Antena Meniu Search
x

Profesorii din Franţa spun că se tem pentru vieţile lor, după decapitarea în stradă a unui cadru didactic | Video

Terorismul îndoliază din nou Franţa. Un profesor de gimnaziu a fost decapitat ziua în amiaza mare pentru că la o lecţie despre libertatea de expresie le-a arătat elevilor mai multe caricaturi controversate cu profetul Mahomed.

de Simona Moloiu

la 17.10.2020, 23:27

Vezi și

Călăul său este un tânăr de origine cecenă, care a fost ucis într-un schimb de focuri cu poliţia. Vă avertizăm că urmează imagini şi informaţii cu puternic imapact emoţional.

- "La pământ! Aruncă arma!"

Este momentul în care ucigaşul, un adolescent de 18 ani, născut la Moscova, este încolţit de forţele de ordine. Imediat după decapitarea profesorului, ucigaşul şi-a revendicat fapta pe Twitter, unde a postat o fotografie cu victima sa. În mai puţin de o oră de la crimă, l-a găsit o patrulă de poliţie. Avea încă asupra lui cuţitul. Înconjurat, suspectul a devenit violent şi a încercat să îi atace pe oamenii legii. Agenţii au deschis focul şi l-au ucis, la doar 600 de metri de locul unde victima sa zăcea fără suflare.

"Un prieten este cel care m-a sunat că a văzut un cadavru pe stradă. Fiul meu era deja acolo, suntem panicaţi şi ne este teamă."

Trupul profesorului a fost găsit pe o stradă din apropierea şcolii unde preda, într-o suburbie din nordul Parisului. INTRA FOTO Dascălul avea 47 de ani şi preda istorie, geografie şi educaţie civică. La una dintre aceste ore le-a vorbit copiilor din clasă despre libertatea de exprimare şi a adus în discuţie mai multe caricaturi cu profetul Mohamed, publicate de revista de satiră Charlie Hebdo. Înainte de a arăta caricaturile, profesorul le-a cerut elevilor musulmani să iasă din clasă, dacă se simt ofensaţi.

Emmanuel Macron, preşedintele Franţei : "A fost asasinat pentru că preda, pentru că își învăța elevii despre libertatea de exprimare, libertatea de a crede sau de a nu crede. Compatriotul nostru a fost atacat laș şi a fost victima unui atac terorist islamist"

Lecţia i-a înfuriat pe unii dintre părinţii musulmani, care l-au reclamat la conducerea şcolii. Alţi, tot de rit musulman, i-au luat apărarea şi spun că în gestul său nu a fost nimic ofensator.

Problema a fost rezolvată la două-trei zile după ora de educaţie civică. Au participat mai mulţi părinţi şi toţi au fost de acord că este un dascăl ireproşabil.

"Am venit să îi aducem un omagiu profesorului copiilor mei, care a fost un profesor admirabil, foarte binevoitor. Era atent cu toţi elevii săi, cu toată clasa. Întotdeauna le asculta problemele"

Profesorii din Franţa spun că se tem pentru vieţile lor.

Frédérique Rolet, profesor: Este absolut îngrozitor. Sunt cuvintele întregii Franţe, a colegilor din toată ţara care sunt în stare de şoc, pentru că este vorba de un coleg atacat pentru că îşi făcea meseria.

Palatul Elysée a anunţat că profesorului i se va aduce un omagiu naţional săptămâna viitoare.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Profesorii din Franţa spun că se tem pentru vieţile lor, după decapitarea în stradă a unui cadru didactic | Video