Antena Meniu Search
x

Succesorul Jacindei Ardern și-a preluat mandatul. Fostul premier al Noii Zeelande a anunțat că "nu mai are suficientă energie"

Prim-ministrul neozeelandez demisionar Jacinda Ardern a fost înlocuit oficial miercuri, odată cu învestirea succesorului ei Chris Hipkins, în cursul unei ceremonii la Wellington, scrie AFP. "Este cel mai mare privilegiu şi cea mai mare responsabilitate a vieţii mele", a declarat cu acest prilej Hipkins, 44 de ani, spunând că este "motivat" şi "entuziast" în faţa "provocărilor care se prezintă", notează Agerpres.

de Redactia Observator

la 25.01.2023, 07:18

Jacindei Ardern, fostul premier al Noii Zeelande
Succesorul Jacindei Ardern și-a preluat mandatul. Fostul premier al Noii Zeelande a anunțat că "nu mai are suficientă energie" - Profimedia

Chris Hipkins a fost salutat pentru mandatul său de aproape doi ani ca ministru responsabil cu lupta împotriva COVID-19, într-o ţară care şi-a închis frontierele pentru a evita pandemia şi le-a redeschis abia în august 2022.

Jacinda Ardern a uimit Noua Zeelandă anunţându-şi retragerea bruscă de la putere, la mai puţin de trei ani după ce a câştigat un al doilea mandat într-o victorie electorală zdrobitoare. Ardern, 42 de ani, a afirmat săptămâna trecută că "nu mai are suficientă energie" pentru a-şi exercita funcţia, după cinci ani marcaţi de o erupţie vulcanică mortală, cel mai grav atentat comis vreodată în ţară şi pandemia de COVID-19.

"Plec cu un sentiment de gratitudine după ce am îndeplinit acest rol minunat atât de mulţi ani", a declarat ea reporterilor în satul maori Ratana (nord), în timpul ultimei deplasări publice ca prim-ministru.

Demisie urmată de o debatere națională

Popularitatea guvernului laburist s-a degradat în ultimele luni din cauza recesiunii ameninţătoare şi renaşterii opoziţiei conservatoare. Demisia ei a declanşat o dezbatere la nivel naţional despre denigrarea femeilor lideri, în special pe reţelele sociale.

Chris Hipkins a descris drept "absolut odioase" atacurile suferite de Jacinda Ardern în timp ce era şefa guvernului. Jacinda Ardern a spus, însă, marţi că "ar detesta" ca plecarea ei bruscă să fie văzută ca o critică la adresa ţării sale.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să vă plătiţi vacanţa şi să fie anulată în ultima clipă?

Observator » Stiri externe » Succesorul Jacindei Ardern și-a preluat mandatul. Fostul premier al Noii Zeelande a anunțat că "nu mai are suficientă energie"