Coadă de 2 km la înmormântarea lui Alexei Navalnîi. Ruşii care l-au omagiat au strigat "Putin, criminal" şi "Rusia fără Putin"
Disidentul rus Aleksei Navalnîi a fost condus astăzi pe ultimul drum, iar autorităţile ruse au supravegheat atent momentul. În faţa bisericii din Moscova unde s-a ţinut slujba de înmormântare, ruşii au făcut o coadă care se întindea pe 2 km. Cu o zi înainte, forţele de ordine au patrulat zona şi au instalat camere de supraveghere pe fiecare stâlp de iluminat. Susţinătorii fostul opozant rus acuză că sicriul a fost închis repede pentru a-i împiedica pe oameni să-și ia rămas bun. Afară, ruşii au scandat "Navalnîi" şi "Putin, criminal", "Rusia fără Putin", dar şi "Nu războiului!". Trupul politicianului rus a fost coborât în mormânt pe melodia "My Way" a lui Frank Sinatra.
O mulţime de ruşi s-a adunat în faţa bisericii din Moscova, unde a avut loc ceremonia de rămas bun dedicată liderului opoziţiei, Aleksei Navalnîi, care a murit în urmă cu două săptămâni într-o închisoare din Arctica, în circumstanţe neclare. Slujba de înmormântare s-a terminat după doar 20-30 de minute, astfel încăt doar 300 de ruşi au reuşit să viziteze sicriul, potrivit echipei sale. Susţinătorii lui Navalniîi şi familia acuză patriarhia rusă că a făcut presiuni ca preotul să scurteze slujba.
Disidentul rus care a murit la 47 de ani a fost înmormântat în jurul orei 15.00 la cimitirul Borisov, iar sicriul cu trupul politicianului a fost coborât în mormânt pe melodia "My Way" a lui Frank Sinatra, potrivit Meduza.
Mesajul Iuliei Navalnaia, la înmormântarea soţului ei
Aflată în exil, Iulia Navalnaia, soţia opozantului rus Aleksei Navalnîi, a postat pe X, imediat după ce la Moscova sicriul lui a fost băgat în pământ, un mesaj emoţionat, în care îşi declară dragostea eternă şi promite că îi va continua activitatea disidentă.
- Alexei Navalnîi, înmormântat astăzi la un cimitir din Moscova, sub ochii poliției. Îndemn pentru ruși să...
- Iulia Navalnaia, discurs ovaţionat în Parlamentul European: "Soţul meu a fost torturat la ordinul lui Putin, un...
- Alexei Navalnîi va fi înmormântat, vineri, la Moscova. Ruşii, chemaţi să-şi ia adio
- Avocatul lui Alexei Navalnîi a fost eliberat din arest, la scurt timp după reținere
- Cauza morții lui Alexei Navalnîi. Ipoteza lui Kiril Budanov, şeful serviciilor secrete ucrainene
"Lioşa, îţi mulţumesc pentru 26 de ani de fericire absolută. Da, chiar şi pentru ultimii trei ani de fericire. Pentru dragoste, pentru că m-ai susţinut mereu, pentru că m-ai făcut să râd chiar şi din închisoare, pentru că te-ai gândit mereu la mine. Nu ştiu cum să trăiesc fără tine, dar voi face tot ce pot pentru a te face acolo sus să te bucuri pentru mine şi să fii mândru de mine. Nu ştiu dacă voi reuşi sau nu, dar voi încerca.
Sunt sigur că ne vom întâlni într-o zi. Am atât de multe poveşti nespuse pentru tine şi am atât de multe cântece salvate pe telefon pentru tine, cântece prosteşti şi amuzante şi, în general, sincer, groaznice, dar sunt despre noi, şi am vrut atât de mult să te las să le asculţi. Şi am vrut atât de mult să te privesc cum le asculţi, cum râzi şi apoi să mă îmbrăţişezi. Te iubesc pentru totdeauna. Odihneşte-te în pace!", a scris Iulia Navalnaia.
Coadă de ruşi de 2 km la biserică
Ruşii aflaţi în afara bisericii au aruncat flori spre sicriul disidentului rus după ce acesta a fost scos din biserică pentru a fi dus la cimitirul Borisov. Coada de oameni care au venit să-şi ia la revedere de la Navalnîi s-a întins pe 2 km, potrivit canalului rusesc independent "Povești importante". Ruşii au cântat, i-au scandat numele lui Navalnîi şi au strigat slogane precum "Nu ți-a fost frică, nici nouă nu ne e frică", "Putin, criminal", "Nu războiului!" sau "Rusia fără Putin".
Grupuri de 2-4 persoane au avut voie să participe la slujba de înmormântare, a transmis Sota, un canal de ştiri independent, care a mai relatat că cimitirul Borisov, unde urmează să fie înmormântat Aleksei Navalnîi, a fost închis publicului pe 1 martie iar jurnaliştii nu au voie să intre. Totodată părinții din cartier au fost avertizați că elevii ar trebui să rămână la școală din "motive de siguranţă". Procesiunea funerară a fost transmisă live pe internet.
Autoritățile ruse au restricţionat internetul
Un specialist IT, Mikhail Klimarev, a relatat pe contul său de Telegram că a autoritățile ruse au închis internetul în zona cartierului moscovit Mariino. Potrivit lui Klimarev, reţelele au fost trecute la modul 3G învechit, care are restricții privind conexiunile simultane.
Politicianul Evgheni Roizman, foștii candidați la președinție Boris Nadezhdin și Ekaterina Duntsova, precum și ambasadorii Statelor Unite și ai țărilor Uniunii Europene au venit să-și ia rămas bun de la Navalnîi. Diplomaţii străini, printre care ambasadorii Germaniei, Franţei şi SUA, au sosit la biserică pentru a-i aduce un omagiu lui Aleksei Navalnîi. Alexander Graf Lambsdorff, Pierre Levy şi Lynne Tracy au fost fotografiaţi lângă biserică, îmbrăcaţi în negru şi purtând trandafiri roşii.
Reacţia Kremlinului
Kremlinul nu-l poate considera pe Aleksei Navalnîi drept o figură politică, a declarat azi purtătorul de cuvînt al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov. Totodată, potrivit acestuia, Kremlinul nu are nimic de spus rudelor lui Navalnîi în ziua înmormântării sale. Peskov a avertizat că cei care participă azi la mitinguri neautorizate vor fi trași la răspundere conform legii, relatează agenţia de presă de stat RIA.
O mulţime de oameni, în faţa bisericii din Moscova
Lungul şir de oameni care au mers la biserica ortodoxă din cartierul moscovit Mariino cu trei ore înainte de începerea ceremoniei de înmormântare a fost arătat de echipa lui Navalnîi pe reţelele lor de socializare.
"Veniţi să vă luaţi rămas bun de la Aleksei Navalnîi dacă sunteţi la Moscova. Cei care din diverse motive nu sunt acolo pentru a o putea face vă vor mulţumi", a scris unul dintre colaboratorii lui Navalnîi, Leonid Volkov, în prezent în exil, pe platforma X.
Garduri metalice şi poliţişti cu cagule la biserică
În jurul bisericii au fost aduse cel puțin patruzeci de mașini de poliție de diferite dimensiuni, de la mașini la autobuze speciale. În plus, de-a lungul perimetrului au fost montate garduri metalice iar zona a fost împânzită de polițişti din trupelede ordine, care poartă cagule, potrivit martorilor.
Printre moscoviţii veniţi să-şi ia rămas bun de la Navalnîi, sfidând avertismentele autorităţilor, pot fi observaţi oameni de toate vârstele, dintre care unii ţin în mână garoafe roşii.
Mai multe camere de supraveghere şi alte dispozitive care pot servi drept inhibitori ai semnalului de internet şi de telefonie mobilă au fost totodată amplasate pe stâlpii de iluminat de la cimitir.
Joi, anumite universităţi au difuzat avertismente pe reţelele de socializare ruseşti adresate studenţilor lor, cărora le cereau să nu participe la demonstraţii având legătură cu Navalnîi sub ameninţarea exmatriculării.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰