Antena Meniu Search
x

Taiwanul acuză presiunea Chinei. Trei nave de război şi un elicopter antisubmarin, detectate în apropierea insulei

Taiwanul a anunţat joi dimineaţă că a detectat trei nave de război şi un elicopter antisubmarin în apropierea insulei autonome, după ce preşedinta Tsai Ing-wen s-a întâlnit cu preşedintele Camerei Reprezentanţilor SUA, Kevin McCarthy, în California, informează news.ro.

Redactia Observator
de Redactia Observator

la 06.04.2023, 10:03

Taiwanul acuză presiunea Chinei. Trei nave de război şi un elicopter antisubmarin, detectate în apropierea insulei
- Profimedia - imagine ilustrativă

„O aeronavă a Armatei de Eliberare a Poporului şi trei nave ale Armatei de Eliberare a Poporului au fost detectate la ora locală 6.00 (22.00 GMT miercuri)", a declarat ministrul Apărării din Taiwan într-un comunicat, scrie AFP. „Forţele armate au monitorizat situaţia şi au ordonat aeronavele (taiwaneze) Combat Air Patrol, navelor marinei şi sistemelor de rachete terestre să răspundă acestor activităţi”, se mai arată în comunicat.

China a lansat manevre militare fără precedent în jurul Taiwanului în august anul trecut

Preşedintele Taiwanului, dintr-un partid care pledează în mod tradiţional pentru independenţa insulei - o linie roşie absolută pentru China - a vorbit miercuri cu preşedintele Camerei Reprezentanţilor la biblioteca prezidenţială "Ronald Reagan" din Simi Valley, lângă Los Angeles, în ciuda repetatelor ameninţări cu represalii emise de Beijing în ultimele săptămâni.

Beijingul a promis joi „măsuri hotărâte şi eficiente pentru a-şi proteja suveranitatea naţională şi integritatea teritorială”. China a lansat manevre militare fără precedent în jurul Taiwanului în august anul trecut, când democrata Nancy Pelosi, predecesoarea lui McCarthy, a vizitat Taiwan.

Consiliul pentru Afaceri Continentale (MAC) din Taipei, cel mai important organism de elaborare a politicilor din China a insulei, a acuzat miercuri Beijingul că „îngreunează” comerţul în strâmtoarea Taiwan, procedând la inspecţii la faţa locului ale navelor de marfă şi de pasageri. Autorităţile maritime chineze anunţaseră anterior că îşi intensifică patrulele în apele dintre insulă şi China continentală, fără a oferi detalii suplimentare.

„Acţiunea părţii chineze intensifică în mod deliberat tensiunile dintre strâmtoare”, a transmis MAC. „Aceasta este o încălcare flagrantă a acordului de transport maritim şi a practicilor maritime, care va avea un impact negativ semnificativ asupra traficului normal de peste strâmtoare".

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi fi dispuşi să plătiţi mai mult pentru ciocolată şi cafea?

Observator » Stiri externe » Taiwanul acuză presiunea Chinei. Trei nave de război şi un elicopter antisubmarin, detectate în apropierea insulei