Țările din Europa pregătesc măsuri de izolare a nevaccinaților de restul societății
Liderii europeni înăspresc tonul la adresa nevaccinaţilor și vizează măsuri care îi izolează din ce în ce mai mult de restul societății, pe măsură ce un nou val de infecții loveşte continentul, se arată într-o analiză CNN.
Germania ar putea deveni următoarea țară care impune reguli severe nevaccinaţilor. Partidele care vor forma viitorul guvern de coaliție și-au întărit în parlament reacția la adresa pandemiei, potrivit CNN. Dacă vor fi adoptate, măsurile propuse i-ar obliga pe germani să prezinte dovada vaccinării sau un test negativ pentru a călători cu autobuzul sau cu trenul. Liderul Verzilor, Robert Habeck, a declarat duminică postului public ARD că restricţiile în vigoare echivalează cu ”un lockdown pentru cei nevaccinați”.
Germania, printre cele mai mici rate de vaccinare din Europa de Vest
Proiectul de lege susținut de Partidului Social Democrat (SPD), Partidului Liber Democrat (FDP) și Verzilor este pregătit pentru vot în Bundestag, pe măsură ce cele trei partide denumite „semafor” (după culori) se apropie de formarea unui nou guvern. Germania se confruntă cu un val tot mai mare de infecții și arată o exasperare din ce în ce mai prezentă în UE față de cei care continuă să refuze vaccinarea. Aproximativ două treimi dintre germani sunt complet vaccinați - una dintre cele mai scăzute rate din Europa de Vest - iar politicienii de frunte ai țării au apelat la o retorică dură și la măsuri restrictive în efortul de a crește rata.
Între timp, cazurile noi de Covid cresc într-un ritm rapid. Țara se apropie de o medie de 40.000 de cazuri noi pe zi, în ultima săptămână, cea mai mare rată de la începutul pandemiei pentru nemți și dublu față de numărul zilnic de cazuri de la începutul lunii. Noi restricții pentru persoanele nevaccinate au intrat în vigoare luni în capitala Berlin. Pentru a intra în baruri, restaurante, cinematografe și alte locuri de divertisment, trebuie să prezinte dovada vaccinării complete sau a trecerii prin boală. Valul actual de infecții afectează în principal sudul și estul Germaniei, unde absorbția vaccinului este mai mică.
- Danemarca a reintrodus certificatul de vaccinare după ce, anterior, îl desfiinţase. A treia doză, speranţa...
- Italia înăspreşte condiţiile de obţinere a certificatului verde. Noile măsuri draconice pregătite de autorităţi
- Minunea vaccinării n-a ținut mult. Scădere dramatică a imunizărilor, după măsurile fără noimă | Nu mai sunt...
Nevaccinații, izolați de restul societății în Austria
Dacă măsurile propuse de coaliție vor fi votate, situația ar fi similară cu cea din Austria, unde luni a intrat în vigoare un lockdown care vizează în mod special persoanele nevaccinate. Aici nevaccinații - mai mult de o treime din populația țării - nu au voie să-și părăsească casele, dacă nu au motive întemeiate. Agenți de poliție efectuează controale pentru a se asigura că aceste măsuri sunt respectate. Noul cancelar al țării, Alexander Schallenberg, a catalogat rata de vaccinare din țară „rușinos de scăzută” și a spus că cei care nu sunt imunizați vor trebui să experimenteze „exact ceea ce am avut de suferit cu toții în 2020”.
Austria, unde rata de vaccinare este mai mică decât în Germania, luptă cu un val crescut de infecții. În schimb, Spania și Portugalia au evitat greul valului de iarnă pentru că au printe cele mai mari rate de vaccinare din Europa.
Și alte țări europene adoptă măsuri restrictive menite să accelereze vaccinarea. Luni, premierul britanic Boris Johnson aproape că a confirmat că doza trei de vaccin va fi necesară în viitorul apropiat pentru a fi considerat complet vaccinat. Acest pas a fost deja făcut în Franța, unde cazurile sunt și aici în creștere. Franța a introdus și ea săptămâna aceasta reguli mai stricte pentru turiștii nevaccinați din 16 țări UE.
În unele părți ale blocului comunitar, tensiunile cresc. La Atena, de exemplu, lucrătorii din sectorul sanitar au protestat luni nemulțumiți de salarii și de condițiile de muncă din spitalele de stat aglomerate. Grecia a raportat un număr record de cazuri de Covid-19 luna aceasta. Vaccinarea personalul medical este obligatorie din iulie, dar protestatarii susțin că această măsură a dus la un deficit de personal, potrivit Reuters.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰