Antena Meniu Search
x

Update Război Israel - Hamas LIVE TEXT. Summitul de pace de la Cairo, încheiat fără soluții pentru criza din Gaza. ONU: Un nou convoi umanitar ar putea intra duminică în Gaza

Război Israel - Hamas. Presaţi de posibila invazie terestră a Israelului în Fâşia Gaza, teroriştii Hamas au eliberat seara trecută două femei, mamă şi fiică, răpite încă de la începutul războiului. Israelul anunţă că cei mai mulţi dintre ostaticii din Gaza sunt încă în viaţă. Între timp, primele camioane cu ajutoare au intrat în Gaza.

de Redactia Observator

la 21.10.2023, 22:13

UPDATE ONU: Un convoi de „20-30" de camioane ar putea intra duminică în Gaza

Un al doilea convoi de „20-30" de camioane ar putea intra duminică în Gaza, a anunțat sâmbătă șeful ONU pentru ajutor umanitar, potrivit Sky News, citat de Mediafax.

Șeful responsabil cu ajutoarele al ONU a alimentat speranțele că un al doilea convoi de camioane cu ajutoare va fi trimis duminică în Gaza. „Am auzit în această după-amiază, dar suntem în negocieri în acest moment, că am putea primi un alt convoi mâine, poate chiar puțin mai mare, 20-30 de camioane", a declarat Martin Griffiths în timpul Summitului de pace de la Cairo.

El a declarat că prevenirea oricăror sincope în trecerea ajutorului este „incredibil de importantă". Primul convoi de 20 de camioane a intrat în Gaza sâmbătă dimineață. ONU estimează că este nevoie de 100 de camioane pe zi pentru a face față nevoilor uriașe.

Pe acelaşi subiect

UPDATE Edogan a discutat despre Gaza cu liderul Hamas

Președintele Turciei a discutat, sâmbătă, cu liderul Hamas, despre criza din Gaza, a anunțat președinția turcă, potrivit Reuters, citat de Mediafax.

Președintele turc Tayyip Erdogan a discutat sâmbătă despre Gaza într-o convorbire telefonică cu liderul grupării militante palestiniene Hamas, Ismail Haniyeh.

Erdogan i-a vorbit lui Haniyeh despre eforturile Ankarei pentru obținerea unei încetări a focului, astfel încât ajutorul umanitar să ajungă în Gaza.

De asemenea, cei doi au discutat despre posibila tratare a răniților în Turcia, potrivit sursei menționate.

UPDATE Israelul plănuiește să intensifice loviturile asupra Gaza începând de sâmbătă

Israelul plănuiește să își intensifice loviturile asupra Gaza, începând de sâmbătă, a declarat un purtător de cuvânt militar israelian, potrivit Sky News, citat de Mediafax.

Intensificarea loviturilor aeriene are loc în timp ce Israelul se pregătește pentru următoarea etapă a războiului împotriva Hamas, a declarat contraamiralul Daniel Hagari. „Ne vom aprofunda atacurile pentru a minimiza pericolele pentru forțele noastre în următoarele etape ale războiului. Vom intensifica atacurile, începând de astăzi", a spus Hagari. El a repetat ordinul ca locuitorii din Gaza să plece spre sud pentru siguranța lor.

UPDATE Summitul de pace de la Cairo s-a încheiat fără soluții pentru criza din Gaza

Liderii arabi prezenți sâmbătă la summitul de la Cairo au condamnat bombardamentele israeliene asupra Gaza, în timp ce europenii au declarat că civilii ar trebui protejați. Totuși, în absența Israelului și a unor înalți oficiali americani nu s-a ajuns la niciun acord pentru oprirea violențelor.

Egiptul, care a convocat și a găzduit reuniunea, a anunțat că a sperat că participanții vor face apel la pace și vor relua eforturile de soluționare a problemei palestiniene care durează de zeci de ani, potrivit Reuters, citat de Mediafax.

Totuși reuniunea s-a încheiat fără ca participanții să ajungă la un acord asupra unei declarații comune privind conflictul care a ucis mii de oameni și a provocat o catastrofă umanitară în Fâșia Gaza, cu 2,3 milioane de locuitori.

De altfel, diplomații care au participat la discuții nu au fost optimiști în privința găsirii unor soluții. În paralel, Israelul pregătește o invazie terestră în Gaza, cu scopul de a elimina gruparea palestiniană Hamas.

La summit-ul din Egipt, statele arabe și musulmane au cerut încetarea imediată a ofensivei israeliene, iar țările occidentale s-au concentrat pe ajutorul umanitar pentru civili.

UPDATE Manifestaţii pro-palestiniene în Germania, Statele Unite şi Irlanda

Câteva mii de persoane au participat sâmbătă la o manifestaţie pro-palestiniană în oraşul Dusseldorf, vestul Germaniei, în timp ce poliţia a interzis un marş planificat pentru duminică la Berlin, relatează dpa, potrivit Agerpres.

Potrivit autorităţilor, circa 5.500 de persoane au ieşit în stradă la Dusseldorf pentru a protesta împotriva bombardamentelor israeliene în Fâşia Gaza lansate ca represalii după atacul din 7 octombrie al grupării islamiste Hamas.

"Împotriva războiului, a violenţei şi agresiunii în Gaza" şi "Pentru pace, dreptate, demnitate umană în Palestina" s-au numărat printre mesajele scrise pe bannerele purtate de manifestanţi, mulţi dintre ei fluturând steaguri palestiniene. Nu au fost înregistrate incidente violente la protestul desfăşurat în prezenţa unui important dispozitiv de securitate. 

Mai multe manifestaţii pro-palestiniene şi contramanifestaţii au avut loc în vestul Germaniei, la Köln, Bielefeld şi în alte oraşe. În Münster, poliţia a anunţat că aproximativ 1.000 de persoane au participat la un marş pro-palestinian. În acelaşi timp, circa 700 de persoane au participat la un miting de susţinere a Israelului.  

În Statele Unite, sute de protestatari pro-palestinieni au mărşăluit vineri pe străzile din Manhattan, în New York, cel mai recent dintr-o serie de proteste organizate după izbucnirea războiului dintre Israel şi Hamas. Mai mulţi protestatari au fost arestaţi în timp ce blocau traficul în Midtown East, a anunţat poliţia, care nu a oferit imediat o cifră a persoanelor reţinute sau acuzaţiile formulate împotriva lor. 

În oraşul New York au fost organizate numeroase manifestaţii după atacul Hamas împotriva Israelului pe 7 octombrie. Sute de protestatari s-au adunat joi seara în Times Square pentru a cere eliberarea ostaticilor reţinuţi de Hamas. În Irlanda, mii de persoane au ieşit în stradă la Dublin în semn de solidaritate cu palestinienii din Fâşia Gaza şi împotriva acţiunilor Israelului din Gaza.

Protestatarii s-au adunat la Grădina Amintirii înainte de a mărşălui, putând bannere şi steaguri palestiniene, spre Merrion Square. Acesta este al doilea weekend consecutiv în care o manifestaţie în sprijinul palestinienilor a fost organizată în capitala Irlandei, în timp ce săptămâna trecută a avut loc un miting şi un marş organizat de Ireland Israel Alliance (IIA) în sprijinul Israelului.

UPDATE Qatar: Negocierile pentru eliberarea ostaticilor din Gaza nu s-au oprit

Qatarul depune în continuare eforturi pentru a elibera mai mulți ostatici, a declarat ministrul de externe din țara asiatică, potrivit Sky News, citat de Mediafax.

Șeicul Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani a declarat că există o coordonare continuă cu partenerii americani și internaționali pentru eliberarea prizonierilor și reducerea tensiunilor în Gaza.

Sâmbătă, el a vorbit la telefon cu omologul său american Antony Blinken. Vineri, doi ostatici americani au fost eliberați de Hamas în urma unor negocieri intermediate de Qatar.

Autoritățile israeliene susțin că Hamas a luat peste 200 de ostatici, de diferite naționalități, în timpul atacului asupra Israelului.

UPDATE SUA cer tuturor părţilor să lase deschis punctul de trecere a frontierei de la Rafah

Statele Unite au cerut sâmbătă tuturor părţilor implicate în conflictul israeliano-palestinian şi în războiul dintre statul evreu şi gruparea Hamas să lase deschis punctul de trecere a frontierei de la Rafah, după intrarea primului convoi cu ajutor umanitar în Fâşia Gaza din Egipt, relatează AFP.

"Îndemnăm toate părţile să lase deschis punctul de trecere de la Rafah, astfel încât ajutoarele esenţiale pentru populaţia din Gaza să poată fi livrate în mod continuu", a declarat secretarul de stat american Antony Blinken într-un comunicat, după întoarcerea sa dintr-un turneu regional în Orientul Mijlociu şi după vizita de miercuri a preşedintelui Joe Biden la Tel-Aviv.

Acest prim convoi format din 20 de camioane cu ajutor umanitar, conform ONU, a intrat sâmbătă în Fâşia Gaza din Egipt pe la punctul de trecere a frontierei de la Rafah, singurul care nu este controlat de Israel.

"Deschiderea acestei rute esenţiale de aprovizionare este rezultatul implicării diplomatice depline a Statelor Unite în regiune şi al unui acord la care a ajuns preşedintele Biden cu premierul israelian Benjamin Netanyahu şi cu preşedintele egiptean Abdel Fattah al-Sissi, în timpul vizitei sale istorice recente în Israel", a mai spus Blinken.

Şeful diplomaţiei americane a "salutat" acest prim convoi umanitar, însă a lansat şi un avertisment.

"Am fost clari: Hamas nu trebuie să se amestece în furnizarea de ajutor vital. Populaţia civilă palestiniană nu este responsabilă pentru terorismul atroce al Hamas", a mai spus Antony Blinken.

UPDATE Noi confruntări la granița dintre Israel și Liban

Noi confruntări au loc sâmbătă la granița dintre Israel și Liban. Israelienii susțin că ripostează după ce au fost atacați de pe teritoriul libanez, potrivit Sky News. 

Armata israeliană anunță că a ripostat după ce militanții au tras rachete și rachete antitanc spre pozițiile sale din apropierea graniței cu Libanul.

Un avion al Forțelor de Apărare Israeliene (IDF) a identificat și a vizat „celule teroriste" după atacuri, au anunțat israelienii. Incidente asemănătoare au avut loc și zilele trecute.

UPDATE Bilanțul victimelor din Gaza a crescut la 4.385 de morți

Bilanțul victimelor din Gaza a crescut la 4.385 de morți și 13.651 de răniți de la escaladarea conflictului dintre Hamas și Israel, la 7 octombrie, potrivit Ministerului palestinian al Sănătății. Printre morți se numără 1.756 de copii și 976 de femei, a adăugat acesta.

Un purtător de cuvânt al ministerului controlat de Hamas a avertizat vineri că șapte spitale și 21 de centre medicale primare au fost scoase din funcțiune, iar 64 de cadre militare au fost ucise.

„Este absolut pe viață sau pe moarte în acest moment”, a declarat pentru CNN Avril Benoit, director executiv al Medicii fără frontiere, cunoscut și sub numele de Médecins Sans Frontières (MSF).

UPDATE Președintele egiptean, despre obiectivele summit-ului pentru pace de la Cairo 

Preşedintele egiptean, Abdel Fattah al Sisi, a cerut sâmbătă stabilirea unei foi de parcurs astfel încât ajutorul pentru Gaza să continue să treacă prin punctul de frontieră de la Rafah - care a fost deschis în cursul dimineţii şi între timp închis din nou -, pentru a permite încheierea "crizei umanitare" din enclava palestiniană, transmite EFE.

În discursul său de deschidere a Summitului pentru Pace care se desfăşoară în Noua Capitală Administrativă a Egiptului, la est de Cairo, şi la care participă lideri şi miniştri din aproape toată lumea, Al-Sisi a subliniat că participanţii s-au întâlnit sâmbătă pentru a "veni cu o foaie de parcurs menită să pună capăt crizei umanitare şi să activeze fluxul de ajutor umanitar către Fâşia Gaza", printr-un punct de acces "sigur şi sustenabil".

Punctul de la Rafah a fost deschis în sfârşit sâmbătă pentru a permite intrarea a 20 de camioane de ajutor umanitar în enclava palestiniană, aflată sub asediul armatei israeliene ca represalii după atacul surpriză comis de gruparea islamistă palestiniană Hamas împotriva statului israelian la 7 octombrie.

Preşedintele egiptean, a cărui ţară a acţionat de-a lungul istoriei ca mediator între Israel şi Palestina, s-a întrebat dacă nu este timpul ca conflictele din Orientul Mijlociu să se încheie: "Nu este timpul să căutăm soluţii pentru crizele din Orientul Mijlociu?''.

Al-Sisi a reamintit în discursul său că se opune total strămutării palestinienilor din Gaza, în contextul în care Egiptul afirmă că Israelul intenţionează să facă acest lucru, prin ofensiva sa împotriva Hamas, pentru a-i ''împinge'' în peninsula egipteană Sinai, o linie roşie de neacceptat pentru fostul mareşal egiptean.

UPDATE Războiul din Gaza, în dezbatere în Departamentul de Stat

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a recunoscut existenţa unei dezbateri interne în Departamentul de Stat asupra poziţiei pe care administraţia a adoptat-o cu privire la războiul din Gaza dintre Israel şi gruparea islamistă palestiniană Hamas, relatează EFE, citat de Agerpres.

Într-un mesaj trimis angajaţilor, la care EFE a avut acces vineri, Blinken a recunoscut că izbucnirea conflictului i-a afectat pe unii angajaţi la nivel personal. El a apărat totodată politica adoptată de autorităţile americane.

Blinken a trimis mesajul după demisia lui Josh Paul, responsabil cu Afacerile Parlamentare al Biroului Politic Militar al Departamentului de Stat, care în scrisoarea sa de demisie a denunţat sprijinul "orb doar în favoarea uneia dintre părţi" acordat de administraţia preşedintelui Joe Biden, ceea ce duce la decizii "mioape, distructive şi în contradicţie cu valorile'' pe care se laudă că le apără.

"Ştiu că pentru mulţi dintre voi, aceasta nu a fost doar o provocare la nivel profesional, ci şi una personală", le-a transmis angajaţilor şeful diplomaţiei americane.

Blinken a subliniat că unii diplomaţi şi angajaţi locali din regiune au fost "direct afectaţi de violenţă, inclusiv de pierderea celor dragi şi a prietenilor".

În timp ce alţii, în Statele Unite, simt "teamă" din cauza atacurilor de ură în creştere împotriva arabilor, musulmanilor şi evreilor.

Blinken a declarat că administraţia Biden regretă "pierderea tuturor vieţilor nevinovate" în conflict, israeliene şi palestiniene deopotrivă.

El a reiterat că administraţia americană "susţine pe deplin dreptul Israelului de a se apăra", dar a clarificat că acest lucru trebuie făcut respectând dreptul internaţional şi luând "toate măsurile de precauţie pentru a proteja civilii" din Gaza.

În plus, el a reiterat angajamentul Statelor Unite faţă de soluţia celor două state. Deşi a recunoscut că pare o cale "îndepărtată", a spus că acum este momentul să "luptăm" pentru a o păstra.

În scrisoarea sa, Blinken a cerut întregului personal să aibă grijă unii de alţii cu "umanitate şi empatie", încurajând în acelaşi timp dezbaterile interne.

"Trebuie să ne asigurăm că menţinem spaţiile de dezbatere şi disidenţă care fac ca politicile şi instituţia noastră să fie mai bune", a spus el.

UPDATE Hamas cere evacuarea răniţilor din Gaza

Gruparea islamistă palestiniană Hamas, care controlează Fâşia Gaza, a cerut sâmbătă, într-un comunicat, ca răniţii să fie evacuaţi din fâşie „din cauza incapacităţii” sistemului de sănătate de a-i îngriji, transmite EFE, potrivit Agerpres.

Directorul biroului de presă al guvernului Hamas, Salamat Maarouf, a declarat că ajutorul care a intrat sâmbătă în Gaza prin punctul de trecere a frontierei de la Rafah, la graniţa cu Egiptul, este "limitat" şi că nu schimbă "catastrofa umanitară" din enclavă, asediată de armata israeliană.

El a subliniat că important este să se garanteze trecerea în siguranţă a acestui ajutor pentru a acoperi nevoile umanitare, precum şi scoaterea răniţilor din enclavă pentru ca aceştia să poată fi trataţi corespunzător.

Maarouf a subliniat că este important ca punctul de frontieră de la Rafah să fie menţinut deschis, pentru a permite intrarea şi altor ajutoare, pe fondul penuriei de combustibil şi a lipsei de medicamente şi produse sanitare, dar şi a hranei şi a electricităţii.

Purtătorul de cuvânt al forţelor armate israeliene, Daniel Hagari, a confirmat sâmbătă într-o conferinţă de presă că alimente, apă şi asistenţă medicală urmează să intre în partea de sud a Gazei, dar în niciun caz combustibil, esenţial pentru punerea în funcţiune a centralei electrice din enclavă.

Hagari a precizat că forţele armate israeliene "continuă să bombardeze bastioanele Hamas din nordul Gazei". Aproximativ douăzeci de camioane au pătruns în Gaza sâmbătă prin punctul Rafah, într-o operaţiune desfăşurată de Semiluna Roşie. În interiorul enclavei, asistenţa va fi distribuită spitalelor din sudul Gazei de către agenţia ONU pentru refugiaţii palestinieni (UNRWA).

Un oficial al UNRWA din Gaza a declarat pentru EFE că agenţiei nu i se permite să ducă ajutor umanitar în nordul Fâşiei şi că acesta poate fi distribuit doar spitalelor din sudul enclavei palestiniene.

UPDATE Cele 20 de camioane cu ajutor umanitar nu schimbă cu mult catastrofa umanitară din Gaza

Biroul ONU pentru coordonarea afacerilor umanitare, OCHA, a confirmat sâmbătă că 20 de camioane cu alimente, apă şi medicamente au intrat în Fâşia Gaza, controlată de gruparea islamistă palestiniană Hamas, prin punctul de trecere al frontierei de la Rafah, la graniţa cu Egiptul, transmite EFE.

Directorul adjunct al Biroului OCHA din teritoriile palestiniene, Andrea De Domenico, a declarat pentru EFE că Crucea Roşie Egipteană conduce operaţiunea de a aduce asistenţă umanitară în enclava palestiniană. La rândul său, AFP transmite că primele camioane cu ajutor umanitar au intrat în Fâşia Gaza, dinspre Egipt. Cancelarul german Olaf Scholz a salutat începerea livrărilor de ajutoare pentru Fâşia Gaza, potrivit dpa.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

"Este bine şi este important că primul ajutor umanitar ajunge acum la oamenii din Gaza. Au nevoie de apă, hrană şi medicamente - nu-i vom lăsa singuri. Guvernul federal continuă să folosească toate canalele pentru a uşura suferinţa în acest conflict", a scris Scholz pe social media.

Şi ministrul de externe britanic James Cleverly a reacţionat sâmbătă, apreciind că deschiderea punctului de frontieră între Egipt şi Gaza nu poate fi "un eveniment izolat". "Camioane care transportă ajutor vital încep să treacă dinspre Rafah către Gaza", a confirmat şeful diplomaţiei britanice, într-un mesaj postat pe X.

Cleverly a declarat că ajutorul umanitar "este o gură de oxigen pentru cei aflaţi în suferinţă" în enclava palestiniană. "Regatul Unit va continua să facă presiuni pentru a se permite accesul umanitar în Gaza", a adăugat ministrul britanic, care intenţionează să participe sâmbătă la summitul internaţional organizat de Egipt pentru a aborda conflictul dintre Israel şi gruparea islamistă Hamas.

UPDATE Au sosit ajutoarele, dar graniţa a fost închisă la loc

Primele camioane cu ajutoare au intrat în Gaza prin Rafah. Însă, la scurt timp, după trecerea a 20 de vehicule, graniţa a fost închisă la loc, potrivit CNN. Acesta a fost şi acordul pentru a permite trecerea lor.

O sursă de securitate şi un responsabil al Semilunii Roşii egiptene au confirmat pentru AFP că mai multe camioane încărcate cu ajutoare umanitare au început sâmbătă să traverseze terminalul de la Rafah către Gaza.

Televiziunea egipteană a arătat mai multe camioane care traversează imensa intrare de la postul de frontieră egiptean, în cea de-a 15 zi de război între Israel şi Hamas, la putere în Gaza. 

UPDATE: Graniţa dintre Egipt şi Gaza, deschisă

Ambasada SUA în Israel anunţă că punctul de trecere a frontierei Rafah dintre Gaza şi Egipt se va deschide sâmbătă la ora 10:00, precizând că nu se ştie cât timp va fi deschisă graniţa.

”Am primit informaţii că punctul de trecere a frontierei Rafah dintre Gaza şi Egipt se va deschide sâmbătă, 21 octombrie, la ora 10:00, ora locală. Dacă graniţa va fi deschisă, nu ştim cât timp va rămâne deschisă pentru ca cetăţenii străini să părăsească Gaza”, conform unui anunţ postat pe site-ul ambasadei.

Reprezentanţa diplomatică anticipează că mulţi oameni vor încerca să treacă în cazul în care graniţa se deschide, avertizând cetăţenii americani care încearcă să intre în Egipt să se aştepte la un mediu potenţial haotic şi dezordonat de ambele părţi ale punctului de frontieră.

”Vă vom trimite informaţii actualizate despre asistenţa guvernului SUA în Egipt. Situaţia rămâne dinamică şi fluidă, iar mediul de securitate este imprevizibil. Ar trebui să vă evaluaţi siguranţa şi securitatea personală înainte de a alege să vă deplasaţi spre graniţă sau să încercaţi să treceţi”, este mesajul ambasadei.

UPDATE: Summit de pace organizat sâmbătă la Cairo

Liderul egiptean Abdel Fattah el-Sisi găzduieşte sâmbătă la Cairo un summit de pace, în speranţa că poate evita ca situaţia din Gaza să escaladeze într-un război regional mai amplu, însă problema sa cheie este că trio-ul de ţări extrem de important - SUA, Israel şi Iran - nu se va afla la masa discuţiilor, relatează Politico. 

Liderii din 12 ţări, inclusiv înalţi oficiali din Turcia, Qatar şi Europa, se reunesc în Egipt, dar absenţa celor trei mari state care se află în centrul conflictului face foarte puţin probabil ca summitul să poată furniza rezultate surprinzătoare.

Iranul este jucătorul de mare greutate care se profilează în acest conflict.

Teheranul este atât un aliat al Hamas, ai cărui militanţi au ucis peste 1.400 de persoane în Israel în atacul din 7 octombrie, cât şi al Hezbollahului libanez, de care mulţi observatori se tem că este gata să intre în război împotriva Israelului dinspre nord. Acesta nu face decât să sporească temerile că Iranul pune la cale un război prin procură destabilizator în tot Orientul Mijlociu.

Grupurile militante susţinute de Teheran au lansat săptămâna aceasta o serie de atacuri cu rachete şi drone asupra garnizoanelor americane din Siria şi Irak, în timp ce rebelii Houthi pro-iranieni din Yemen au lansat trei rachete de croazieră despre care se crede că ar fi vizat Israelul. Rachetele au fost interceptate de o navă de război americană care patrula în Marea Roşie.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul de brigadă Patrick Ryder, a declarat reporterilor: "În acest moment, acest conflict este limitat la Israel şi Hamas şi vom face tot ce putem pentru a asigura descurajarea în regiune, astfel încât acesta să nu devină un conflict mai amplu", a spus el.

Cine nu vine 

Totuşi, un progres diplomatic major pare să aibă nevoie de o viziune mai largă pentru pace. Walid Jumblatt, un veteran politic libanez, care conduce minoritatea druză, a subliniat că persoanele care contează cu adevărat nu se vor afla la masa de discuţii de la Cairo. "Ei sunt non-jucători", a spus el referindu-se la participanţii la summit. "Ei nu au nicio influenţă. Cei trei jucători sunt Israelul, Iranul şi America", a punctat libanezul.

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, şi Josep Borrell, şeful politicii externe a UE, precum şi lideri din Italia şi Grecia, participă, de asemenea, la reuniunea de sâmbătă, însă preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, nu va fi prezentă la Cairo. Aceasta s-a confruntat cu o reacţie dură din partea parlamentarilor şi a diplomaţilor europeni pentru că nu a cerut în mod explicit Israelului să respecte dreptul internaţional în războiul său din Gaza în timpul vizitei de solidaritate pe care a făcut-o în această ţară săptămâna trecută.

"O încetare a focului este singurul lucru care ne poate salva pe noi - Libanul - precum şi Egiptul şi Iordania", subliniază deputatul libanez Wael Abou Faour.

Miercuri, Statele Unite au opus veto unei rezoluţii a ONU care cerea o pauză în atacuri pentru a permite intrarea asistenţei umanitare în Gaza, care este bombardată aproape constant de când Hamas a atacat Israelul. Ambasadorul SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a declarat că rezoluţia nu a reuşit să sublinieze dreptul Israelului la autoapărare.

Rundele de diplomaţie şi vizitele liderilor occidentali, inclusiv a preşedintelui Joe Biden, a secretarului de stat american Antony Blinken şi a prim-ministrului britanic Rishi Sunak, au subliniat o prăpastie tot mai mare între liderii arabi şi omologii lor americani şi europeni cu privire la modul în care văd conflictul din Gaza şi la cele mai bune modalităţi de a evita un război mai mare.

Liderii occidentali au făcut presiuni asupra liderilor arabi pentru a sprijini Israelul şi a susţine eforturile acestuia de a eradica Hamas. Aceştia spun că Israelul are dreptul, conform dreptului internaţional, să se apere împotriva atacurilor şi văd criza în mare parte ca pe o problemă teroristă.

Liderii arabi spun că singura soluţie reală este ca Occidentul să îşi respecte promisiunile de a crea un stat palestinian independent alături de Israel, iar el-Sisi a subliniat că la conferinţă trebuie să se discute "viitorul problemei palestiniene". El a condamnat represaliile israeliene pentru că "depăşesc limitele autoapărării şi reprezintă o pedeapsă colectivă" împotriva locuitorilor din Gaza. La începutul acestei săptămâni, el a declarat că prioritatea Egiptului este de a pune capăt violenţelor şi de a oferi asistenţă umanitară palestinienilor blocaţi în Gaza.

Critici pentru întârzierea recunoaşterii crizei umanitare din Gaza

Atât liderul egiptean, cât şi regele Abdullah al II-lea al Iordaniei au propriile preocupări în materie de securitate cu privire la strămutarea populaţiei din Gaza şi la un aflux semnificativ de refugiaţi. "Fără refugiaţi în Iordania, fără refugiaţi în Egipt", a declarat miercuri monarhul iordanian.

El-Sisi a avertizat, de asemenea, la mijlocul săptămânii trecute, că războiul actual nu vizează doar lupta împotriva Hamas, "ci şi o încercare de a împinge locuitorii civili să migreze în Egipt". El a avertizat că acest lucru va distruge pacea în regiune.

Alţi politicieni din regiune critică liderii occidentali pentru că au recunoscut doar cu întârziere criza umanitară din Gaza, spunând că, deşi se vorbeşte acum despre furnizarea de ajutoare, niciunul nu a ajuns în enclava de coastă din cauza atacurilor aeriene israeliene.

"Ceea ce vedem este un dublu standard atunci când vine vorba de civilii arabi", a declarat Achraf Rifi, fost ministru libanez al justiţiei, subliniind că Statele Unite erau văzute ca un mediator, dar nu mai sunt. "Nu mediază, ci escaladează cu retorica lor", acuză politicianul. "Ei vorbesc despre uciderea unui copil israelian, dar închid ochii la un copil palestinian", a mai spus el. Rifi, un politician sunnit din nordul Libanului şi un critic înverşunat al Hezbollah, este un fost şef al poliţiei naţionale libaneze.

În ceea ce priveşte conferinţa de la Cairo, nu îşi permite să îşi facă speranţe prea mari şi nu-şi face iluzii cu privire la miză. "Sperăm că se poate găsi o cale de ieşire pentru toată lumea, altfel vom vedea cu toţii iadul", avertizează libanezul.

Cine vine la summit 

Summitul pentru pace de la Cairo, convocat în grabă, în timp ce conflictul încă face ravagii, va reuni mai mulţi şefi de stat şi de guvern arabi şi europeni, alături de miniştri de externe. Summitul este programat să fie deschis de preşedintele egiptean sâmbătă, la ora locală 10.00 (şi a României)

Reuniunea are loc în timp ce Israelul pregăteşte un atac terestru asupra Gazei, în urma atacului din 7 octombrie al Hamas care a ucis 1.400 de persoane. Peste 4.100 de palestinieni au fost ucişi în contraofensiva Israelului, pe fondul unei crize umanitare tot mai mari în Gaza.

China a anunţat că va fi reprezentată de trimisul său pentru probleme din Orientul Mijlociu, Zhai Jun, în timp ce Rusia a declarat că va fi reprezentată de ministrul adjunct de externe Mihail Bogdanov.

Vineri seara însă nu se ştia cine va reprezenta Statele Unite.

Egiptul a spus puţine lucruri despre obiectivele reuniunii, în afară de o declaraţie din 15 octombrie a Preşedinţiei egiptene, potrivit căreia summitul va aborda evoluţiile recente legate de criza din Gaza şi viitorul problemei palestiniene. "Până acum nu există o prezentare precisă a participanţilor. Multe lucruri sunt încă în schimbare", a declarat o sursă europeană citată de Reuters.

Cancelarul german Olaf Scholz şi premierul britanic Rishi Sunak nu vor participa, în timp ce nu s-a spus oficial dacă preşedintele francez Emmanuel Macron va merge sau nu.

Un oficial de rang înalt al UE a declarat că au existat discuţii despre o declaraţie comună a summitului, dar că există încă "diferenţe", astfel că nu este clar dacă va exista un text în final. Oficialul a declarat că preşedintele Consiliului European, Charles Michel, şi şeful politicii externe a UE, Josep Borrell, au plănuit să meargă la Cairo, deşi s-au confruntat cu dificultăţi pentru a ajunge la timp, deoarece amândoi se aflau vineri la Washington pentru un summit SUA-UE.

Lista participanţilor la summit 

  • Pe lista participanţilor aşteptaţi până în prezent la Summitul pentru pace de la Cairo se numără:
  • Preşedintele egiptean Abdel Fattah al-Sisi
  • Preşedintele palestinian Mahmoud Abbas
  • Regele iordanian Abdullah
  • Regele Bahreinului Hamad bin Isa Al Khalifa
  • Emirul Qatarului, şeicul Tamim bin Hamad al-Thani
  • Prinţul moştenitor kuweitian, şeicul Meshal al-Ahmad al-Sabah
  • Prim-ministrul italian Giorgia Meloni
  • Prim-ministrul spaniol Pedro Sanchez
  • Prim-ministrul grec Kyriakos Mitsotakis
  • Preşedintele cipriot Nikos Christodoulides
  • Preşedintele sud-african Cyril Ramaphosa
  • Ministrul german de externe Annalena Baerbock
  • Ministrul francez de externe Catherine Colonna
  • Ministrul japonez de externe Yoko Kamikawa
  • Secretarul de stat britanic pentru afaceri externe James Cleverly
  • Ministrul norvegian de externe Espen Barth Eide
  • Ministrul adjunct de externe al Rusiei, Mihail Bogdanov
  • Trimisul Chinei pentru probleme din Orientul Mijlociu, Zhai Jun
  • Secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite, Antonio Guterres
  • Preşedintele Consiliului European, Charles Michel
  • Şeful politicii externe a Uniunii Europene, Josep Borrell

Efecte ale războiului Israel - Hamas

Ţările arabe şi-au exprimat furia faţă de bombardamentele şi asediul fără precedent ale Israelului asupra Fâşiei Gaza, în care locuiesc 2,3 milioane de persoane.

Confruntările de la graniţa Israelului cu Libanul şi tentativele de atacuri ale forţelor susţinute de Iran în alte părţi au alimentat temerile legate de o propagare, în special dacă o ofensivă terestră se dovedeşte sângeroasă, în timp ce hărţuirea anti-islamică şi antisemită din ce în ce mai intensă în întreaga lume a sporit îngrijorările legate de securitate în multe ţări.

Ţările europene au avut dificultăţi în a stabili o abordare unitară a crizei, dincolo de condamnarea atacului Hamas, după zile de confuzie şi mesaje contradictorii. Egiptul a încercat să canalizeze ajutorul umanitar către Gaza prin punctul de trecere Rafah, singurul punct de acces care nu este controlat de Israel, dar ajutoarele s-au acumulat pe partea egipteană şi rămân blocate.

Preşedintele Abdel Fattah al-Sisi a declarat miercuri că milioane de egipteni se vor opune oricărei deplasări forţate a palestinienilor în Sinai, adăugând că orice astfel de mişcare ar transforma peninsula egipteană într-o bază pentru atacuri împotriva Israelului. Poziţia Egiptului reflectă temerile arabe că palestinienii ar putea din nou să fugă sau să fie forţaţi să-şi părăsească în masă locuinţele, aşa cum s-a întâmplat în timpul războiului care a însoţit crearea Israelului în 1948.

Oficialii israelieni, inclusiv premierul Benjamin Netanyahu, au declarat că vor nimici Hamas ca represalii pentru atac. Dar Israelul nu are în vedere un final evident, neavând un plan clar pentru modul în care va guverna ulterior enclava palestiniană, potrivit a opt oficiali regionali şi occidentali care cunosc conflictul.

Unii dintre consilierii preşedintelui american Joe Biden sunt îngrijoraţi de faptul că, deşi Israelul ar putea elabora un plan eficient pentru a provoca daune de durată Hamasului, nu a formulat încă o strategie de ieşire, a declarat o sursă de la Washington, familiarizată cu această chestiune.

Teroriştii au eliberat două femei, răpite acum două săptămâni

Judith şi Natalie, mamă şi fiică. Cele două veniseră din Chicago şi erau invitate să ia parte la ziua de naştere a unei rude, în kibuţul Nahal Oz. Era 7 octombrie când au fost răpite. Oficialii americani și israelieni le-au spus apropiaţilor că sunt ţinute ostatice în Gaza, a declarat Ben, fratele adolescentei. Starea de sănătate a mamei lui Natalie se înrăutăţise, iar teroriştii Hamas au decis să le elibereze, în urma unui acord cu guvernul din Qatar. 

"În următoarele ore, vor primi tot sprijinul de care au nevoie. Suntem nerăbdători să le vom putea aduce înapoi, alături de cei dragi. Ne bucurăm pentru eliberarea lor. Împărtășim ușurarea pe care o simt familiile, prietenii și apropiații lor", transmit autorităţile.

Alte peste 200 de persoane se află în mâinile teroriştilor

Familia nu mai știa nimic de ele de zile întregi. În urmă cu o săptămână, apropiaţi ai celor două spuneau că trec prin clipe dificile şi că le este greu fără Natalie şi Judith.

"Nu există cuvinte pentru a descrie durerea, tristeţea, suferința și șocul nostru", mărturiseşte Yehudis Heicht, prietenă cu mama adolescentei.

Mă rog pentru ele să se întoarcă în viață, pentru că sunt nevinovate, nu au făcut nimic, sunt doar nevinovate", spune Sigal Zamir, mătuşa lui Natalie.

Şi Emmanuel Macron, preşedintele Franţei, le promite familiilor ostaticilor francezi ai Hamas că va face totul pentru ca cei dragi să se întoarcă acasă în siguranţă. 

Atacurile continuă în Fâşia Gaza

Cel puțin 16 persoane au fost ucise în Fâşia Gaza într-un raid aerian israelian care a lovit o biserică ortodoxă greacă, unde se adăposteau creştini palestinieni.

Cadavrele copiilor ucişi încă zac în faţa bisericii, sub cearşafurile albe. Israelul a emis un ordin de evacuare pentru cinci școli din nordul Fâşiei Gaza, spune agenţia ONU pentru refugiații palestinieni. Şcolile se află în apropierea spitalului baptist Al-Ahli, bombardat săptămâna aceasta, unde se adăpostesc foarte mulţi copii şi multe femei. Un bebeluș palestinian a fost găsit pe un teren agricol din apropierea casei sale. O explozie puternică l-a proiectat acolo, la zeci de metri. 

Între timp, liderii europeni au participat la un summit ţinut la Casa Albă, unde au fost primiţi de preşedintele Joe Biden. Aceştia au discutat pe tema războiului din Israel.

"Suntem împreună pentru a sprijini Israelul, în urma atacurilor din partea Hamas", spune Joe Biden, preşedinte SUA. 

"Uniunea Europeană a luat naştere dintr-un proiect de pace, astfel încât vom continua să lucrăm pentru a contribui la încetarea ciclului violenței", declară Charles Michel, preşedintele Consiliului European.

"Suntem alături de Israel și împotriva terorismului. În același timp, palestinienii suferă și ei din cauza acțiunilor Hamas. Așa cum am spus, Hamas nu reprezintă poporul palestinian", spune Ursula Von Del Leyen, preşedinta Comisiei Europene.

În Bucureşti, ambasadorul Autorităţii Palestiniene în România a mulţumit poporului român pentru ajutorul primit.

"Românii au trimis ajutoare palestinienilor, apreciem mult acest lucru. Aşteaptă până vor primi permisiunea din Israel pentru a ieşi şi există o coordonare cu Egiptul. De asemenea ajutăm şi noi la emiterea paşapoartelor. Există palestinieni căsătoriţi cu români care nu au documente deoarece casele lor au fost distruse", anunţă Issaam T.H. Masalha, ambasadorul Autorităţii Palestiniene în România.

Astăzi, în Capitală va avea loc un miting în semn de solidaritate

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde vă petreceţi Sfintele Paşti?

Observator » Stiri externe » Război Israel - Hamas LIVE TEXT. Summitul de pace de la Cairo, încheiat fără soluții pentru criza din Gaza. ONU: Un nou convoi umanitar ar putea intra duminică în Gaza