganul Milton

BBC

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Limitaţi accesul copiilor la reţelele sociale?
Observator » Ştiri externe » "Pregătiţi-vă de un impact catastrofal!" Ce este storm surge, fenomenul declanşat de uraganul Milton