Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Summit NATO tensionat la Bruxelles. Donald Trump: 'Germania este controlată de Rusia'

Unul dintre cele mai tensionate summituri NATO a început, astăzi, la Bruxelles. Preşedintele american a venit în Europa cu un scop clar. Trebuie să-i determine pe aliaţi să-şi plătească datoriile faţă de Alianţă. Un apel la care România a răspuns deja.

de Redactia Observator

la 12.07.2018 , 00:05

Unul dintre cele mai tensionate summituri NATO a început, astăzi, la Bruxelles. Preşedintele american a venit în Europa cu un scop clar. Trebuie să-i determine pe aliaţi să-şi plătească datoriile faţă de Alianţă. Un apel la care România a răspuns deja. În schimb, Germania a fost luată în vizor de Donald Trump, care spune despre cea mai puternică economie a Europei că este prizoniera Rusiei.

Germania este controlată în totalitate de Rusia, este afirmaţia lui Trump.

Donald Trump, preşedintele SUA:

Vezi și

Primeşte de la Rusia între 60 şi 70% din energia folosită şi o nouă conductă. Spuneţi-mi voi dacă este în regulă, pentru că eu nu cred că este!

După aproape şapte decenii de la înfiinţarea celei mai de succes alianţe din istorie, NATO pare în faţa unui impas. Donald Trump îi reproşează Germaniei exact lucrul pentru care el a fost criticat îndelung: o legătură mult prea apropiată cu Rusia. 

Donald Trump, preşedintele SUA:

Deci noi trebuie să vă protejăm în faţa Rusiei, dar Germania îi plăteşte miliarde de dolari Rusiei. Cred că acest lucru nu este în regulă.  

Angela Merkel, cancelarul Germaniei:

Putem să ne determinăm propriile politici şi să luăm propriile decizii. Suntem angajaţi în misiuni în Afganistan, acolo unde apărăm şi interesele Statelor Unite.  

Cheltuielile pentru apărare şi împărţirea poverii financiare sunt principalele subiecte de discuţie ale acestui summit NATO.  

29 de şefi de state, câteva sute de oficiali din toate ţările aliate şi peste o mie de jurnalişti. Suntem la summit-ul NATO 2018. Deciziile care se iau aici afectează întreaga lume. Iar România este dată exemplu pozitiv pentru Alianţă în comunicările oficiale ale NATO.   

România a primit deja o veste bună la acest summit. Sunt şanse foarte mari ca un comandament NATO cu 400 de militari să fie amplasat în ţara noastră.

Klaus Iohannis, preşedintele României:

Pentru noi e foarte importantă atenția pe care vrem s-o dăm zonei Mării Negre. Brigada multinaţională va deveni o brigadă cu prezenţă permanentă, deci va constitui un pol important pentru securitatea din zona noastră. 

Este vorba despre o forţă specială care va proteja Marea Neagră 24 de ore din 24. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Sunteţi de acord cu introducerea votului de la 16 ani?
Observator » Ştiri externe » Summit NATO tensionat la Bruxelles. Donald Trump: 'Germania este controlată de Rusia'