Antena Meniu Search
x

Video Summitul de la Vilnius, la final. Zelenski recunoaşte că Ucraina nu va putea adera la NATO cât timp este în război cu Rusia

Ucraina nu a primit, încă, invitaţia oficială de aderare la NATO, dar preşedintele Zelenski este mulţumit de rezultatele summitului de la Vilnius. Liderul ucrainean recunoaşte că ţara sa nu se poate alătura Alianţei cât timp este în război cu Rusia. Dar Zelenski speră că Ucraina va putea intra în NATO chiar la reuniunea la nivel înalt de anul viitor, de la Washington, deoarece, până atunci, va învinge. Iar aliaţii şi partenerii s-au angajat să-i ofere, în acest scop, noi ajutoare militare şi economice.

Bianca Iacob
de Bianca Iacob

la 13.07.2023, 08:44

Vezi și

În a doua zi a reuniunii de la Vilnius, Volodimir Zelenski a participat la prima sesiune a noului Consiliu Ucraina - NATO şi a avut întâlniri bilaterale cu preşedintele Biden şi alţi lideri. Pe lângă promisiunea aderării rapide la NATO, Ucraina a primit şi sprijinul oficial al Grupului celor Şapte mari economii democratice.

Joe Biden, preşedintele SUA: "Nu ne vom lăsa. Nu ne vom lăsa! Ştiu bine ce spun. Angajamentul nostru faţă de Ucraina nu va slăbi. Vom fi de partea libertăţii astăzi, mâine şi cât de mult va fi nevoie." 

Iar la întâlnirea cu preşedintele Biden s-a discutat şi despre livrarea de rachete cu rază de acţiune de până la 300 de kilometri. Acestea sunt solicitate de mult de Ucraina pentru a lovi în adâncime obiectivele militare ruseşti, ceea ce va favoriza contraofensiva. Chiar din trenul care-l aducea acasă, Zelenski a avut cuvinte deosebite de mulţumire pentru fiecare ţară aliată.

Volodimir Zelenski, mesaj pentru Klaus Iohannis

Pe acelaşi subiect

Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei: "Domnule preşedinte al României, vă mulţumesc pentru activitatea cu privire la centrul de antrenament al piloţilor. Vă mulţumesc pentru că susţineţi cooperarea noastră pe Dunăre şi în Marea Neagră. Vă mulţumesc!"

Şi România şi-a îndeplinit obiectivele la summitul de la Vilnius. NATO are acum planuri pregătite pentru orice ameninţare la adresa ţării noastre. 

Bianca Iacob, reporter Observator: "În urma deciziilor luate aici în Lituania la VIlnius, România este mai sigură ca niciodată. Şi asta pentru că au fost adoptate planuri regionale de apărare care înseamnă o transformare în ceea ce ştiam noi că înseamnă apărarea pentru Alianţa Nord-Atlantică."

Securitatea Mării Negre este şi ea asigurată. Aceasta în vreme ce, chiar în timpul reuniunii, Rusia a găsit cu cale să bombardeze intens Insula Şerpilor, pentru prima dată din februarie anul trecut. Au continuat şi atacurile asupra oraşelor ucrainene: un bărbat de 81 de ani a fost ucis la Herson iar la Zaporojie au fost răniţi 18 oameni, între care cinci copii. Rusia se străduieşte să arate că rămâne o putere de temut, dar nu-i poate intimida pe aliaţi. 

Emmanuel Macron, preşedintele Franţei: "Rusia este, politic şi militar, fragilă, mai mult decât ar fi prezis oricine, iar sprijinul nostru pentru Ucraina este durabil, mai mult decât ar fi crezut unii." 

NATO se va întări şi mai mult prin aderarea Suediei, pentru care, la Vilnius, s-a făcut un pas important: preşedintele Turciei a renunţat la opoziţia sa. Parlamentul de la Ankara nu va vota, însă, legea pe acest subiect decât în octombrie.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri externe » Summitul de la Vilnius, la final. Zelenski recunoaşte că Ucraina nu va putea adera la NATO cât timp este în război cu Rusia