Cea mai ridicată temperatură din istorie în Grecia: 46,3 grade în Makrakomi. Grecii avertizați să reducă consumul de curent

Redactia Observator

De Redactia Observator.
Publicat: 03.08.2021, 18:12.
Actualizat: 03.08.2021, 20:41

Valul de caniculă care coace sud-estul Europei a alimentat incendiile mortale din Turcia și a amenință rețeaua electrică națională din Grecia, în timp ce autoritățile s-au grăbi să asigure resursele necesare pentru a face față situației de urgență, relatează AP.

Reclamă
Cea mai ridicată temperatură din istorie în Grecia: 46,3 grade în Makrakomi. Grecii avertizați să nu mai consume curent electric

Cea mai ridicată temperatură din istorie în Grecia: 46,3 grade în Makrakomi. Grecii avertizați să reducă consumul de curent

Profimedia

Valul de căldură care a cuprins Grecia încă de săptămâna trecută a doborât luni după-amiaza recordul pentru cea mai ridicată temperatură din țară de când se fac măsurători, potrivit greekreporter. Orașul Makrakomi din sudul țării a fost luni nu doar cel mai fierbinte loc din Grecia, ci și de pe întregul continentul european. Stația meteorologică a Observatorului Național din Atena care este staționată aici a înregistrat 46,3 grade Celsius. Această temperatură este oficial cea mai ridicată înregistrată vreodată în Grecia.

Luni s-au înregistrat temperaturi extrem de ridicate pe tot teritoriul grecesc, orașul Dendra, la nord-vest de Larissa din Tesalia, atingând 45 de grade Celsius. Orașele Teba, Sparta și Larissa au înregistrat, de asemenea, luni temperaturi peste 44 de grade Celsius. Potrivit lui Giannis Kallianos, deputat și meteorolog pentru postul de televiziune MEGA, Grecia a înregistrat luni cele mai mari cinci temperaturi din Europa. Și azi temperatura a urcat la 46 de grade în Pyrgela, iar în Varympompi, Attica, au izbucnit incendii de vegetație.

Un nou incendiu de pădure a izbucnit marţi la poalele Muntelui Parnita, la 30 de kilometri nord de Atena, după ce 3.000 de hectare au fost devastate în weekend, iar autorităţile au închis, din precauţie, o parte a autorstrăzii care asigură o legătură între capitala greacă, sudul şi nordul ţării. Protecţia Civilă greacă le-a trimis mesaje locuitorilor localităţii Varympompi, situată pe Muntele Parnita, prin care-i îndeamnă la vigilenţă. Potrivit presei, zeci de copii au fost evacuaţi dintr-o tabără vecină, ca măsură de precauţie.În zona Varympompi, care se află în apropiere de fostul palat regal Tatoi, se află de asemenea un centru ecvestru, mănăstiri şi fabrici. În total, 104 pompieri, 35 de vehcule de pompieri, cinci elicoptere şi patru bombardiere cu apă au fost mobilizate la Varympompi, anună pompierii greci.

Citește și:
Reclamă

Grecia închide siturile arheologice din cauza caniculei

Siturile arheologice în aer liber din Grecia vor rămâne închise între orele 12:00 și 17:00 de marți până joi, 3-5 august, din cauza temperaturilor ridicate preconizate în această săptămână, a anunțat luni Ministerul Culturii și Sportului din țară. Ministerul a declarat că decizia a fost luată pentru siguranța vizitatorilor.

Reclamă

A fost doborât recordul de consumul de energie electrică în Grecia

Autoritățile elene se tem de riscul întreruperilor de curent din cauza consumului excesiv. Oficialii au îndeamnat publicul să restricționeze utilizarea aparatelor electrice la orele de vârf, de la 13:00 până la 15:00 și 18:00 până la 22:00, ora locală. „Condițiile în care se află sistemul electric sunt fără precedent, deoarece consumul în zilele următoare este de așteptat să atingă nivelurile maxime din cauza temperaturilor foarte ridicate. Din acest motiv, coordonarea diferiților producători de energie electrică la cel mai înalt nivel este esențială pentru a asigura furnizarea neîntreruptă a curentului în timpul fenomenului extrem ”, a declarat Ministerul Greciei pentru Energie.

Luni a fost doborât recordul de consumul de energie electrică, peste 11.000 de megawați simultan în toată țara. Autoritățile din Grecia își fac griji că acest record ar putea fi doborât din nou în cursul acestei săptămâni, deoarece se așteaptă ca temperaturile să rămână foarte ridicate în toată țara cel puțin până joi.

Reclamă

Premierul Greciei a cerut oamenilor să evite folosirea cuptoarelor și a mașinilor de spălat în timpul zilei

Într-o vizită la operatorul rețelei electrice, prim-ministrul elen Kyriakos Mitsotakis a cerut publicului să evite utilizarea în timpul zilei a cuptoarelor, a mașinilor de spălat și a altor aparate care necesită energie pentru a reduce riscul de întrerupere a curentului. El a descris condițiile meteorologice din Grecia ca fiind cel mai sever val de căldură din 1987 încoace.

A fost anul în care s-a născut Ioanna Vergou, viceprimar al orașului Skydra din nordul Greciei. Orașul de 5.500 de locuitori a fost printre cele mai fierbinți puncte din țară. „Mulți oameni de aici au comparat valul de căldură cu ceea ce s-a întâmplat în 1987”, a spus ea. „Dar sperăm că va fi mai ușor de această dată. Așteptăm cu toții doar să treacă. ”

Reclamă

Turcia se luptă de 6 zile cu incendiile

Canicula din Grecia, dar și din țările din apropiere va continua în restul săptămânii. Turcia care se luptă de 6 zile cu incendiile mortale a extins apelul pentru ajutor internațional și i s-au promis bombardiere de apă din partea Uniunii Europene. Incendiile au cauzat moartea a opt persoane în ultimele zile. Ajutorul pentru localnicii din zonele devastate de incendiile din Turcia s-a lăsat așteptat. În satul Bozalan, o localnică Esra Sanli a privit focul neputincioasă. „Arde. Evident, arde. Nu există avion, nu există elicopter, nu există drumuri de acces ”, a spus ea, plângând. „Cum va fi stins? Cum?"

Explicații pentru valul de caniculă care a pârjolit sudul Europei

În Grecia, a fost declarată stare de urgență în zonele afectate de incendiu de pe insula Rhodos, care este aproape de coasta turcească. Muncitorilor care suferă de diverse afecțiuni li s-a permis să-și ia liber, în timp ce centralele grecești pe cărbune care trebuie retrase au fost readuse în funcțiune pentru a susține rețeaua națională, sub presiune din cauza utilizării pe scară largă a aerului condiționat. Și în Macedonia de Nord muncitorilor cu probleme de sănătate sau femeilor gravide li s-a transmis să rămână acasă.

Dann Mitchell, profesor de știință climatică la Universitatea din Bristol, a declarat că valul de căldură din sud-estul Europei „nu este deloc neașteptat și este foarte probabil sporit din cauza schimbărilor climatice provocate de om”. "Numărul evenimentelor de căldură extremă din întreaga lume crește de la an la an, primii 10 ani cei mai fierbinți înregistrându-se din 2005," a declarat Mitchell pentru Associated Press. Anul acesta, am văzut o serie de evenimente semnificative, inclusiv un val de căldură deosebit de dramatic în vestul Canadei și SUA, care a fost extrem chiar și pentru nivelurile actuale ale schimbărilor climatice", a spus Mitchell. „Aceste evenimente surprinzătoare s-au întâmplat întotdeauna, dar acum au la bază un climat mai fierbinte, deci sunt și mai mortale”.

Italia și Croația se luptă și cu furtuni și cu incendii

În timp ce valul de canicula se îndreptă spre sud, Italia și Croația se confruntau atât cu furtuni, cât și cu incendii. O tornadă produsă în Istria, pe coasta adriatică de nord a Croației, a răsturnat copaci care au distrus mai multe mașini. Cu câteva ore înainte un incendiu major a izbucnit în afara stațiunii Trogir, amenințând casele și sursa de electricitate locală.

O pădure de pin distrusă complet în Pescara. Primar: Îți vine să plângi când te uiți

Aproximativ 30 de persoane au fost tratate pentru intoxicații cu fum în orașul italian, Pescara, după ce flăcările au distrus o pădure de pin din apropiere. Turiștii au fost salvați pe mare duminică din acest incendiu. „Această zonă de pădure de pini este o rezervație naturală și este complet distrusă. Îți vine să plângi când te uiți. Daunele aduse mediului sunt incalculabile. Aceasta este inima orașului, plămânul său verde și astăzi este distrusă”, a spus primarul din Pescara, Carlo Masci.

În Cipru, sunt condiții ”ca pe timp de război”

Cipru, care s-a luptat cu un incendiu major luna trecută, a păstrat bombardiere cu apă în patrulare pentru a răspunde la incendii pe măsură ce izbucneau. „Dacă nu reacționați imediat cu un răspuns masiv la orice focar, lucrurile se pot complica rapid”, a declarat șeful serviciului forestier Charalambos Alexandrou. „Condițiile sunt ca pe timp de război.”

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Citește și
“Papa, eşti un eretic!" Suveranul Pontif, apostrofat de un preot ortodox în faţa Arhiepiscopiei din Atena | VIDEO
Extern• pe 04.12.2021 la 18:20
“Papa, eşti un eretic!" Suveranul Pontif, apostrofat de un preot ortodox în faţa Arhiepiscopiei din Atena | VIDEO
“Papa, eşti un eretic!" Suveranul Pontif, apostrofat de un preot ortodox în faţa Arhiepiscopiei din Atena | VIDEO
recomandari pe a1.ro
O mai ții minte pe Ioana Tufaru, fiica Andei Călugăreanu? Are 44 de ani și o familie frumoasă. Cum arată acum
O mai ții minte pe Ioana Tufaru, fiica Andei Călugăreanu? Are 44 de ani și o familie frumoasă. Cum arată acum
Grecii se confruntă cu un "tsunami" de certificate verzi false. Majoritatea provin din România şi Bulgaria
Eveniment• pe 01.12.2021 la 10:41
Grecii se confruntă cu un "tsunami" de certificate verzi false. Majoritatea provin din România şi Bulgaria
Grecii se confruntă cu un "tsunami" de certificate verzi false. Majoritatea provin din România şi Bulgaria
Reclamă
Top știri
Ucisă de betonieră în timp ce traversa strada. Accidentul înfiorător a fost filmat în Popești - Leordeni
1
Eveniment • pe 04.12 la 08:44

Ucisă de betonieră în timp ce traversa strada. Accidentul înfiorător a fost filmat în Popești - Leordeni

Ucisă de betonieră în timp ce traversa strada. Accidentul înfiorător a fost filmat în Popești - Leordeni
Torturat de părinți până aproape de moarte, un băiețel a reușit să schimbe legea în Marea Britanie: "Am plâns în hohote când l-am întâlnit prima dată"
2
Extern • pe 03.12 la 12:07

Torturat de părinți până aproape de moarte, un băiețel a reușit să schimbe legea în Marea Britanie: "Am plâns în hohote când l-am întâlnit prima dată"

Torturat de părinți până aproape de moarte, un băiețel a reușit să schimbe legea în Marea Britanie: "Am plâns în hohote când l-am întâlnit prima dată"
Adrian, un tânăr român din Italia, a fost executat cu trei focuri de armă. Își spusese povestea la televizor
3
Extern • ieri la 11:11

Adrian, un tânăr român din Italia, a fost executat cu trei focuri de armă. Își spusese povestea la televizor

Adrian, un tânăr român din Italia, a fost executat cu trei focuri de armă. Își spusese povestea la televizor
Cazul tulburător al Georgianei, o tânără cu dizabilități ținută 4 luni cu piciorul rupt, într-un centru din Vâlcea, pentru că nu e o ”urgență”
4
Eveniment • pe 04.12 la 19:40

Cazul tulburător al Georgianei, o tânără cu dizabilități ținută 4 luni cu piciorul rupt, într-un centru din Vâlcea, pentru că nu e o ”urgență”

Cazul tulburător al Georgianei, o tânără cu dizabilități ținută 4 luni cu piciorul rupt, într-un centru din Vâlcea, pentru că nu e o ”urgență”
Parc de Crăciun întins pe 10 hectare la Timișoara. Intrarea e liberă, pentru cei cu certificat verde, iar activitățile sunt gratuite
5
Eveniment • pe 04.12 la 22:18

Parc de Crăciun întins pe 10 hectare la Timișoara. Intrarea e liberă, pentru cei cu certificat verde, iar activitățile sunt gratuite

Parc de Crăciun întins pe 10 hectare la Timișoara. Intrarea e liberă, pentru cei cu certificat verde, iar activitățile sunt gratuite
RECOMANDĂRI
Noile restricții anunțate de autorități dau peste cap planurile de Sărbători ale românilor care voiau să facă Revelionul în Turcia sau Emiratele Arabe Unite
Sanatate • la 19:57
Video

Noile restricții anunțate de autorități dau peste cap planurile de Sărbători ale românilor care voiau să facă Revelionul în Turcia sau Emiratele Arabe Unite

E oficial, Omicron a ajuns şi la noi. Doi români, o femeie din Braşov şi un bărbat din Vaslui sunt infectaţi cu virusul...

Noile restricții anunțate de autorități dau peste cap planurile de Sărbători ale românilor care voiau să facă Revelionul în Turcia sau Emiratele Arabe Unite
Test PCR pentru persoanele care vin din afara UE și carantină pentru nevaccinați. Primele măsuri după confirmarea variantei Omicron în România
Sanatate • la 15:21
Video

Test PCR pentru persoanele care vin din afara UE și carantină pentru nevaccinați. Primele măsuri după confirmarea variantei Omicron în România

Test PCR pentru persoanele care vin din afara UE și carantină pentru nevaccinați. Primele măsuri după confirmarea variantei Omicron în România
Ne vom pierde Delta Dunării. România nu a făcut mai nimic pentru a opri procesul natural, ba chiar l-a accelerat
Eveniment • la 21:29
Video

Ne vom pierde Delta Dunării. România nu a făcut mai nimic pentru a opri procesul natural, ba chiar l-a accelerat

Ne vom pierde Delta Dunării. România nu a făcut mai nimic pentru a opri procesul natural, ba chiar l-a accelerat
La graniţa României s-ar putea purta un război-fulger, în mai puţin de o lună. Avertismentul NATO despre planurile ruşilor
Extern • la 19:50
Video

La graniţa României s-ar putea purta un război-fulger, în mai puţin de o lună. Avertismentul NATO despre planurile ruşilor

La graniţa României s-ar putea purta un război-fulger, în mai puţin de o lună. Avertismentul NATO despre planurile ruşilor
PARTENERI
Ultimele imagini cu Ion Șmecherul înainte să moară! Ciobanul celebru abia se mutase în propria sa casă: ”Aici o să stau cu nevastă-mea” / VIDEO
spynews.ro
Ultimele imagini cu Ion Șmecherul înainte să moară! Ciobanul celebru abia se mutase în propria sa casă: ”Aici o să stau cu nevastă-mea” / VIDEO
Eroarea de pe noua bancnotă de 20 de lei.Scăparea celor de la BNR apare și pe alte bancnote
libertatea.ro
Eroarea de pe noua bancnotă de 20 de lei.Scăparea celor de la BNR apare și pe alte bancnote
Raed Arafat, despre accesul în magazinele alimentare cu certificat verde: „Nu ne referim la magazinele esenţiale”
bzi.ro
Raed Arafat, despre accesul în magazinele alimentare cu certificat verde: „Nu ne referim la magazinele esenţiale”
Vaccinarea împotriva COVID-19 va fi obligatorie în România. Ministrul demis al Sănătății, Cseke Attila a făcut anunţul
bzi.ro
Vaccinarea împotriva COVID-19 va fi obligatorie în România. Ministrul demis al Sănătății, Cseke Attila a făcut anunţul
Horoscopul zilei de 6 decembrie 2021. Scorpionii primesc o veste bună. Află ce se întâmplă cu zodia ta
CaTine.ro
Horoscopul zilei de 6 decembrie 2021. Scorpionii primesc o veste bună. Află ce se întâmplă cu zodia ta
'Doamnă, lăsați-ne în pace! Avem treabă' - A murit după ce medicii au certat-o și au trimis-o acasă!
gandul.ro
'Doamnă, lăsați-ne în pace! Avem treabă' - A murit după ce medicii au certat-o și au trimis-o acasă!
FOTO. Laurențiu Reghecampf și noua lui iubită, imaginile momentului! Cum arată Corina, după tot scandalul
prosport.ro
FOTO. Laurențiu Reghecampf și noua lui iubită, imaginile momentului! Cum arată Corina, după tot scandalul
Cristiano Ronaldo, de pe altă planetă. Portughezul a învins-o de unul singur pe Arsenal și a ajuns la peste 800 de goluri marcate în carieră VIDEO
Ziare.com
Cristiano Ronaldo, de pe altă planetă. Portughezul a învins-o de unul singur pe Arsenal și a ajuns la peste 800 de goluri marcate în carieră VIDEO
Avea căruciorul plin de jucării. Ce a răspuns când a fost întrebat ce face cu ele
redactia.ro
Avea căruciorul plin de jucării. Ce a răspuns când a fost întrebat ce face cu ele
Silvia Navarro, dans senzual la vârsta de 43 de ani. Cum a apărut vedeta în fața fanilor
tvhappy.ro
Silvia Navarro, dans senzual la vârsta de 43 de ani. Cum a apărut vedeta în fața fanilor
Povestea emoționantă a copilului minune ajuns triplu campion național la 14 ani » Salvat după ce a fost părăsit de mamă și a îndurat zile întregi fără mâncare: „Vreau aurul olimpic, să-mi scot familia din sărăcie”
GSP
Povestea emoționantă a copilului minune ajuns triplu campion național la 14 ani » Salvat după ce a fost părăsit de mamă și a îndurat zile întregi fără mâncare: „Vreau aurul olimpic, să-mi scot familia din sărăcie”
Cele mai scumpe transferuri din istoria fotbalului românesc. Gheorghe Hagi ocupă locul 14!
money.ro
Cele mai scumpe transferuri din istoria fotbalului românesc. Gheorghe Hagi ocupă locul 14!
„E jenant!”. Anamaria Prodan îl face praf pe Laurenţiu Reghecampf: „Are un declin cumplit”
as.ro
„E jenant!”. Anamaria Prodan îl face praf pe Laurenţiu Reghecampf: „Are un declin cumplit”
„M-am săturat de mizeria lui”. Anamaria Prodan s-a dezlănţuit la adresa lui Laurenţiu Reghecampf: „Este compromis definitiv”
as.ro
„M-am săturat de mizeria lui”. Anamaria Prodan s-a dezlănţuit la adresa lui Laurenţiu Reghecampf: „Este compromis definitiv”
Mini-creierii crescuți în laborator au surprins cercetătorii. Ce pot face și la ce vor să îi folosească
UseIT
Mini-creierii crescuți în laborator au surprins cercetătorii. Ce pot face și la ce vor să îi folosească
CITEȘTE PE A1.ro
Tradiții de Sfântul Nicolae. De ce nu e bine să te cerți și să dăruiești obiecte ascuțite. Iată ce gest aduce noroc
Tradiții de Sfântul Nicolae. De ce nu e bine să te cerți și să dăruiești obiecte ascuțite. Iată ce gest aduce noroc
Cele mai frumoase felicitări pentru Sfântul Nicolae. Spune-le celor dragi ”La mulți ani” într-un mod special
Cele mai frumoase felicitări pentru Sfântul Nicolae. Spune-le celor dragi ”La mulți ani” într-un mod special

Superbet

Jocuri cu mari surprize de Crăciun pentru cei care vor să-şi testeze norocul (p)

Jocuri cu mari surprize de Crăciun pentru cei care vor să-şi testeze norocul (p)

Jocuri cu mari surprize de Crăciun pentru cei care vor să-şi testeze norocul (p)
Observator de bine
Greta Gavrilă
Observator de bine • pe 03.12 la 17:41
Video

Observator de bine, 3 decembrie 2021. Trupa Abba a lansat primul colind din cariera muzicală

Observator de bine, 3 decembrie 2021, prezentat de Greta Gavrilă.

Observator de bine, 3 decembrie 2021. Trupa Abba a lansat primul colind din cariera muzicală
Greta Gavrilă
Observator de bine • pe 02.12 la 17:45
Video

Observator de bine, 2 decembrie 2021. Care au fost cele mai ascultate piese în 2021

Observator de bine, 2 decembrie 2021. Care au fost cele mai ascultate piese în 2021
Greta Gavrilă
Observator de bine • pe 01.12 la 17:38
Video

Observator de bine, 1 decembrie 2021. Gest emoţionant al unui militar din Galaţi, cu ocazia Zilei Naţionale a României

Observator de bine, 1 decembrie 2021. Gest emoţionant al unui militar din Galaţi, cu ocazia Zilei Naţionale a României