Video Țările din vestul Europei vor petrece sărbătorile în carantină, încercând să amâne valul trei al pandemiei
Sărbătorile de iarnă vin cu temerea că numărul de cazuri de COVID-19 va creşte. Aşa că tot mai multe ţări europene impun din nou carantină, încercând astfel să împiedice sau măcar să amâne valul trei al pandemiei. Germania intră în carantină de miercuri. Italia vrea să facă acelaşi lucru. E din nou pe primul loc în Europa la numărul de morţi din cauza coronavirusului.
- Tot mai multe state din vestul Europei, din nou, în carantină.
- Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1.
Zeci de mii de oameni au ieşit ieri în centrele marilor oraşe din Italia, cei mai mulţi dintre ei la cumpărături pentru sărbători. Nu i-a mai interesat nicio regulă, iar distanţarea fizică nu a existat pe nicăieri. Oamenii au format cozi uriaşe în faţa magazinelor şi s-au înghesuit în restaurante şi baruri. Haosul a ajuns şi sub ochii autorităţilor care acum vor să impună carantină tocmai pentru a mai domoli din entuziasmul renunţării la respectarea măsurilor de protecţie.
Iar totul se întâmplă în contextul în care spitalele din Italia sunt deja la capacitate maximă şi cazurile grave sunt tot mai multe. Cu peste 64.500 de morţi, Peninsula a devenit din nou cel mai afectat stat de pandemie din Europa.
Germania intră în carantină peste două zile
Germania a pus deja piciorul în prag şi a stabilit că intră în carantină peste două zile. Paturile din Terapie Intensivă sunt din nou aproape pline şi zilnic sunt raportate peste 20 de mii de noi cazuri.
Frank-Walter Steinmeier, preşedintele Germaniei: "De miercuri, vieţile noastre publice şi private vor fi constrânse mai mult ca niciodată în istoria Republicii Federale Germane".
Până la 10 ianuarie, magazinele, restaurantele şi afacerile considerate nonesenţiale se închid din nou. Şi şcolile îşi suspendă activitatea. După sărbători, măsuri similare vor fi luate şi în Irlanda, ţară care va intra în carantină pentru a treia oară.
Londonezii, în faza a treia a restricțiilor COVID
În Marea Britanie, venirea vaccinului pare să-i fi dezlănţuit pe unii. Mii de oameni au ieşit pe străzi, la diverse evenimente, fără să respecte vreo regulă de distanţare fizică. Aşa că se iau din nou măsuri restrictive. În Londra vor fi închise restaurantele şi barurile.
Pe de altă parte, spaniolii suflă şi-n iaurt şi speră să scape de restricţii la vară, odată cu imunizarea populaţiei.
Salvador Illa, ministrul spaniol al Sănătăţii: "Putem să spunem că suntem la începutul sfârşitului. Dar este important să nu lăsăm garda jos în următoarele luni şi mai ales de sărbători".
Sistemul de sănătate din Suedia, în colaps
Fără vaccin şi fără restricţii, încercarea Suediei de a ajunge la imunitatea de turmă a dus sistemul de sănătate în colaps. Numai în Stockholm, 99% din locurile de la Terapie Intensivă sunt ocupate, iar spitalele nu mai au medici, după ce tot mai mulţi dintre ei, epuizaţi, şi-au dat demisia. Depăşite de situaţie, autorităţile nu iau măsuri severe nici măcar acum. Doar au mobilizat armata ca să ajute medicii şi se pregătesc să transfere pacienţii infectaţi în Norvegia, Danemarca şi Finlanda.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰