Antena Meniu Search
x

Atacul Israelului în Iran, o ripostă de imagine. Analist politic: Israelienii au încercat să-şi spele onoarea la fel cum au făcut iranienii

Israel a atacat Iran. Iranul a raportat "explozii puternice" în provincia Isfahan. Potrivit presei din Iran ar fi vorba despre trei deflagraţii în apropierea unei baze militare, dar "nu ar fi fost lovituri cu rachete până în prezent". Un oficial american a confirmat că Israelul ar sta în spatele atacului. Este primul răspuns după atacul Teheranului din noaptea de sâmbătă spre duminică.

de Redactia Observator

la 19.04.2024, 11:27

Vezi și

Credeţi că va urma un conflict de amploare?

Răzvan Pantelimon, analist politic: Rămâne de văzut clar care este realitatea, am văzut mai multe variante, că ar fi fost o singură rachetă şi exploziile ar fi fost de la dronele care o contracarau, că au fost mai multe explozii. Pe măsură ce evenimentele se vor clarifica vom putea vedea ce se va întâmpla. Este posibil să fie un singur atac, adică să fie o singură rachetă pentru că au existat în toată această perioadă zvonuri potrivit cărora SUA ar fi cerut Iranului "permisiunea" ca Israelul să răspundă la atacul de sâmbătă şi să le permită să atace şi ei pentru a nu-şi slăbi poziţia în zonă. Dacă într-adevăr a fost un atac de mai mari dimensiuni şi care ar fi provocat ceva pagube este posibil ca şi Iranul să răspundă şi să vedem o escaladare a conflictului. Repet, ceea ce au spus şi agenţiile de ştiri până la acest moment, nu a fost un atac de mari dimensiuni, ci doar o încercare demonstrativă pentru a putea să îşi spele onoarea la fel cum a făcut Iranul. 

Putem vorbi despre un război de durată în Orientul Mijlociu?

Răzvan Pantelimon, analist politic: Da, este posibil să apară un astfel de conflict şi nu neapărat pe teritoriul Israelului şi Iranului. Într-adevăr, Iordania este într-o poziţie delicată pentru că autorităţile iordaniene susţin Israelul şi au susţinut inclusiv în contracararea atacului Iranului, însă, în Iordania avem un număr extrem de mare de refugiaţi palestinieni care pot deveni un element important în cazul unui conflict care să aibă loc acolo. Vedem că până la urmă s-au confruntat forţele occidentale, putem spune, cu Iranul şi în Siria şi în alte zone, adică au fost astfel de conflicte prin proxi. Şi Libanul poate deveni o zonă de conflict pentru că acolo există Hezbollahul care este clar sprijinit de Iran. Cu toţii sperăm ca lucrurile să fi fost oarecum negociate sau acest atac să fi fost permis pentru că altfel se poate obţine o escaladare pe care nimeni nu şi-o doreşte.

Pe acelaşi subiect

Acest conflict ar putea duce la Al Treilea Război Mondial?

Răzvan Pantelimon, analist politic: Să sperăm că nu. Orice conflict sau orice ciocnire poate să aibă posibilitatea de extindere la nivel mondial. Deja se vorbeşte că ne aflăm până în urmă într-un al treilzea război mondial dacă ne uităm la ce se întâmplă în Ucraina, lângă noi. Sper ca umanitatea să aibă inteligenţa să nu intre într-un conflict mondial care să utilizeze arme nucleare pentru că ar putea însemna sfârşitul umanităţii. 

Israelul a atacat Iranul

O explozie a fost auzită în oraşul Ghahjaworstan din Iran, situat la nord-vest de oraşul Isfahan, potrivit agenţiei de ştiri iraniene semi-oficiale FARS, care citează surse locale, relatează CNN. Zborurile spre Teheran, Isfahan şi Shiraz sunt suspendate, iar sistemele de apărare anti-aeriană ale Iranului au fost activate în mai multe provincii. Rachete israeliene au lovit o locaţie din Iran, a relatat ABC News, citând un oficial american.

De asemenea, un oficial SUA a făcut o declaraţie similară pentru CNN, afirmând că Israelul as lansat un atac în Iran, precizând că ţinta nu a fost una nucleară. Israelul a atacat Iranul, au declarat pentru Reuters trei surse familiarizate cu situaţia, în timp ce presa de stat iraniană a raportat, vineri dimineaţă, că forţele acestei ţări au distrus drone, la câteva zile după ce Iranul a lansat un atac cu drone ca răzbunare împotriva Israelului.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Preferati ca pentru masa de Paşte să preparati cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Evenimente » Atacul Israelului în Iran, o ripostă de imagine. Analist politic: Israelienii au încercat să-şi spele onoarea la fel cum au făcut iranienii