Antena Meniu Search
x

Talibanii cuceresc Afganistanul, provincie cu provincie. Ambasada SUA le cere cetăţenilor americani să părăsească „imediat” ţara

Ambasada Statelor Unite din Kabul a îndemnat, joi, cetăţenii americani să părăsească imediat Afganistanul, în contextul intensificării ofensivei insurgenţilor talibani, informează agenţia Reuters.

Ana Maria Ghiarasim
de Ana Maria Ghiarasim

la 12.08.2021, 21:50

Militanții talibani au cucerit joi capitala provinciei Ghazni din estul Afganistanului
Talibanii cuceresc Afganistanul, provincie cu provincie. Ambasada SUA le cere cetăţenilor americani să părăsească „imediat” ţara - Profimedia Images

"Ambasada SUA îndeamnă cetăţenii americani să părăsească Afganistanul imediat cu opţiunile existente de curse aeriene comerciale. Ţinând cont de actualele condiţii de securitate şi de personalul redus, capacitatea Ambasadei de a le oferi asistenţă cetăţenilor americani este extrem de limitată chiar şi în oraşul Kabul", a transmis reprezentanţa diplomatică americană, potrivit Mediafax.

Insurgenţii talibani afgani au ocupat numeroase zone rurale în contextul retragerii trupelor occidentale, iar în ultimele săptămâni au început să atace oraşe, inclusiv capitala Afganistanului.

Conform estimărilor serviciilor de informaţii americane, combatanţii talibani ar putea izola oraşul Kabul în 30 de zile şi l-ar putea ocupa în 90 de zile. Combatanţii talibani au ocupat zece dintre cele 34 de capitale provinciale într-o săptămână, pe fondul retragerii trupelor occidentale.

Talibanii, în plină ofensivă în Afganistan

Pe acelaşi subiect

Talibanii au cucerit joi oraşul Ghazni, situat la 150 de kilometri sud-vest de Kabul, cea de a zecea capitală provincială pe care o cuceresc în decurs de o săptămână, potrivit unui consilier provincial. 

Ghazni este capitala de provincie cea mai apropiată de Kabul pe care insurgenţii au cucerit-o după ce au lansat o ofensivă, în mai, în paralel cu retragerea forţelor străine din Afganistan, care urmează să se încheie la sfârşitul lui august.

Mărturia dramatică a unei jurnaliste din Afganistan care este ”vânată” de talibani

Jurnalista descrie calvarul pe care îl trăiește în timp este obligată să se ascundă, pe măsură ce marile orașe din această țară cad în mâinile militanților. ”Vă rog să vă rugați pentru mine!”, spune jurnalista de 22 de ani, într-un interviu acordat The Guardian, sub protecția anonimatului.

„Acum două zile a trebuit să fug de acasă și să las în urmă viața mea din nordul Afganistanului după ce talibanii mi-au cucerit orașul. Sunt încă pe fugă și nu există un loc sigur unde să merg. Săptămâna trecută eram jurnalistă. Astăzi nu mai pot semna articole cu numele meu, ori să spun de unde scriu, sau unde sunt. Toată viața mea a fost distrusă în doar câteva zile. Sunt atât de speriată și nu știu ce se va întâmpla cu mine. Mă voi întoarce vreodată acasă? Îmi voi vedea părinții din nou? Unde voi merge? Autostrada este blocată în ambele sensuri. Cum voi supraviețui? (...) Nu sunt în siguranță pentru că sunt o femeie de 22 de ani și știu că talibanii forțează familiile să-și dea fiicele ca soții pentru luptătorii lor. De asemenea, nu sunt în siguranță pentru că sunt jurnalist de știri și știu că talibanii vor veni să mă caute pe mine și pe toți colegii mei”, spune tânăra, pentru The Guardian.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » Talibanii cuceresc Afganistanul, provincie cu provincie. Ambasada SUA le cere cetăţenilor americani să părăsească „imediat” ţara