Ţara din UE care a introdus serviciul militar obligatoriu cu o durată de două luni
Serviciul militar obligatoriu cu o durată de două luni va fi introdus în Croaţia.

Croaţia, ţară membră NATO din 2009, va introduce un serviciu militar obligatoriu cu o durată de două luni pentru bărbaţii cu vârste cuprinse între 18 şi 27 de ani, începând din ianuarie 2025, relatează vineri presa croată, potrivit agenţiei EFE, citată de Agerpres. Croaţia are o populaţie de aproape 4 milioane de oameni.
Croaţia introduce serviciul militar obligatoriu
Ministrul croat al apărării, Ivan Anusic, propusese această măsură la începutul anului, în cadrul modernizării generale a forţelor armate în cooperare cu NATO, deşi nu a oferit atunci detalii despre durata acestui stagiu militar şi nici despre pregătirea inclusă.
Ideea a fost sprijinită de premierul de centru-dreapta Andrej Plenkovic, care a argumentat atunci necesitatea reintroducerii serviciului militar obligatoriu prin "circumstanţele actuale de pericole de securitate în lume", făcând referire la războiul din Ucraina.
- Serviciu militar obligatoriu şi pentru femei în Germania ca să fie egalitate. Planul unui general german
- Ce prevede proiectul de lege privind armata obligatorie pentru tinerii din Italia
- MApN anunță o nouă campanie de recrutare a rezerviștilor voluntari. Sunt disponibile 5.000 de locuri
- Ce pot face țările lumii pentru a atenua tarifele vamale impuse de Trump: Nu va fi eficient ca lumea să riposteze
- Schema prin care un tată şi fiul său de 17 ani au "fentat" nota de plată la 40 de restaurante din Franţa. Cei...
4.500 de tineri, instruiţi anual în trei cazărmi
După cum a explicat vineri portalul de ştiri Index, cele două luni de stagiu militar obligatoriu vor include o instrucţie de bază pentru trupele de infanterie, dar tinerii vor avea posibilitatea de a solicita o scutire de la acest stagiu pentru obiecţii de conştiinţă, însă în acest caz vor trebui să urmeze un stagiu de serviciu civil alternativ, cu o durată mai mare.
Guvernul croat estimează că între 4.000 şi 4.500 de tineri vor fi instruiţi în fiecare an în trei cazărmi, ei având posibilitatea ca la finalul celor două luni să urmeze o carieră militară profesionistă. Croaţia a suspendat serviciul militar obligatoriu în 2008 şi a format o armată profesionistă înainte de a se alătura NATO.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰