O nouă epidemie pune pe jar autorităţile. Ce este mpoxul sau variola maimuţei, declarată urgenţă de sănătate publică de interes internaţional
Epidemia de variola maimuţei a fost declarată o urgenţă de sănătate publică de interes internaţional. OMS a făcut anunţul în urma apariţiei unui focar de infecţie în Congo care s-a răspândit rapid şi la ţările vecine.
Este pentru a doua oară în doi ani când boala mpox a fost numită o asemenea urgenţă. Se răspândeşte de la animale la om, dar şi prin contact fizic cu o persoană infectată şi are simptome similiare gripei şi provoacă leziuni la nivelul pielii. În cele mai grave cazuri, virusul poate ucide, avertizează experţii.
"Mpox a fost raportată în Republica Democrată Congo de mai bine de un deceniu şi numărul de cazuri din fiecare an a crescut în mod constant în acea perioadă. Anul trecut, cazurile raportate au crescut semnificativ şi numărul de cazuri raportate deja în acest an a depăşit totalul anului trecut, cu mai bine de 14.000 de cazuri şi 524 de morţi", a explicat Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS,
Ce este variola maimuţei sau mpox
Mpoxul este o boală virală care se răspândeşte de la animal la om, însă care se transmite şi prin contact fizic strâns cu o persoană infectată de virus. Clada 1b provoacă erupţii cutanate pe tot corpul, după ce tulpinile anterioare au fost caracterizate de erupţii şi leziuni localizate la gură, faţă sau părţile genitale.
- OMS declară epidemia de mpox "urgenţă de sănătate publică de interes internaţional"
- Se răspândeşte o nouă tulpină de mpox, cu rate de mortalitate de 10% la copii. OMS trage un semnal de alarmă
- Când scapă bucureştenii de ţânţarii rezistenţi la insecticid, care se înmulţesc incontrolabil: "Am prieteni...
Mpoxul a fost descoperit pentru prima oară la om în 1970, în actuala RDC - fostul Zair -, de unde s-a difuzat subtipul clada 1, limitat de atunci în principal la ţări din vestul şi centrul Africii, unde bolnavii sunt în general contaminaţi de animale infectate.
În 2022, o epidemie mondială - cauzată de subtipul clada 2 - a s-a extins în aproximativ 100 de ţări, în care boala nu era endemică şi afecta mai ales bărbaţi homosexuali şi bisexuali.
OMS a decretat atunci alerta maximă în iulie 2022 împotriva acestei creşteri a cazurilor în lume, iar apoi a ridicat-o la mai puţin de un an, în mai 2023. Epidemia s-a soldat cu aproximativ 140 de morţi la aproximativ 90.000 de cazuri.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰