Antena Meniu Search
x

Video Summitul de la Vilnius s-a încheiat. Concluzia primului Consiliu NATO-Ucraina, criticată de Moscova: "Încalcă securitatea Rusiei"

Ucraina primeşte arme şi sprijin care a înfuriat deja Rusia, dar nu şi statutul de ţară candidată la aderare. Este concluzia după primul Consiliul NATO- Ucraina. Aliaţii oferă Kievului ajutor militar pe termen lung şi simplifică procesul de aderare. Din Lituania, Klaus Iohannis spune că şi România a obţinut ce şi-a dorit. Mai mulţi militari pe flancul estic al Alianţei, dar doar în caz de pericol. În plus, Piloţii ucraineni vor învăţa să zboare cu avioane de luptă F-16 în România. Antrenamentele ar putea începe înainte de sfârşitul anului, spun surse Observator.

Bianca Iacob
de Bianca Iacob

la 12.07.2023, 21:28

Vezi și

După discuţiile cu ceilalţi lideri, Klaus Iohannis a anunţat că România şi-a îndeplinit obiectivele. NATO are un plan pregătit pentru orice ameninţare la adresa ţării noastre. Securitatea Mării Negre este şi ea asigurată. 

Iohannis: România şi-a îndeplinit obiectivele

"Există planuri pentru creşterea grupurilor de luptă, inclusiv cel din România, la nivel de brigadă, prin forţe de întărire, dacă situaţia o va impune", a declarat Klaus Iohannis, preşedintele României. În perioada următoare, câteva sute de militari spanioli ar putea ajunge în România. 

În exclusivitate pentru Observator, Mircea Geoană a explicat că noul prag minim de investiţii în Apărare, 2% din PIB, poate aduce ţărilor mari avantaje. "Este o invitaţie pentru o ţară ca România sau ţări din estul Europei care sunt membre NATO să producă o adevărată renaştere a industriei naţionale de apărare. Dacă tot investeşti, e bine să ai şi beneficii. Locuri de muncă, capacitate militară, tehnologii cu dublă utilizare", spune Mircea Geoană, secretar-general adjunct al NATO.

Pe acelaşi subiect

Zelenski a fost criticat de aliaţi

După nemulţumirile din prima zi, Zelenski a fost criticat de aliaţi. "Vrem să auzim şi cuvinte de recunoştinţă, nu doar să primim liste de cumpărături", i-a transmis ministrul britanic al Apărării. Acum, preşedintele a ieşit zâmbitor în faţa sutelor de ziarişti. "La Vilnius, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski obţine pentru Ucraina statutul de partener al Alianţei şi primeşte ajutor militar", transmite Bianca Iacob, reporter Observator.

"Ucraina este acum mai aproape de NATO decât oricând. Aliații au reafirmat că Ucraina va deveni membră a alianței și au convenit să elimine cerința unui plan de acțiune pentru aderare", susţine Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO.

Liderul de la Kiev a avut discuţii cu Stoltenberg, Biden sau Scholz şi a participat la prima sesiune a Consiliului NATO. "Putem spune că rezultatul summitului este bun. Dacă am fi primit şi invitaţia (de aderare, n.red.) ar fi fost ideal", afirmă Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei.

G7 va oferi Ucrainei angajamente de securitate pe termen lung

Ţările G7 sunt şi ele gata să ofere Ucrainei garanţii de securitate şi sprijin economic pe termen lung. "Vom ajuta Ucraina să îşi construiască o apărare puternică şi capabilă, pe pământ, în aer şi pe mare, care să fie o forţă stabilizatoare în regiune şi care să descurejeze orice ameninţare", declară Joe Biden, preşedintele SUA. 

Decizia a fost criticată dur de Rusia. "Oferind garanții de securitate Ucrainei, aceste ţări încalcă securitatea Rusiei. Este imposibil. Și acest lucru este plin de consecințe destul de negative pe termen mediu, lung și chiar pe termen scurt", spune Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Presa din Rusia a dezvăluit că, înaintea summitului, şeful spionajului rus a vorbit cu directorul CIA despre soarta Ucrainei. Cei doi ar urma să se întâlnească faţă în faţă în perioada următoare.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Stiri externe » Summitul de la Vilnius s-a încheiat. Concluzia primului Consiliu NATO-Ucraina, criticată de Moscova: "Încalcă securitatea Rusiei"