Antena Meniu Search
x

Curs valutar

O nouă epidemie pune pe jar autorităţile. Ce este mpoxul sau variola maimuţei, declarată urgenţă de sănătate publică de interes internaţional

Epidemia de variola maimuţei a fost declarată o urgenţă de sănătate publică de interes internaţional. OMS a făcut anunţul în urma apariţiei unui focar de infecţie în Congo care s-a răspândit rapid şi la ţările vecine.

de Redactia Observator

la 15.08.2024 , 08:55

Este pentru a doua oară în doi ani când boala mpox a fost numită o asemenea urgenţă. Se răspândeşte de la animale la om, dar şi prin contact fizic cu o persoană infectată şi are simptome similiare gripei şi provoacă leziuni la nivelul pielii. În cele mai grave cazuri, virusul poate ucide, avertizează experţii.

"Mpox a fost raportată în Republica Democrată Congo de mai bine de un deceniu şi numărul de cazuri din fiecare an a crescut în mod constant în acea perioadă. Anul trecut, cazurile raportate au crescut semnificativ şi numărul de cazuri raportate deja în acest an a depăşit totalul anului trecut, cu mai bine de 14.000 de cazuri şi 524 de morţi", a explicat Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS,

Ce este variola maimuţei sau mpox

Vezi și

Mpoxul este o boală virală care se răspândeşte de la animal la om, însă care se transmite şi prin contact fizic strâns cu o persoană infectată de virus. Clada 1b provoacă erupţii cutanate pe tot corpul, după ce tulpinile anterioare au fost caracterizate de erupţii şi leziuni localizate la gură, faţă sau părţile genitale.

Pe acelaşi subiect

Mpoxul a fost descoperit pentru prima oară la om în 1970, în actuala RDC - fostul Zair -, de unde s-a difuzat subtipul clada 1, limitat de atunci în principal la ţări din vestul şi centrul Africii, unde bolnavii sunt în general contaminaţi de animale infectate.

În 2022, o epidemie mondială - cauzată de subtipul clada 2 - a s-a extins în aproximativ 100 de ţări, în care boala nu era endemică şi afecta mai ales bărbaţi homosexuali şi bisexuali.

OMS a decretat atunci alerta maximă în iulie 2022 împotriva acestei creşteri a cazurilor în lume, iar apoi a ridicat-o la mai puţin de un an, în mai 2023. Epidemia s-a soldat cu aproximativ 140 de morţi la aproximativ 90.000 de cazuri.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

Întrebarea zilei
Ce faceţi cu hainele vechi, le aruncaţi sau le duceţi la reciclat?
Observator » Sănătate » O nouă epidemie pune pe jar autorităţile. Ce este mpoxul sau variola maimuţei, declarată urgenţă de sănătate publică de interes internaţional