Antena Meniu Search
x

Video "Te iubesc. Mi-e tare dor de tine". Filmul eliberării celor două ostatice, mamă şi fiică, de teroriştii Hamas. Cum a fost posibilă salvarea americancelor

Război Israel - HamasPentru 20 de minute, astăzi, armele s-au oprit în Orientul Mijlociu. A fost momentul când prin punctul de trecere al fronierei de la Rafah, dintre Fâşia Gaza şi Egipt, au trecut primele camioane cu ajutoare umanitare. Doar 20 de tiruri au avut voie să intre în enclavă, dar care aduc alimente şi medicamnte vitale oamenilor de acolo. De cealaltă parte a baricadei, teroriştii Hamas au făcut un gest care a uimit întrega lume: au eliberat două femei, mamă şi fiică, cetăţeni americani. 

Cristi Popovici
de Cristi Popovici

la 21.10.2023, 19:23

Vezi și

După zile întregi de incertitudine, negocieri şi disperare pentru palestinienii care luptă cu foamea şi setea s-a deschis o portiţă a salvării. Prin frontiera Rafah dintre Fâşia Gaza şi Egipt au intrat primele camioane cu ajutoare. 

Cristi Popovici, reporter Observator: Graniţa a fost deschisă doar 20 minute cât să intre cele 20 de camioane. Toate sunt pline cu medicamente, pături şi saltele şi nu includ apă şi combustibil, atât de necesar pentru a ţine aparatura din spitale în funcţiune. 60 de tone de alimente vor fi distribuite palestinienilor. Unul dintre tirirui ar fi fost încârcat...cu sicrie. 

Filmul eliberării celor două ostatice, mamă şi fiică, de teroriştii Hamas

Ar fi nevoie de 100 de camioane pe zi pentru a acoperi nevoi urgente ale celor două milioane de palestinieni prizonieri în enclavă, spun oficialii ONU.

Pe acelaşi subiect

Daniel Hagari, Ministrerul Apărării Israel: Situația umanitară din Gaza este sub control. Continuăm să cerem locuitorilor din Gaza să se mute spre sud, pentru siguranța lor. 

Miracolul salvării are de seara trecută un chip. Două femei cu cetăţenie americană, o mamă de 59 de ani şi fiica sa de 17 ani, au fost eliberate de teroriştii Hamas

Dezorientate, în stare de şoc, ţinându-se de mână, înconjurate de militari israelieni şi de voluntari de la Crucea Roşie mama şi fiica sunt din nou libere după două săptămâni. Ele sunt Judith şi Natalie.

Pentru ele, zilele de teroare s-au terminat. Starea de sănătate a mamei se înrăutăţise, iar teroriştii Hamas au decis să le elibereze  "din motive umanitare", în urma unui acord cu guvernul din Qatar. Cele două au dublă cetăţenie americană şi israeliană şi locuiesc în Chicago. Familia celor două a trecut de la agonie la extaz: 

Uri Raanan, tatăl lui Natalie Raanan: Am vorbit mai devreme cu fiica mea, părea foarte bine. Arată foarte bine. Era foarte fericită. I-am spus: te iubesc. Mi-e tare dor de tine. 

Frida Alonso, sora vitregă a lui Natalie Raanan: Sunt atât de fericită că în sfârșit te întorci acasă. Tuturor ne era atât de dor de tine. 

Întâmplător sau nu, primii ostatici eliberaţi sunt rudele fostului șef al biroului NBC News din Tel Aviv, Martin Fletcher. Jurnalistul britanic a fost corespondent în Israel timp de 26 de ani. 

Reporter-Martin Fletcher: Ce simţi când vezi poza cu cele două?

- Cât sunt de obosite! Uită-te la ochii lor. E copleşitor. Dar acum sunt libere şi în siguranţă. Acum, întrebarea este: Cu ce consecinţe dramatice rămân?

Natalie şi mama ei erau în Israel pentru a o sărbători pe bunica ce împlinea 85 de ani. Natalie tocmai absolvise liceul şi îşi luase un an pauză pentru a călători înainte de a merge la facultate. Sărbătoarea din kibutzul aflat la mai puţin de 2 km de Fâşia Gaza s-a transformat într un film de groază când  au atacat teroriştii. 

Ben Raanan, fratele lui Natalie Raanan: Am primit un mesaj de la Natalie care spunea: "Hei, sunt în casă chiar acum. Afară sunt focuri de armă și explozii. Încuiem uşile şi încercăm să nu scoatem niciun sunet". Un vecin ne-a spus că le-a văzut pe Natalie și Judith escortate afară sub amenințarea armei de către Hamas.

A urmat infernul pentru cele două femei şi pentru familia lor. 

Ben Raanan, fratele lui Natalie Raanan: A fost o situație imposibilă în ultimele două săptămâni. 13 zile s-au simțit ca 13 ani.

Judith s-a născut în israel şi lucrează în Statele Unite ca trainer dezvoltare personală şi estetician.

Antony Blinken, secretat de stat SUA: În următoarele ore, vor primi tot sprijinul de care au nevoie. Suntem nerăbdători să le vom putea aduce înapoi, alături de cei dragi. Ne bucurăm pentru eliberarea lor. Împărtășim ușurarea pe care o simt familiile, prietenii și apropiații lor.

În continuare sunt în jur de 200 de ostatici în mâinile luptătorilor Hamas. Patru români cu dublă cetăţenie româno-israeliană se numără printre ei. Pentru toţi, în centrul orașului Tel Aviv, rudele au amenajat o masă cu scaune goale, simbolizând fiecare persoană luată ostatică ce lipsește de la cina de Shabat, un moment sacru în tradiția ebraică.

Criza ostaticilor l a pus pe preşedintele american într un moment dificil. 

Reporter: Ar trebui Israelul să amâne invazia terestră până când reuşiţi să recuperaţi mai mulţi ostatici?

Biden: Da. 

Imediat, Casa Albă a făcut precizarea că președintele SUA  n-ar fi auzit clar întrebarea în timp ce urca scările avionului Air Force One. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri externe » "Te iubesc. Mi-e tare dor de tine". Filmul eliberării celor două ostatice, mamă şi fiică, de teroriştii Hamas. Cum a fost posibilă salvarea americancelor