Antena Meniu Search
x

Video Sudul Europei arde. În Grecia, flăcările se apropie de Atena, disperare în Turcia: ”Ne ard casele și pădurile”

Grecia, Turcia, Italia şi Croaţia luptă cu flăcările. Este alertă din cauza incendiilor de vegetaţie în zona Atenei. Locuitorii şi turiştii au primit mesaje în care li se cere să fie pregătiţi în orice moment de evacuare. Peste toate, canicula a închis obictivele turistice în capitala Greciei. 

de Laurenţiu Bancheş

la 03.08.2021, 21:01

Vezi și

Flăcările se apropie tot mai mult de capitala Atena şi au pârjolit deja hectare întregi în suburbii. Din aer sau de la sol, pompierii depun eforturi supraomeneşti să oprească focul. Şi de parcă nu ar fi de ajuns în grecia e o căldură infernală: Termometrele au urcat la 46 de grade Celsius. Acropole și alte monumentele arheologice în aer liber vor fi închise până vineri din cauza caniculei. 

Turişti din toată lumea care caută soarele aici, acum nu mai ştiu cum să fugă de el.  ”Încercăm să ne descurcăm şi noi cum putem. Bem apă, mâncăm fructe, bem multe lichide, purtăm haine largi.”, a povestit un turist.

De trei decenii nu a mai fost atât de cald. Pe atunci canicula a făcut 1.300 de victime. Acum, autorităţile au constuit zeci de adăposturi cu aer condiţionat şi apă rece. ”Nu am mai avut de înfruntat un val de căldură aşa de puternic din 1987 încoace.” a anunțat  Kyriakos Mitsotakis, premierul Greciei. Oamenii sunt avertizaţi să consume cât mai puţin  curent electric pentru ca sistemul să nu intre în colaps. 

Turcia se luptă cu flăcările de o săptămână: ”Mi-au ars urechile”

Pe acelaşi subiect

Turcia în schimb are o săptămână de luptă continuă cu flăcările.  Un sat din apropiere de Bodrum, staţiune extrem de populară şi printre turiştii români, a fost ras de faţa pământului în mai puţin de 15 minute. 10 mii de pesoane au fost evacuate. Opt oameni nu au putut fi salvaţi la timp.

”Am fost blocată în incendiu. După cum puteţi vedea mi-au ars urechile. Casa mi-a ars, nu a mai rămas decât scrum.” a mărturisit o localnică. ”Nu putem face nimic. Ne ard casele şi pădurile şi nu putem face nimic.” a mărturisit un localnic.

Incendiile din Antalya sunt sub control acum, anunţă autorităţile turce. Niciun român aflat în vacanţă în această zonă nu a fost mutat, potrivit unui touroperator. 

Cinci incendii, scăpate de sub control în Italia

Şi în Italia e infern. În utlimele 24 de ore, pompierii din peninsulă au răspuns la peste 1100 de solicitări. Cinci incendii de vegetaţie sunt încă scăp ate de sub control în sudul peninsulei, iar intervenţiile sunt îngreunate de vântul puternic.  Zeci de localităţi sunt ameninţate de flăcări şi în Croaţia, iar focul se extinde în zonele de pădure din centrul ţării.  

Canicula a pus stăpânire peste mare parte din Europa. Bulgaria se află sub cod roşu de caniculă, iar temperaturile depăşesc 41 de grade Celsius. MAE a emis o avertizare de călătorie pentru românii care îşi fac vacanţa la vecini sau care tranzitează ţara, valabilă până miercuri.  Şi în Macedonia de Nord sunt peste 40 de grade în ultimele zile. La grădina zoologică din Skopje, animalele primesc mâncare îngheţată şi sunt stropite cu apă. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » Sudul Europei arde. În Grecia, flăcările se apropie de Atena, disperare în Turcia: ”Ne ard casele și pădurile”