Antena Meniu Search
x

Țările din Europa care se opun plafonării prețului de achiziție al gazelor din Rusia. UE e din nou divizată - Politico

Comisia Europeană (CE) a transmis guvernelor țărilor membre UE cinci idei pentru abordarea crizei energetice, iar reacțiile au fost împărțite, au declarat șase diplomați pentru POLITICO.

de Redactia Observator

la 08.09.2022, 15:59

țevi de gaz
Țările din Europa care se opun plafonării prețului de achiziție al gazelor din Rusia. UE e din nou divizată - Politico - Shutterstock (imagine ilustrativă)

Acest lucru îi va oferi probabil președintelui Comisiei, Ursula Von der Leyen, puțin spațiu de manevră înainte de discursul de săptămâna viitoare privind starea Uniunii Europene, care ar trebui să impulsioneze un efort colectiv de a ține sub control prețurile la gaze naturale și la electricitate. Miniștrii de restort din UE vor discuta, vineri, despre prețul energiei în timpul unui summit de urgență.

Von der Leyen a propus cinci măsuri "imediate" pentru a combate criza energetică

- plafonarea prețului pentru gazele naturale din Rusia;

- măsurii obligatorii de reducere a cererii de energie în timpul orelor de vârf;

Pe acelaşi subiect

- plafonarea "veniturilor uriașe" pe care unele companii le fac generând electricitate la costuri mai mici decât pe gaz. Aceste "profituri neașteptate" ar urma să ajute consumatorii casnici;

- o taxă de solidaritate pentru companiile care folosesc cărbune sau petrol;

- ajutor pentru companiile de utilități ce se chinuie să-și facă aprovizionarea de pe piață;

Două măsuri s-au remarcat ca fiind susținute atât de Comisie, cât și de țările UE, au declarat mai mulți diplomați în urma unei întâlniri a ambasadorilor UE. Prima este acordarea de credite pentru a ajuta companiile de utilități să aibă suficiente lichidități pentru tranzacționarea pe bursele de energie. A doua este impozitarea profiturilor așa-numiților "producători inframarginali" - companii are realizează profituri uriașe acum, deoarece își generează electricitate din surse ieftine în loc de gaz.

Potrivit sursei citate, ambasadorii UE au dorit asigurări că veniturile din astfel de taxe vor rămâne în fiecare țară membră. Rezolvarea detaliilor va fi importantă, deoarece centralele electrice care sunt plătite să se pornească sau să se oprească după cum este necesar pentru a echilibra rețeaua o fac adesea la cererea utilităților peste granița națională. De departe cea mai controversată este propunerea de plafonare a prețului la gazele naturale provenite din Rusia.

Țările din Uniunea Europeană care resping plafonarea prețului la gaz rusesc

Germania este sceptică cu privire la plafonarea prețului la gazele rusești, Ungaria nici măcar nu vrea să audă de așa ceva, fiind puternic dependentă de Moscova în ceea ce privește energia, iar Slovacia și alte două țări de opun, susțin sursele Politico.

Alte state membre UE, inclusiv Polonia și Italia, doresc ca Comisia să meargă mai departe și să limiteze prețul tuturor gazelor importate în UE. Von der Leyen a spus că propunerea este în curs de analiză, dar Bruxelles-ul a fost în general împotriva ideii în evaluările sale de până acum, te teamă că situația s-ar complica și mai tare.

Rusia nu va mai livra petrol, gaze naturale şi cărbune ţărilor care plafonează preţul hidrocarburilor ruseşti, a ameninţat Vladimir Putin la Forumul Economic al Estului dedicat Asiei, la Vladivostok. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » Țările din Europa care se opun plafonării prețului de achiziție al gazelor din Rusia. UE e din nou divizată - Politico