Antena Meniu Search
x

TEROARE ÎN ANGLIA! Atentatul de la Manchester e al şaptelea în ultimii 12 ani, în Insulă. Cel mai grav, în 2005: 56 de morţi

Presupusa acţiune ”teroristă” soldată cu 19 morţi şi 50 de răniţi luni seara, într-o sală de concerte la Manchester, este ultimul din seria atacurilor din Marea Britanie, dintre care cel mai grav s-a soldat cu 56 de morţi, în 2005, relatează AFP, care prezintă principalele atentate comise de atunci în regat.

Presupusa acţiune ”teroristă” soldată cu 19 morţi şi 50 de răniţi luni seara, într-o sală de concerte la Manchester, este ultimul din seria atacurilor din Marea Britanie, dintre care cel mai grav s-a soldat cu 56 de morţi, în 2005, relatează AFP, care prezintă principalele atentate comise de atunci în regat.

- iulie 2005: transporturi londoneze

Pe 7 iulie, patru atentate sinucigaşe coordonate, la o oră de vârf, în trei rame de metrou şi un autobuz londoneze, se soldează cu 56 de morţi, inclusiv patru kamikaze, şi 700 de răniţi. O grupare care afirmă că are legături cu Al-Qaida revendică atacurile.

Cincisprezece zile mai târziu, patru atentate eşuate, cu acelaşi mod de operare, au loc în mod coordonat şi aproape simultan în trei rame de metrou, la Londra, şi într-un autobuz. Bombele artizanale nu explodează din cauza unei erori de calcul în fabricarea explozivilor.

Potrivit justiţiei, cele două serii de atentate au legătură.

- iunie 2007: aeroportul din Glasgow

La 30 iunie, o maşină umplută cu butelii de gaz intră cu viteză în principalul terminal al aeroportului din Glasgow (Scoţia), foarte frecventat, la începutul vacanţei şcolare, fără să explodeze. Un indian care conducea vehiculul suferă arsuri grave după ce se stropeşte cu benzină. El decedează o lună mai târziu. Pasagerul, un medic irakian, este arestat. El este condamnat în 2008 la închisoare pe viaţă.

Cu o zi înainte, două automobile marca Mercedes, umplute cu bidoane de benzină, butelii de gaz şi cuie au fost descoperite parcate în apropiere de Piccadilly Circus, în centrul Londrei. O problemă la o conexiune la dispozitivul de detonare a împiedicat cele două maşini să explodeze, potrivit anchetatorilor.

- mai 2013; militar ucis la Londra

Pe 22 mai, doi londonezi de origine nigeriană lovesc cu maşina un militar în vârstă de 25 de ani, Lee Rigby, în sud-estul Londrei, după care îi aplică numeroase lovituri de cuţit şi încearcă să-l decapiteze. Într-o înregistrare video filmată imediat după agresiune, unul dintre criminali declară că a vrut să-i răzbune pe ”musulmanii ucişi de militari britanici”.

- decembrie 2015: staţia de metrou Leytonstone

La 5 decembrie, Muhaydin Mire, în vârstă de 30 de ani, originar din Somalia, răneşte cu un cuţit două persoane, între care una grav, la intrarea în staţia de metrou Leytonstone, în estul Londrei, la două zile după primele atacuri aeriene britanice vizând gruparea jihadistă Statul Islamic în Siria. Atacul este catalogat drept ”terorist” de către autorităţi. Autorul este condamnat la închisoare pe viaţă.

- martie 2017: morţi în apropiere de Parlament la Westminster

Pe 22 martie, un bărbat intră în mulţime cu vehiculul, pe Podul Westminster, peste Tamisa, în faţa Big Ben, înainte să înjunghie mortal un poliţist în faţa Parlamentului. Atacul se soldează cu cinci morţi. Autorul lui, Khalid Masood, un cetăţean britanic convertit la islam, a fost ucis de poliţie. Atentatul a fost revendicat de gruparea jihadistă Statul Islamic, însă Scotland Yard a anunţat că nu a ”găsit vreo probă a unei asocieri” între Masood şi Statul Islamic sau Al-Qaida.

Scotland Yard a anunţat în martie că serviciile de securitate britanice au ”dejucat 13 tentative de atac terorist începând din iunie 2013”.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » TEROARE ÎN ANGLIA! Atentatul de la Manchester e al şaptelea în ultimii 12 ani, în Insulă. Cel mai grav, în 2005: 56 de morţi