Antena Meniu Search
x

Testamentele Arethei Franklin, găsite într-o canapea şi într-un dulap. Copiii artistei se bat acum pe moștenire

Când Aretha Franklin a murit din cauza cancerului pancreatic în august 2018, se credea că nu a lăsat în urmă nici un testament pentru o proprietate de milioane de dolari. Dar luni mai târziu, testamentele scrise de mână au fost găsite într-un dulapior şi într-o canapea din casa ei din Detroit, Michigan.

de Redactia Observator

la 11.07.2023, 16:31

Un testament al regretatei artiste Aretha Franklin, descoprit în interiorul unei canapele. Fiii săi luptă aprig pentru păstrarea averii
Un testament al regretatei artiste Aretha Franklin, descoprit în interiorul unei canapele. Fiii săi luptă aprig pentru păstrarea averii - Getty Images

Nu este primul document în care artista îşi declară cui va lasă averea. În 2014, un alt testament a fost găsit într-o agendă printre perne. Instanţa va stabili acum care dintre cele două documente ar trebui să fie considerat ultimul testament valabil al "Reginei muzicii Soul", relatează BBC.

Procesul a început luni și se preconizează că va dura mai puțin de o săptămână. Un juriu format din șase persoane va audia martori, inclusiv copiii artistei, nepoata ei Sabrina Owens și un expert în caligrafie.

De 18 ori câștigătoare a premiului Grammy, Franklin a înregistrat zeci de hituri și a fost prima femeie inclusă în Rock & Roll Hall of Fame. Însă cântăreața cunoscută pentru hituri precum Think, I Say a Little Prayer și Respect a fost extrem de discretă în ceea ce privește finanțele ei.

Artista ar fi lăsat în urma un alt testament

Pe acelaşi subiect

Când a murit la vârsta de 76 de ani, absența unui testament a însemnat că bunurile ei, printre care case, mașini, blănuri și bijuterii, urmau să fie împărțite în mod egal între cei patru fii ai săi. Dar la nouă luni de la moartea ei, testamentele au fost descoperite acasă.

Un fiu susține că actele, care datau din iunie 2010 și au fost găsite într-un dulap încuiat, reprezintă voinţa artistei. Alți doi fii spun că un testament datat în martie 2014 și găsit într-un caiet cu spirală sub pernele de canapea ar trebui să aibă prioritate. Luni, judecătorul le-a spus juraților că singura decizie pe care trebuie să o ia este dacă documentul din 2014 poate fi acceptat ca testament valabil.

În ciuda diferențelor dintre ele, ambele documente ar avea în vedere ca fiii să împartă veniturile din muzica și drepturile de autor ale lui Franklin. Fiecare versiune a fost mâzgălită și este greu de descifrat, cu cuvinte zgâriate și note pe margine. O astfel de condiție le-ar face inadmisibile în majoritatea statelor, dar legea din Michigan permite testamentele scrise de mână atâta timp cât îndeplinesc alte criterii.

Theodore White II, al treilea copil al lui Franklin, susține că documentul legal de 11 pagini din 2010 este testamentul valabil. Versiunea respectivă îl listează ca co-executor sau reprezentant personal al patrimoniului, împreună cu Sabrina Owens, nepoata ei. De asemenea, cere ca Kecalf și Edward Franklin, al doilea și al patrulea fiu ai cântăreţei, să „urmeze cursuri de afaceri și să obțină un certificat sau o diplomă” dacă doresc să beneficieze de proprietate.

Între timp, Kecalf și Edward susțin că versiunea din 2014 este voința principală a mamei lor. Kecalf îl înlocuiește pe fratele său ca co-executor în documentul de patru pagini. El și nepoții săi vor moșteni, de asemenea, conacul de 1,2 milioane de dolari al mamei sale, o casă descrisă de avocatul lui Edward drept „o bijuterie”. Documentul mai nou prevede, de asemenea, că rochiile lui Franklin să fie scoase la licitație, fie predate Institutului Smithsonian din Washington.

Fiul cei mare al artistei nu este implicat în proces

Clarence Franklin, copilul cel mai mare, nu este implicat în dispută. Locuiește într-o unitate de viață asistată din Michigan și este sub tutelă legală. Un avocat al tutorelui său a declarat pentru BBC că nu vor participa la proces și „au ajuns la o înțelegere care îi dă lui Clarence un procent din avere, indiferent de rezultatul contestației testamentului”.

Mai devreme, ruptura de familie a determinat-o pe Sabrina Owens să demisioneze din calitatea de reprezentantă a moșiei mătușii sale. „Având în vedere dragostea de familie a mătușii mele și dorința de intimitate, nu este ceea ce și-ar fi dorit ea pentru noi și nici nu este ceea ce vreau eu”, a scris ea într-un dosar din 2020. „Îmi iubesc verii, nu am animozitate față de ei și le doresc tot ce este mai bun.”

Averea Arethei Franklin a fost estimată la 80 de milioane de dolari când vedeta a murit în 2018, dar evaluările mai recente și câțiva ani de taxe neplătite au redus considerabil acest număr. Potrivit unui inventar depus în instanță, bunurile regretatei cântărețe sunt evaluate la puțin sub 6 milioane de dolari.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri externe » Testamentele Arethei Franklin, găsite într-o canapea şi într-un dulap. Copiii artistei se bat acum pe moștenire