Ţara din vestul Europei care a confirmat primul caz de infectare cu noua variantă de mpox
Marea Britanie a detectat primul său caz de infectare cu noua variantă mpox clada Ib, a anunţat miercuri agenţia de securitate sanitară din această ţară (UKHSA), adăugând că riscul pentru populaţie rămâne redus, transmite Reuters.
Varianta cladă Ib este o nouă formă a virusului care a fost declarat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) o urgenţă sanitară de interes internaţional în luna august, după ce un focar din Republica Democrată Congo s-a răspândit în ţările vecine din Africa.
Primul caz de infectare în UK
Cazul - un pacient care a călătorit recent în ţări afectate din Africa - a fost depistat la Londra, persoana în cauză fiind transferată la un spital de specialitate, a indicat UKHSA. Contactele apropiate ale cazului sunt monitorizate de UKHSA şi de organizaţiile partenere, a adăugat UKHSA.
Cazuri de mpox clada Ib au fost raportate în Burundi, Rwanda, Uganda, Kenya, Suedia, India şi Germania, precum şi în Congo, relatează Agerpres. Aceasta este o formă diferită a virusului faţă de clada II, care s-a răspândit la nivel mondial în 2022, în special în rândul bărbaţilor care întreţin relaţii sexuale cu persoane de acelaşi sex.
- Virusul mpox se răspândeşte şi în Europa. Ţara care a întregistrat primul caz de infectare
- Moderna a dezvoltat un vaccin experimental cu rezultate "surprinzătoare" împotriva mpox. Serul nu a fost încă...
- O nouă epidemie pune pe jar autorităţile. Ce este mpoxul sau variola maimuţei, declarată urgenţă de sănătate...
Mpox este o infecţie virală care provoacă, de obicei, simptome asemănătoare gripei şi leziuni cu puroi. Deşi, în general, conduce la simptome uşoare, în unele cazuri poate ucide. Clada Ib prezintă un risc mai mare de îmbolnăvire gravă comparativ cu clada II.
Ambele forme pot fi transmise prin contact fizic apropiat, inclusiv prin contact sexual.
Autorităţile britanice au declarat că nu vor oferi mai multe detalii referitoare la pacient, însă au adăugat că persoanele care au intrat în contact cu acesta sunt monitorizate şi li se vor pune la dispoziţie teste şi vaccinări, după caz, precum şi îngrijiri suplimentare, dacă sunt testate pozitiv sau prezintă simptome.
Conform celor mai recente cifre ale OMS, anul acesta s-au înregistrat în Africa peste 44.000 de cazuri confirmate şi suspecte de mpox, cu peste 1.000 de decese, majoritatea în Republica Democrată Congo.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰